Jump to content

Photo

Jaki router aby móc zwiększyć zasięg wi-fi ???

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 SHINGO

SHINGO
  • Użytkownicy
  • 176 posts

Posted 08 January 2016 - 15:33

Witam, mam taki problem i proszę o pomoc w jego rozwiązaniu. 

Otóż posiadam internet z UPC o szybkości 120 MB/s , router to jakieś nieporozumienie no ale taki dostałem od firmy.

Jest nim Technicolor model: TC7200.U poprzez kabel śmiga, nie narzekam.

Lecz niestety poprzez wi-fi gdy tylko zejdę piętro niżej na klatkę schodową już gubi zasięg.

Mieszkam w bloku czteropiętrowym nawet nie dawno był kapitalny jego remont, ocieplenie budynku styropianem na zewnątrz i malowanie wewnątrz, itd. wolę napisać aby potem nie było zbędnym pytań typu za grube ściany z betonu, itd.

Do czego dążę, chcę zrobić zakup własnego routera aby móc zwiększyć zasięg bezprzewodowy.

Po prostu aby była możliwość zwiększenia zasięgu wi-fi i odbioru go w bloku dalej gdzie okna niestety są nie na wprost siebie a po przeciwnej stronie.

Czy jest jakiś konkretniejszy modem w sensownych pieniądzach mam na myśli 300 max 400 zł aby móc zrobić zakup i żeby była możliwość podłączenia do niego zewnętrznej anteny, najlepiej znajdującej się w zestawie lub jakaś dobra lecz w też sensownych pieniądzach ???

Antenę zamontowałbym wówczas na balustradzie balkonu i kablem podłączyłbym do routera.

W tej chwili mam tak podłączony aktualny modem wyżej wymieniony z komputerem stacjonarnym że do niego doprowadzony jest kabel koncentryczny a od niego już kablem sieciowym do karty sieciowej w płycie głównej komputera.

Jeszcze jest przed tym rozgałęźnik który łączy tv. i neta aby była również możliwość oglądania telewizji poprzez tuner tv. kablowej z UPC.

Czy nie będzie wówczas problemu aby samemu po podłączeniu go ustawić wszystkie parametry w nim aby działał wówczas net bezproblemowo poprzez kabel i wi-fi ???

Pozdrawiam i liczę na pomoc w rozwiązaniu problemu.

• 0
System operacyjny:
Windows 10 Pro (1607) 64bit
Płyta główna:
Asus 990FX R3.0 Sabertooth Motherboard
Procesor:
AMD FX 8320 Black Edition
Chłodzenie do procka:
Mugen Max SCMGD-1000
Dysk twardy:
Samsung 850 Pro (SSD 512 GB)
Karta graficzna:
Asus GTX 960 Strix 2 GB DDR5
Kości ram:
G.Skill DDR3 2133 MHz 4x8 GB
Nagrywarka Blu Ray :
Pioneer BDR-S09XLT
Zasilacz:
Chieftec: CFT-850G-DF
Karta przechwytująca:
Colossus 2 (model 1581) firmy: Hauppauge

#2 blackeyed

blackeyed
  • Użytkownicy
  • 8 posts

Posted 25 January 2016 - 11:38

a nie myślałeś o kupnie jednego z powiedzmy tp-linków i zrobienia z niego AP?

• 0

kliknij tutaj po wynajem wózków paletowych :)

#3 SHINGO

SHINGO
  • Użytkownicy
  • 176 posts

Posted 26 January 2016 - 04:33

Witaj, dzięki za odpowiedź.

Pisząc szczerze pomyślałem o takim rozwiązaniu i zrobiłem zakup takiego urządzenia.

Jest to właśnie firmy TP-Link dałem około 400 zł za to niby ma zasięg do 300 metrów.

I ten plus że nie trzeba żadnych kabli, itd.

Wszystko odbywa się za pomocą sieci elektrycznej w domu i kontaktów.

Nazwę ma TL-PA8010P KIT oraz oczywiście pochodzi z firmy którą wyżej wymieniłeś, załączam linka poniżej jak to wygląda.

Wszystko na początku za pierwszym razem działało lecz gdy tylko na chwilkę musiałem wyłączyć zasilanie u siebie w domu nagle przestało działać.

Mam na myśli oczywiście zasięg bo sprzęt jest tak ogółem sprawny.

W bloku 4 piętrowym z parteru na 4 piętro przecież niema aż 300 metrów różnicy w tej samej klatce tylko okna są po przeciwnej stronie, bez przesady.

Tylko nie umiem teraz tego naprawić aby znów był zasięg.

Gdy u siebie w mieszkaniu sprawdzę wszystko działa jak należy więc z zakupionym sprzętem niema żadnego problemu typu wadliwy, itd.

Nie rozumiem tylko co masz na myśli piszą w odpowiedzi aby zrobić z tego AP możesz mi wyjaśnić o co konkretnie Ci chodzi ???

http://www.tp-link.c...A8010P-KIT.html

• 0
System operacyjny:
Płyta główna:
Procesor:
Chłodzenie do procka:
Mugen Max SCMGD-1000
Dysk twardy:
Karta graficzna:
Kości ram:
Nagrywarka Blu Ray :
Pioneer BDR-S09XLT
Zasilacz:
Karta przechwytująca:

#4 blackeyed

blackeyed
  • Użytkownicy
  • 8 posts

Posted 26 January 2016 - 09:12

Hej,

Problemem takiego sprzętu jest to, że często ulega on zakłóceniom - sprawdź może połączenie na innym kanale. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście puszczenie skrętki bezpośrednio do routerów rozlokowanych na innych piętrach (i wtedy, jeśli chcesz mieć wszystkich w jednej sieci, ustawiasz je w tryb AP http://www.tp-link.c...l/faq-417.html)

• 0

kliknij tutaj po wynajem wózków paletowych :)

#5 SHINGO

SHINGO
  • Użytkownicy
  • 176 posts

Posted 26 January 2016 - 14:41

Hejka, no tak tylko drugiego routera nie posiadam.

Nie chcę ryzykować gdy zrobię zakup jego i okaże się że nic z tego nie będzie.

Co wówczas z nim zrobię ???

Teraz po wymianie na nowy poprzez firmę z którą mam umowę na internet dostałem taki router:

https://www.google.p...uD7xyLX8Ib_ctM:

• 0
System operacyjny:
Płyta główna:
Procesor:
Chłodzenie do procka:
Mugen Max SCMGD-1000
Dysk twardy:
Karta graficzna:
Kości ram:
Nagrywarka Blu Ray :
Pioneer BDR-S09XLT
Zasilacz:
Karta przechwytująca:

#6 Atteelectronics_com

Atteelectronics_com
  • Użytkownicy
  • 50 posts

Posted 03 February 2016 - 12:06

Popraw link,bo powyższy obrazek się nie wyświetla więc nie wiemy o jaki router chodzi. Poza tym jeżeli jest to blok i grube ściany,to nic dziwnego,że sygnał wi-fi gubi zasięg,to normalne. Antena zewnętrzna być może załatwi ten problem,zerknij do nas,właśnie tym zajmujemy się an co dzień i pomożemy wybrać coś odpowiedniego.

• 0

#7 kriczu

kriczu
  • Użytkownicy
  • 95 posts

Posted 11 May 2016 - 12:54

TP Link to jak dla mnie średnio stabilne sprzęty, nawet w byle marketach mi je odradzano. Zakładając, że router kupuje się raz na kilka lat, moim zdaniem lepiej postawić na jakiś sprawdzony sprzęcik. Netgear D6400 - czyli już po wypasie, bo masz pod adsl, dsl, vdsl. Czy tak Twoim zdaniem nie będzie lepiej? Tak, sporo na to wydasz, ale powiedzmy, że przez kilka lat wyciągniesz maxa ze swojego łącza.

• 0

#8 Atteelectronics_com

Atteelectronics_com
  • Użytkownicy
  • 50 posts

Posted 17 May 2016 - 10:47

Nie zawsze tak jest,niektóre modele TP linka,szczególnie te z wyższej półki nie gubią zasięgu,szczególnie tak jak pisałem powyżej- kupisz do nich osobną antenę zewnętrzną.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users