Jump to content

Photo

Problem z baterią

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 marcin d

marcin d
  • Użytkownicy
  • 6 posts

Posted 25 February 2015 - 10:49

Siemka ! Kilka dni temu (1-2 dni) zauważyłem , że pasek stanu baterii ( ten na pasku zadań ) podaje zakłamane informacje na temat stanu baterii , np. po godzinnym używaniu laptopa 86%( 2h 50 min). Wczoraj odłożyłem na godzinę laptopa gdy był w podobnym stanie, po godzinie patrze rozładowany ( nie było włączone ściąganie ani nic w tym stylu ) . Dodam , że 2 dni temu zapomniałem podpiąć laptopa i rozładował się i od tego momentu zauważyłem ten problem , wcześniej było OK. Z ciekawości zrobiłem raport energii i wyskoczył mi taki błąd :zarządzanie energią stanów aktywnych (ASPM, Active State Power Management) magistrali PCI Express zostało wyłączone z powodu znanej niezgodności ze składnikami sprzętowymi tego komputera. Może muszę uaktywnić to ASPM?
http://www.sevenforu...ff-windows.html znalażłem takie coś , nie moge się połapać może ktoś mi to wytłumaczyc te poszczególne kroki. Myślę , że problem jest w ASPM. Niech ktoś mi powie jak to włączyć

• 0

#2 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 posts
  • LokalizacjaPasieka

Posted 25 February 2015 - 11:23

Tak, to będzie mieć wpływ. Popraw link.

• 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#3 marcin d

marcin d
  • Użytkownicy
  • 6 posts

Posted 25 February 2015 - 12:43

http://www.sevenforu...ff-windows.html

• 0

#4 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 posts
  • LokalizacjaPasieka

Posted 25 February 2015 - 19:55

No więc tak:
1. Panel sterowania,
2. Opcje zasilania,
3. Zmień ustawienia dla aktualnego planu,
4. Zmień ustawienia zaawansowane,
5. Na liście odszukaj magistralę PCI,
6. Rozwiń, powinno być tam Active State Power Management.
7. Przy pracy na baterii powinno być włączone, a przy podłączonym wedle uznania.

• 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#5 marcin d

marcin d
  • Użytkownicy
  • 6 posts

Posted 25 February 2015 - 19:57

właśnie nie ma active state power managment

• 0

#6 marcin d

marcin d
  • Użytkownicy
  • 6 posts

Posted 25 February 2015 - 19:59

mam magistrala PCI Express : Zarządzanie energią od stanu łącza i : zasilanie bateryjne : maksymalny poziom oszczedzania , podłączony średni poziom oszczędzania

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users