Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaką kosiarkę wybrać? - elektryczną, czy spalinową?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 hhenryk88

hhenryk88
  • Użytkownicy
  • 65 postów

Napisano 26 styczeń 2016 - 11:55

Jaka jest według was najlepsza kosiarka do typowych, domowych trawników? Elektryczna, czy może spalinowa? Z jakiej firmy?

• 0

#2 oskarr85

oskarr85
  • Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 26 styczeń 2016 - 15:23

Uważam, że do domowego trawnika powinna wystarczyć elektryczna kosiarka (jest dość tania), natomiast przy większych obszarach do koszenia warto kupić spalinową lub traktorek do koszenia (są strasznie drogie). Jeśli chodzi o elektryczną, to tutaj http://trawnikmarzen...sza-dla-siebie/ można na szybko przejrzeć najpopularniejsze z nich.

• 0

#3 Kryspin

Kryspin
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 02 luty 2016 - 13:35

Zależy jaką powierzchnię ma ten Twój typowy domowy trawnik :) Jeżeli około 300 - 400 m2 to powinna starczyć Tobie kosiarka elektryczna. Na większe tereny radziłbym rozejrzeć się za spalinową, najlepiej z napędem (np. Faworyt GYK51N173 4W1)

• 0

#4 Zbyszko

Zbyszko
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 02 marzec 2016 - 10:48

Wszystko zależy jak dużą masz powierzchnię. Polecam zajrzeć tutaj http://www.sklep.krysiak.pl/ - duży wybór dobry kosiarek, w przystępnych cenach. 

• 0

#5 paprik

paprik
  • Użytkownicy
  • 25 postów

Napisano 18 lipiec 2016 - 11:05

Przy małych powierzchniach elektryczna powinna wystarczyć. Przy większym ogrodzie zdecydowanie zainwestowałbym w jakiś solidny model kosiarki spalinowej, który posłuży Ci latami. Ja mam taką kosiarkę John Deere: http://www.grassland...n-deere-run-46/ od kilku lat i jak dotąd zero problemów.

• 0

#6 gabrielkow

gabrielkow
  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 18 sierpień 2016 - 07:52

według mnie lepsza będzie kosiarka spalinowa, dużo wygodniejsza:)

• 0

#7 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 18 sierpień 2016 - 21:08

OT: od stycznia (początek wątku) to hhenryk88 kosiarkę już pewnie kupił...

• 0

#8 EvErMaN

EvErMaN
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 17:44

Ja kiedys też miałem podobny problem. Nie wiedzałem na co się zdcydować, gdyż jedni mówili spalinowa, drudzy elektryczna. Teraz wiem, że na pewno lepsza jest spalinowa. Zwłaszcza, gdy nasz ogród jest duży. Gdy mamy w takim przypadku kosiarkę elektryczną, jest problem z kabalami, a ponadto nie ma ona odpowiedniej mocy, by cały trawnik jednorazowo skosić. 

• 0

Mamy dwa życia - to drugie zaczyna się, gdy dociera do nas, że tak naprawdę mamy tylko jedno.

#9 MaxSer

MaxSer
  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 24 wrzesień 2016 - 18:15

Ja mam elektryczną i spisuje się naprawdę bardzo dobrze ;) Więc śmiało mogę je polecić ;)

• 0

Ilekroć człowiek chce o czymś nie myśleć, wyobraźnia się buntuje i zaczyna działać, ze zdwojoną mocą podsuwając najbardziej niepożądanie scenariusze

#10 InuSitat

InuSitat
  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 28 wrzesień 2016 - 20:29

Zgadazm się ze stwierdzeniem, że wszystko zależy tu od powierzchni działki i trawnika. Jeżeli jest on duży, w przypadku kosiarki elektrycznej po pierwsze może być problem z kablami, a po drugie taka kosiarka potrzebuje częstych przerw w koszeniu. Natomiast jeżeli trawnik jest niewielki, elektryczna spokojnie da radę. 

• 0

Mierz siły na zamiary, nie zamiary podług sił

#11 norbertt873

norbertt873
  • Użytkownicy
  • 52 postów

Napisano 04 maj 2017 - 14:42

Do koszenia trawnika przed domem w zupełności wystarczy elektryczna kosiarka - jest cichsza, lżejsza i co najważniejsze tańsza od spalinowej, jest jednak od niej mniej wydajna. Najrozsądniej wybrać kosiarkę renomowanej firmy - dłużej posłuży. Tu http://polskiebudowl...c-ta-najlepsza/ natrafiłem na parę wskazówek jaką kosiarkę wybrać. 

• 0

#12 britee

britee
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 05 maj 2017 - 20:27

wszystko zależy od budżetu i ilości trawy do skoszenia, bo jeśli masz tego więcej to lepiej wybrać spalinowe koszenie. Więcej ofert znajdziesz w serwisie internetowa giełda rolna to branżowy serwis ogłoszeniowy.

• 0

#13 donmerlin

donmerlin
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 22 maj 2017 - 15:23

wszystko zależy jaki masz obszar do koszenia

• 0

#14 Tommmek

Tommmek
  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 23 maj 2017 - 06:27

Jedna i druga ma jakieś swoje zalety. Niestety, decyzję musisz podjąć samodzielnie.

• 0

#15 kaszub

kaszub
  • Użytkownicy
  • 52 postów

Napisano 23 czerwiec 2017 - 20:03

Kosiarki spalinowej nie ogranicza przewód, a co za tym idzie nie ma niebezpieczeństwa, że można go uszkodzić np nożem. NIemniej widziałem jak wygląaa profesjonalna pielęgnacja trawników i zapewniam że nie polega tylko na strzyżeniu trawy.

• 0

#16 oldi

oldi
  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 06 lipiec 2017 - 07:46

Przy malutkim trawniczku, elektryczna kosiarka wystarczy. Przy dużym, tylko spalinowa. Dodałbym do niej jeszcze kosę (elektryczną lub spalinową), choćby do wykaszania trudno dostępnych miejsc.

• 0

#17 modnica

modnica
  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 20 październik 2017 - 11:50

Zgadzam się całkowicie z moim poprzednikiem. Nic dodać, nic ująć...

• 0

#18 pabloesco

pabloesco
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 21 luty 2018 - 14:57

Najlepszym wyborem są kosiarki spalinowe, tanie i wg. mnie najlepsze. Jedyny minus jest taki, że nie zawsze idzie do nich części dostać albo są bardzo drogie. Ostatnio znalazłem na http://czesci24.com cewke zapłonową którą nigdzie w mieście nie mogłem dostać 

• 0

#19 DobraZnajoma

DobraZnajoma
  • Użytkownicy
  • 5 postów

Napisano 23 luty 2018 - 15:37

Ja niestety nie mam doświadczenia w tym obszarze temtycznym... Dlatego też raczej niezbyt będę w stanie pomóc...

• 0

#20 sasanka

sasanka
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 04 maj 2018 - 08:17

Nie lubię kosić trawy jakąkolwiek kosiarką. Mąż kupił specjalnego robota do tego http://robotwiper.pl/  Ja go tylko włączam tak co 2 dzień a on sobie podkasza trawę. Oszczędzam czas na chodzeniu za kosiarką 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych