Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sieć firmowa w Internecie?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wytrych

Wytrych
  • Użytkownicy
  • 40 postów

Napisano 04 październik 2015 - 17:10

Witam!

Do chwili obecnej nasza firma korzystała z połączenia bezprzewodowego między budynkami. (Połączenie bodajże radiowe za pomocą dwóch anten skierowanych na siebie) Z uwagi na dużą odległość nie jesteśmy w stanie poprowadzić kabla aby połączyć nasze sieci lokalne a dla połączenia antenowego coraz większe problemy sprawia las, który oddziela od siebie budynki i stale rośnie. Czy istnieje możliwość stworzenia serwera lub czegokolwiek innego aby połączyć obydwa budynki siecią przez Internet? Chodzi mi o to aby za pomocą internetu powstała sieć dzięki której będąc w budynku A będę widział (w tej sieci) komputery z budynku B.

...

Inaczej mówiąc, czy mogę podłączyć kilka komputerów do sieci lokalnej poprzez Internet?

...

Przepraszam jeśli to co napisałem jest niezrozumiałe i z góry dziękuję za pomoc.

• 0

#2 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 04 październik 2015 - 19:25

Rozwiązań jest co najmniej kilka. Jednym jest inwestycja w kabel. Ale to trudne, bo trzeba by mieć zgodę właściciela. Można też wydzierżawić kabel od dostawcy internetu. Cena pewnie tez powali. Najprostszym jest połączenie VPN przez internet. Ustawiasz silne szyfrowanie, jakieś 256-1024 bity (im więcej, tym lepiej) i to powinno zapewnić chronienie danych. Reszta zależy od systemu. Tutaj masz pdf jak to zrobić. Nie czytałem, ale mam nadzieję, że pomoże.

• 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#3 ~janusz

~janusz
  • Użytkownicy
  • 238 postów

Napisano 06 październik 2015 - 18:20

Lub site-to-site VPN np. poprzez IPSEC.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych