Jump to content

Photo

Internet przez Li-FI

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Bawon

Bawon
  • Użytkownicy
  • 2 posts

Posted 10 December 2015 - 20:40

Czytał już ktoś o tej technologii wykorzystującej światło LED? Trafiłem ostatnio na artykuł wspominający o pierwszych testach praktycznych, które zostały przeprowadzone w Estonii http://www.homesquar...nastepca-wi-fi/ Ciekawe kiedy ta technologia pojawi się w Polsce. Przedstawione informacje brzmią bardzo obiecująco, szczególnie w zakresie ewentualnych kosztów i braku problemów z przepustowością, ale oczywiście pewne wady też występują. Co o tym myślicie?

• 0

#2 nowysacz1

nowysacz1
  • Użytkownicy
  • 3 posts
  • LokalizacjaNowy Sącz

Posted 14 December 2015 - 18:47

Zastanówmy się teraz... czy duże koncerny już istniejącą chcą tej technologii??

• 0

#3 housewell

housewell
  • Użytkownicy
  • 98 posts

Posted 17 December 2015 - 10:10

Powrót IrDy. :P Estonia słynie z tego, że nie bawią się tam w biurokratyczny syf i testują wartościowe technologie.

• 0

S-NET - kolokacja serwerów w Krakowie, hosting.

#4 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 posts

Posted 28 December 2015 - 19:29

no... światło widzialne daje potencjalnie szybszy transfer, a jeszcze szybszy może być ultrafiolet. pozostaje kwestia widoczności nadajnik-odbiornik, no i kanał zwrotny (bo zakładam, że będziemy nie tylko pobierać dane, ale i je wysyłać - przynajmniej żądanie tego, co chcemy pobrać).

a problemy z przepustowością - jak przebiją efektywne i stałe 1Gb/s (ale live a nie w lab. - pogadamy).

• 0

#5 blackeyed

blackeyed
  • Użytkownicy
  • 8 posts

Posted 25 January 2016 - 11:43

Wi-Fi jako takie wkrótce się skończy, jak każda technologia (tak jak jej poprzednicy:)), więc Li-Fi to kwestia czasu imho

• 0

kliknij tutaj po wynajem wózków paletowych :)

#6 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 posts

Posted 25 January 2016 - 18:22

Super. Okuliści będą zachwyceni. Ciekaw jestem, jak oczy zniosą migotanie światła. Do tego, przestawić tylko urządzenie w tryb odbioru i znowu mamy wszystkie podłączone np. telefony na podsłuchu.  Inna sprawa. mamy sieć Wi-Fi Next-Gen o przepustowości 100 GB/s a łącze tylko 100 mb/s. I sieć robi się wąskim gardłem.  Przecież jakoś trzeba dostarczyć sygnał do lamp. Nie wiem, czy to będzie wygodne, jeśli urządzeniem trzeba będzie się nakierowywać na nadajnik. Pożiwiom, uwidim.

• 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users