Jump to content

Photo

sony ericsson k800i

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 giaconda

giaconda
  • Użytkownicy
  • 20 posts

Posted 20 September 2009 - 23:22

Witajcie,
Co sądzicie o k800i? Z danych technicznych wynika, że to naprawdę dobry telefon. Szczególnie podoba mi się 12krotne zbliżenie w aparacie, no i oczywiście 3,2 mpx. Aparat to dla mnie ważna część telefonu...
A wy co o nim sądzicie?
A może ktoś z was go już posiada?
Może jak dobrze go zareklamjecie to kupię go od lucasgsm.pl :)
  • 0

#2 Dawkopolo

Dawkopolo
  • Użytkownicy
  • 453 posts

Posted 21 September 2009 - 15:48

ja osobiście z tego co wiem t oniczym się nie rózni od poprzednika prócz paru funkcji ;D
jak bym miał braćto bym dołożył kasę i wziął lepszy ,z jakimś lepszym aparatem :)
  • 0
Dołączona grafika

#3 slawek1987

slawek1987
  • Użytkownicy
  • 7 posts

Posted 21 September 2009 - 16:58

Tak się składa że od poprzednika różni się i to bardzo.
Telefon świetny. Miałem go 3 lata, sprzedałem z powodu braku WiFi i innych bajerów (czasami mam ochotę do niego wrócić).

Ale do rzeczy. Po 3 latach bateria dalej trzymała w zależności od użytkowania 3-5dni (polimerowa).
Telefon nie mulił, nie wieszał się, nie gubił zasięgu.
Bardzo łatwo modowalny (da się aktualnie na niego wgrać bardzo dużo ciekawych rzeczy (elfy, oraz patche) które zmieniają wygląd, lub opcje które są standardowo zablokowane - więcej można przeczytać na każdym forum poświęconym SE lub k800i).
Trochę cicho gra na słuchawkach ale to akurat da się ominąć :)
Ekran 240x320 - duża rozdzielczość + świetne kolory.
Zdjęcia robi naprawdę ładne, z powodzeniem można go używać jako aparatu (zoom posiada tylko cyfrowy więc nie warto używać).
Ja swoim robiłem nawet zdjęcia notatek na uczelni żeby nie kserować i wychodziły bardzo dobre.
Bardzo przydatna jest lampa błyskowa (a nie marne diody) która pozwala robić zdjęcia w nocy, oczywiście jest dużo słabsza niż w aparatach i ma krótki zasięg ale na imprezach spokojnie można sobie pstryknąć fotkę.
Wideo rozmowy działają świetnie.

Minusów jest dość mało ale jednak są:
- brakuje latarki (w sensie diody bo ta pomarańczowa do autofocusa jest dość słaba)
- jak dla mnie największym minusem jest to że to tylko telefon z dobrym aparatem i musiałem wymienić na coś z gps, Windows Mobile, WiFi itd.

Ale jak do tej pory nie widziałem telefonu z lepszym aparatem i lepszymi funkcjami niż k800i za tak nieduże pieniądze (na allegro można wypatrzyć za 200-250zł)
  • 0

#4 giaconda

giaconda
  • Użytkownicy
  • 20 posts

Posted 21 September 2009 - 19:30

Z tego, co napisałeś to faktycznie świetny jest ten telefon.
Przed napisaniem tego tematu miałam spore wątpliwości co do jego zakupu, ale teraz jestem na 90% na tak.
Szczególnie ten aparat brzmi kusząco i lampa... Nie miałam jeszcze do czynienia z lampą w telefonicznym aparacie...
Ktoś jeszcze chce coś dodać? :)
  • 0

#5 Dawkopolo

Dawkopolo
  • Użytkownicy
  • 453 posts

Posted 22 September 2009 - 07:32

proszę cię nie rozsmieszaj mnie byłem posiadaczem przed 3 dni i zpenetrowałem go ;]

prócz flesha i paru innych bajerów nie zachwyca jakość zdjęć średnia . więc brałbym jakiś lepszy
  • 0
Dołączona grafika

#6 slawek1987

slawek1987
  • Użytkownicy
  • 7 posts

Posted 22 September 2009 - 08:32

Nie zpenetrowałem tylko spenetrowałem. to po pierwsze.

Przecież napisałem że to TYLKO telefon z dobrym aparatem a nie cudo z masą bajerów.
Co do zdjęć to nawet jak się weźmie lustrzankę to można nią robić średnie zdjęcia bo wszystkiego trzeba się nauczyć, oczywiście wiem że głupio brzmi nauczyć jak opcje w aparacie w k800 można policzyć na palcach u jednej ręki, ale na prawdę dopiero po kilku dniach zabawy człowiek wie że nie zawsze wystarczy wcisnąć guzik.
Zresztą zdjęcia z tego telefonu można sobie pooglądać w necie i ocenić czy są dobre czy nie, wiadomo że aparat to nie jest.
Zresztą dużo zależy od sterowników i softu który jest wgrany.

Ale jak napisałem za 200-250zł nic lepszego się nie znajdzie.
Ja nawet na nim uruchamiałem internet z kompa przez bluetooth więc czasem można się pobawić w bardziej skomplikowane rzeczy.

Jeżeli jednak kupować coś innego niż k800 to polecam najpierw poczytać bo nie każde 5mpx w telefonie robi lepsze zdjęcia niż on. Więc dopłacanie do MPx jest często nieuzasadnione.

PS Dawkopolo a jaki lepszy byś polecił?
Mam do czynienia trochę z telefonami z różnych półek cenowych więc jestem ciekaw co uważasz za lepsze.
  • 0

#7 giaconda

giaconda
  • Użytkownicy
  • 20 posts

Posted 22 September 2009 - 16:42

Dobra panowie, możecie się sprzeczać co do tego, jaki telefon jest dobry, ale chciałabym by efekt był taki, że doradzicie mi najlepsza z możliwych komórek do kwoty 400-500zł.
Znacie się na tym temacie bardziej niz ja, więc oddaje decyzję wasze ręce :)
  • 0

#8 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 posts
  • LokalizacjaKoszalin

Posted 22 September 2009 - 19:34

Dobra panowie, możecie się sprzeczać co do tego, jaki telefon jest dobry, ale chciałabym by efekt był taki, że doradzicie mi najlepsza z możliwych komórek do kwoty 400-500zł.
Znacie się na tym temacie bardziej niz ja, więc oddaje decyzję wasze ręce ;D

Napisz czego oczekujesz od telefonu. :)
  • 0

#9 slawek1987

slawek1987
  • Użytkownicy
  • 7 posts

Posted 22 September 2009 - 22:21

Broń Boże się nie sprzeczam. Ja tylko twierdzę że za te pieniądze lepszego telefonu (głównie do zdjęć) się nie znajdzie.
Do tego 3g i dobra bateria. Osobiście polecam bo używałem 3 lata.
A jeżeli ktoś poleca lepszy to chciałbym wiedzieć jaki.
Ja nie znam kazdego telefonu, i jeżeli się okaze że istnieje lepszy niż ten za takie pieniądze to bardzo mnie to cieszy.
  • 0

#10 Mateusz

Mateusz

Redaktor naczelny

• Administratorzy
  • 1541 posts

Posted 23 September 2009 - 00:03

Również nie znam wszystkich telefonów, ale ten wydaje się być dobrym wyborem w tej cenie.
  • 0
Dołącz PCFoster.pl na Facebooku: http://www.facebook.com/pcfosterpl :) Zapraszamy!

#11 giaconda

giaconda
  • Użytkownicy
  • 20 posts

Posted 24 September 2009 - 11:40

Do czego ten telefon? Do podstawowego uzytkowania. Ważne tylko, żeby miał dobry aparat, a jak tutaj wspominano - w tej kwestii się sprawdza. Kamerka też byłąby niewątpliwym plusem, ale zamierzam zamówić kamerę osobno z winmaru, więc nie jest to palący problem... A, i żeby odtwarzał mp3, ale to tez chyba ten model ma, prawda? :)
Także sądze, że mądrze będzie się na niego zdecydować...
  • 0

#12 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 posts
  • LokalizacjaKoszalin

Posted 24 September 2009 - 12:25

Do czego ten telefon? Do podstawowego uzytkowania. Ważne tylko, żeby miał dobry aparat, a jak tutaj wspominano - w tej kwestii się sprawdza. Kamerka też byłąby niewątpliwym plusem, ale zamierzam zamówić kamerę osobno z winmaru, więc nie jest to palący problem... A, i żeby odtwarzał mp3, ale to tez chyba ten model ma, prawda? :)
Także sądze, że mądrze będzie się na niego zdecydować...

Być może narażę się komuś, ale dobre zdjęcia i niezłe filmy nagrywa D900i (wiem bo sam mam go). Jedynymi minusami jest bardzo żmudny proces wgrywania javy (ostatnio 30min się męczyłem nad jednym plikiem) oraz to że w playliście odtwarzacza nie może być więcej jak 30 utworów (na szczęście można mieć 4 playlisty).
  • 0

#13 dissemblance

dissemblance
  • Użytkownicy
  • 7 posts

Posted 03 October 2009 - 11:17

W telefonie owym niezwykle denerwujący jest przycisk łączenia z Internetem, ciągle się uaktywnia, więc trzeba się przyzwyczaić do blokady klawiszy. Aparat naprawdę dobry, choć zabawy z zoomem odradzam, bo jakość tragicznie niszczy.Przy okazji pytanie mam, a mianowicie czy zna ktoś sterowniki do aparatu, gdzie jest możliwość manualnego ustawiania ostrości?
  • 0
cz??owiek to rzeczownik, a rzeczownikami rz??dz?? przypadki

#14 Dawkopolo

Dawkopolo
  • Użytkownicy
  • 453 posts

Posted 03 October 2009 - 11:45

http://se-center.inf...ead.php?t=52887
tutaj masz zbiór wielu sterów ;]
  • 0
Dołączona grafika

#15 giaconda

giaconda
  • Użytkownicy
  • 20 posts

Posted 09 October 2009 - 13:54

Dziękuję wam bardzo za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Po waszych radach naprawdę zrobił mi się ogromny mętlik w głowie, ale to dobrze, bo na tym mi zależało gdy prosiłam was o pomoc :D Ostatecznie zdecydowałam się na k800i. Przed kupnem zadzwoniłam jeszcze do lucasgsm.pl, żeby definitywnie rozwiać wątpliwości co do trwałości obudowy, bo słyszałam, że bywa różnie. Wszystko mi wyjaśniono. Telefon przyszedł błyskawicznie. Aparat robi zdjecia dobrej jakości jak na telefon, a i filmy z kamerki są zadowalające. Czyli jestem zadowolona xD
Dziękuję wam jeszcze raz za pomoc :)bez was nie miałabym tego telefonu :)
Pozdrawiam :)
  • 0

#16 Mateusz

Mateusz

Redaktor naczelny

• Administratorzy
  • 1541 posts

Posted 09 October 2009 - 15:48

Fajnie, że stałaś się posiadaczką tego telefonu. Przy okazji wrzuć nam przykładowe fotki z tego telefonu tutaj: http://pcfoster.pl/f...fonow-vt127.htm
  • 0
Dołącz PCFoster.pl na Facebooku: http://www.facebook.com/pcfosterpl :) Zapraszamy!

#17 Tomuch

Tomuch
  • Użytkownicy
  • 6 posts

Posted 10 October 2009 - 08:11

Na i co ze ma aparat 3.2mpix ?? jak ma 256tys kolorow w wyswietlaczu i robi zdjecia jak 2 mpix nokia z 16 mln kolorow :D
  • 0

#18 vinc

vinc
  • Użytkownicy
  • 57 posts

Posted 15 October 2009 - 14:40

Na i co ze ma aparat 3.2mpix ?? jak ma 256tys kolorow w wyswietlaczu i robi zdjecia jak 2 mpix nokia z 16 mln kolorow ;P

Pierwszy słyszę :P co ma ilość kolorów wyświetlanych do aparatu?! między 16mln a 256 tyś nie widać różnicy. Natomiast aparaty Nokii 2Mpix, 3,2Mpix i niektóre 5Mpix nie robią tak dobrych zdjęć jak ten w se k800i/810i... Dodam, że aparat w k800i.810i to najlepszy aparat 3,2Mpix jaki kiedykolwiek został zastosowany w telefonie.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users