Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prawdopodobny problem z BIOSem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 SethDark

SethDark
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 17 kwiecień 2015 - 17:56

Witam. Na wstępie chciałbym przeprosić, jeżeli temat założyłem w złym dziale. Mój problem jest prawdopodobnie związany z BIOSem, ale niewykluczone, że chodzi o coś innego. Jestem trochę zaaferowany całą sprawą, więc w razie pomyłki mam nadzieję, że mi ją wybaczycie :) Ale do rzeczy. Głównym objawem niedziałającego komputera jest jego samoczynne resetowanie się, czarny ekran (monitor nie widzi włączonego przez tą chwile gdy się nie resetuje komputera), oraz brak jakiejkolwiek sygnalizacji dźwiękowej przy uruchomieniu PC'ta bez niezbędnych podzespołów. 

Powinienem chyba zacząć od tego, że miałem już taki problem rok temu. Wtedy również nie wpadłem na rozwiązanie, i PC trafił finalnie do znajomego który go przetrzymał 2 tyg. i nic nie zrobił, a następnie do serwisu, który również go przetrzymał 2 tyg. Chyba nic dziwnego w tym, że chciałbym sprawę załatwić jak najszybciej, i jeżeli jest to możliwe - samemu :) 

Nie wiem dokładnie jak go naprawili, jednak dowiedziałem się, że winowajcą był BIOS. Prawdopodobie zflashowali BIOS'a i zażądali sobie 100zł, więc to kolejny powód aby zrobić to samemu (na necie widziałem masę poradników, więc jest to chyba czynność dostępna dla zwykłego śmiertelnika). 

Napiszę jeszcze małe wyjaśnienie dlaczego komputer ma awarię. Ostatnie kilka dni nie działał mi mikrofon w słuchawkach. Podłączyłem 2 kolejne sztuki i ciągle to samo. Przeinstalowałem sterowniki dźwięku, robiłem inne cuda, jednak nic nie pomagało. W przypływie rozpaczy spróbowałem wyciągnąć na chwilę baterię z BIOSu (chyba tego nie robiłem od czasu pobytu w serwisie), i przy ponownym uruchomieniu nastąpił wyżej opisany problem. Przy pierwszym uruchomieniu wyskoczył jeszcze komunikat, że BIOS ma jakiś problem i wgrywa pliki z backupa, jednak nic to nie pomogło, teraz komputer resetuje się w kółko, na monitorze pojawia się komunikat "no video imput" a po chwili,że wchodzi w tryb uśpienia, i nastają wieczne ciemności.

Dociskałem wszystkie kable, wyjmowałem i wkłdałem podzespoły, przy okazji je wyczyściłem tak, że wyglądają jak nowe, nic nie pomgaga. Wydaje mi się, że trzeba zflashować ten BIOS, i jutro chyba jadę kupić jakiś pendrive, jednak piszę tego posta z konkrentym zapytaniem. Zastanawia mnie to, jak zflashować BIOS, jeżeli mam cały czas czarny ekran? Żadne del. czy f2 nie pomaga, i nie daje mi to spokoju. Czy mając BIOS na pendrive, odpali się on automatycznie na nim, po podłączeniu do komputera? Chciałbym, żeby ktoś mi to dokładnie wyjaśnił, ponieważ w tym aspekcie jestem akurat totalnym nowicjuszem. Przy okazji, może znajdą się jakieś inne porady, co jeszcze mógłbym sprawdzić, przed kombinowaniem z tym BIOSem.

• 0

#2 micco

micco
  • Użytkownicy
  • 131 postów

Napisano 17 kwiecień 2015 - 19:27

Powinieneś zacząć od pełnej specyfiakcji komputera

Wracając do tematu na początek trochę teorii o biosie

akapit Co zrobić, jeżeli aktualizacja BIOSu się nie powiodła

http://students.mimu...-g6/flash.html 

W nowszych komputerach używa się pendriva.

Dla przykładu poradnik recovery biosu firmy Insyde H2O http://www.nhl.pl/in...showtopic=45896

Zobacz na stronie producenta płyty głównej, pewnie są jakieś porady na temat biosu.

• 0

#3 SethDark

SethDark
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 18 kwiecień 2015 - 12:26

Moja specyfikacja:

Corsair 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 XMS3

Sapphire Radeon HD5830 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP

Intel Core i3-530 /2.93GHz, 4MB, LGA1156, BOX/

Gigabyte H55M-UD2H /intel H55/

ModeCom bequiet! PurePower L7 530W

Dzisiaj profilaktycznie kupiłem pendrive. Wczoraj jak się naczytałem, to w większości przypadków był polecany pendrive nie większy niż 4 GB. Niestety obleciałem większość sklepów w mieście, i najmniejszy jak znalazłem to 8GB. Zrobiłem wszystko wg. poradnika, ale niestety nie zadziałało. Możliwe, że jednak zrobiłem coś źle, chociaż dalej nurtuje mnie to, jak postawić bios na resetującym się co chwile kompie, gdzie ciągle jest czarny ekran i nic się nie pojawia. To, że winny jest BIOS jestem pewien na 99%, wszystko się stało po wyjęciu tej głupiej baterii, a w tamtym roku jak były te same objawy, to powiedzieli w serwisie, że winny był BIOS.

• 0

#4 micco

micco
  • Użytkownicy
  • 131 postów

Napisano 18 kwiecień 2015 - 15:48

Trochę to dziwne bo Gigabyte chwali się dual biosem, jak pierwszy padnie to komputer startuje z drugiego a drugiego użytkownik nie może uszkodzić

Ta instrukcja do której link wkleiłem dotyczy biosu firmy Insyde H2O, a gigabyte używa AMI i AWARD BIOS zasada będzie podobna(bios czeka na odpowiedni plik, ważne są duże i małe litery w nazwie + czasami odpowiednia kombinacja klawiszy i nie wiem czy wymaga to klawiatury na ps2)

Zresetuj bios przez zworkę na płycie głównej.

Zobacz tą procedurę przywracania  (przeczytaj opis ponizej filmiku)

• 1

#5 SethDark

SethDark
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 18 kwiecień 2015 - 18:19

Dobra, jest mały przełom, jednak nie taki jakiego bym oczekiwał :) Zrobiłem kilkukrotnie tak jak na tym filmiku, za którymś razem zaskoczyło, i pojawił się ten 1 ekran startowy. Później pojawił się drugi ekran, nie taki jak na filmiku, ale pewnie zależy to od dokładnego modelu płyty. Po wczytaniu sie obrazu biosu odpala sie czarny ekran, chwilie tak dziala, a pozniej restart, i znowu od poczatku restarty co kilka sekund.

Załączone pliki

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych