Posiadamy wolno stojący dom na planie kwadratu o wymiarach około 10 na 11 metrów. Ze wzgledu na sygnały dochodzące pocztą pantoflową o cyklicznych włamaniach chcielibyśmy zamontowąć monitoring w celu rejestracji zdarzeń. Pytanie jaki wybrać? Dużo tego. Z chęcią posłucham waszych opinii na jego temat.
Monitoring wokół domu
Napisano 07 listopad 2015 - 13:53
no i git
Napisano 07 listopad 2015 - 22:31
rozsądnym minimum wydają się 4 kamery -zapewne pozostaną martwe strefy, ale może uda się je ustawić tak, żeby w nich nie było nic podatnego - okna, drzwi, itp. kamery patrzą po ścianach - i dalej od kamery, tym większy obszar w kadrze. warto, aby kamery znajdowały sie w kadrze innych (co najmniej jednej - gdyby ktoś je chciał uszkodzić - zapisze się). im będą wyżej, tym większy obszar obejmą, trudniej będzie je uszkodzić, ale też widok z lotu ptaka niekoniecznie musi być najlepszy. rozdzielczość - im większa tym drożej i tym więcej danych do archiwizacji, ale obcy będzie sylwetką z twarzą a nie 5 pixelami.
absolutne minimum to oczywiscie jedna (ale dobra!) i ustawiona tak, żeby nie dała się łatwo uszkodzić, i obejmowała najbardziej krytyczną strefę. o takich drobiazgach jak ups i zabezpieczenie pomieszczenia z rejestratorem nawet nie wspominam
Napisano 08 listopad 2015 - 12:07
Dzięki za info, przydatne!
no i git
Napisano 09 listopad 2015 - 07:09
Umówmy się. Monitoring to nie jest tania rzecz. Mam znajomego któy montuje tego typu systemy i twierdzi, że zamontoanie urządzeń zamówionych z allegro (a często pochodzących z państwa środka), to jedna wielka pixeloza i problemy z rozpoznaniem twarzy i szczegółów jak np tablice rejestracyjne.
Dobry monitoring musi kosztować i często jego ceny oscylują w cenach zaczynających się do 4-5 tys zł. Zapytaj tutaj: http://ivel.pl/i7,monitoring-domu.html
Sprzętu i jego modeli, funkcjonalności jest tak dużo, że ktoś kto w tym nie siedzi, będzie miał problemy ze wskazaniem najlepszego urządzania w danym przedziale cenowym.
Napisano 09 listopad 2015 - 19:30
zastanów się co monitoring ma ci dać. ale konkretnie, np. rejestracja w przypadku wykrycia ruchu przez kamerę (zmiana x% obrazu - potrafi fajnie sie zachowywać podczas deszczu/śniegu) lub zewnętrzny czujnik, rejestracja ciągła (w praktyce szereg stopklatek z rastrem co 1 lub więcej sekund, jaki obszar ma przykryć, obiektyw szerokokątny czy tele (ze względu na umieszczenie), dodatkowo sterowana (obrót, zoom,...), rejestracja obrazu czy streaming live. im konkretniejsze będziesz miał oczekiwania, tym sensowniej wydasz pieniądze.
faktycznie z kamerami potrafi być tak jak z rejestratorami do samochodów - przetwornik 640x480, ale zapis obrazu HD/FullHD (chyba po to, żeby karta pamięci się szybciej kończyła)
Napisano 27 listopad 2018 - 14:59
Odświeżę nieco wątek. Bo teraz jest coraz więcej takich sprzętów dostępnych w sklepach. Ja akurat zamawiałem z tego sklepu https://elektromania...-szyby-270.html specjalny czujnik zbicia szyby. Może i wam by się taki przydał, nawet do domu właśnie.
Napisano 07 wrzesień 2023 - 14:07
Zajrzyj na stronę na https://www.eltrox.pl/monitoring.html. Zakupiłem u nich monitoring oraz system alarmowy i jestem bardzo zadowolony z obsługi i działania. Wysokiej jakości sprzęt w korzystnej cenie. :>
Użytkownik karolek1 edytował ten post 07 wrzesień 2023 - 14:09
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych