Witam. Na wstępie chciałbym przeprosić, jeżeli temat założyłem w złym dziale. Mój problem jest prawdopodobnie związany z BIOSem, ale niewykluczone, że chodzi o coś innego. Jestem trochę zaaferowany całą sprawą, więc w razie pomyłki mam nadzieję, że mi ją wybaczycie Ale do rzeczy. Głównym objawem niedziałającego komputera jest jego samoczynne resetowanie się, czarny ekran (monitor nie widzi włączonego przez tą chwile gdy się nie resetuje komputera), oraz brak jakiejkolwiek sygnalizacji dźwiękowej przy uruchomieniu PC'ta bez niezbędnych podzespołów.
Powinienem chyba zacząć od tego, że miałem już taki problem rok temu. Wtedy również nie wpadłem na rozwiązanie, i PC trafił finalnie do znajomego który go przetrzymał 2 tyg. i nic nie zrobił, a następnie do serwisu, który również go przetrzymał 2 tyg. Chyba nic dziwnego w tym, że chciałbym sprawę załatwić jak najszybciej, i jeżeli jest to możliwe - samemu
Nie wiem dokładnie jak go naprawili, jednak dowiedziałem się, że winowajcą był BIOS. Prawdopodobie zflashowali BIOS'a i zażądali sobie 100zł, więc to kolejny powód aby zrobić to samemu (na necie widziałem masę poradników, więc jest to chyba czynność dostępna dla zwykłego śmiertelnika).
Napiszę jeszcze małe wyjaśnienie dlaczego komputer ma awarię. Ostatnie kilka dni nie działał mi mikrofon w słuchawkach. Podłączyłem 2 kolejne sztuki i ciągle to samo. Przeinstalowałem sterowniki dźwięku, robiłem inne cuda, jednak nic nie pomagało. W przypływie rozpaczy spróbowałem wyciągnąć na chwilę baterię z BIOSu (chyba tego nie robiłem od czasu pobytu w serwisie), i przy ponownym uruchomieniu nastąpił wyżej opisany problem. Przy pierwszym uruchomieniu wyskoczył jeszcze komunikat, że BIOS ma jakiś problem i wgrywa pliki z backupa, jednak nic to nie pomogło, teraz komputer resetuje się w kółko, na monitorze pojawia się komunikat "no video imput" a po chwili,że wchodzi w tryb uśpienia, i nastają wieczne ciemności.
Dociskałem wszystkie kable, wyjmowałem i wkłdałem podzespoły, przy okazji je wyczyściłem tak, że wyglądają jak nowe, nic nie pomgaga. Wydaje mi się, że trzeba zflashować ten BIOS, i jutro chyba jadę kupić jakiś pendrive, jednak piszę tego posta z konkrentym zapytaniem. Zastanawia mnie to, jak zflashować BIOS, jeżeli mam cały czas czarny ekran? Żadne del. czy f2 nie pomaga, i nie daje mi to spokoju. Czy mając BIOS na pendrive, odpali się on automatycznie na nim, po podłączeniu do komputera? Chciałbym, żeby ktoś mi to dokładnie wyjaśnił, ponieważ w tym aspekcie jestem akurat totalnym nowicjuszem. Przy okazji, może znajdą się jakieś inne porady, co jeszcze mógłbym sprawdzić, przed kombinowaniem z tym BIOSem.