Jump to content

Photo

Jak się nauczyć informatyki?

szkoła studia kurs

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Camaieu89

Camaieu89
  • Użytkownicy
  • 1 posts

Posted 11 February 2015 - 08:55

Witam,

Piszę w sprawie nie do końca związanej z informatyką… no może po części… ;) A że nie wiem, od czego zacząć wiec powiem od razu wprost – chciałabym się przekwalifikować i związać swoją przyszłość z informatyką. ;)

Problem polega na tym, że nie do końca jestem pewna w jaki sposób najlepiej się do tego zabrać.

Póki co ukończyłam studia na politechnice, ale kierunek kompletnie niezwiązany z komputerami tj. inżynierię sanitarną. Pracuję od 2 lat w zawodzie, ale im dłużej w nim tkwie, tym bardziej jestem pewna, że to nie jest to, co chcę robić przez przez całe życie – męczy mnie ta praca, nie przynosi satysfakcji, a zarobki są marne. Perspektyw na przyszłość nie mam też najlepszych… anyway, po głębokich przemyśleniach (serio, myślałam na ten temat chyba ze 3 miesiace) stwierdziłam, zamiast płakać, że mi się nie podoba, muszę coś zmienić i padło na programowanie. Nie jest to widzimisię tylko przemyśłana decyzja, podkreślam. Sądzę, że to jest to, w czym mogłabym się odnaleźć. Mieliśmy na pierwszym roku studiów programowanie w Delfi i szło mi to bardzo dobrze. Ogólnie jestem dobra (mam nadzieję, że nie zostanę posądzona o brak skromności) w przedmiotach wymagających logicznego myślenia – mata, fiza, mechanika itd. Wymyślanie algorytmów też szło mi całkiem nieźle. Wiec okej – padło na tę nieszczęsną informatykę ;) stąd decyzja -> STUDIA ZAOCZNE.

I tu pojawiają się schody – nie mam matury z matmy! Nie załamywałam się, bo stwierdziłam, że to żaden problem, się napisze ;). Tylko termin zapisów na ten  rok już minął, wiec pozostaje mi czekać do przyszłego roku. I tu się pojawia moje pytanie – co najlepiej wg Was zrobić, żeby tego roku nie zmarnować. Myślałam o jakiejś szkole dla dorosłych o profilu technik informatyk – wdrożyłabym się w temat od podstaw, odświeżyła informacje. Tylko która szkoła jest odpowiednia? Te wszystkie AP Edukacje i Cosinusy mnie nie przekonują, zmarnuję tylko czas…ale może się mylę? Może warto iść do jakiejś policealnej, chociaż by tylko po to, żeby posłuchać  wykładów? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Myślałam też o profesjonalnym kursie programowania np. C++, ale nie jestem pewna, czy z takimi podstawami podstaw wiedzy informatycznej ogarnę co się na nich dzieje ;) tym bardziej, że one są drogie i byłoby mi szkoda pieniędzy na coś, co na chwile obecna mi się nie przyda, ale np. za rok czy dwa może by już jakiś efekt dało?

Bardzo proszę o jakąś radę o bardziej doświadczonych – od czego zacząć? :) Czy w ogóle ma to jakiś sens?

Z góry dzięki wszystkim za pomoc :)

• 0

#2 mayki_majkson

mayki_majkson
  • Moderatorzy
  • 46 posts

Posted 11 February 2015 - 17:59

Zaoczne? Z tego co wiem mniej się tam nauczysz, niż na dziennych. Żeby pracować jako informatyk, nie trzeba mieć jakiegoś wyższego wykształcenia. Widziałem masę propozycji o pracę w których wyraźnie napisane jest, że liczy się to, co potrafisz zrobić. 

• 0

#3 Shady

Shady
  • Użytkownicy
  • 186 posts
  • LokalizacjaBielsko-Biała

Posted 11 February 2015 - 18:13

Ja Ci nic nie doradzę,ponieważ jeszcze nie zaszedłem tak daleko jak Ty. Ale powiem Ci jedno,rób to co uważasz za stosowne ;) Życzę powodzenia ;)

• 0

Nie jesteś silny​ wtedy gdy idzie​sz ulica w pięci​u i boi się cieb​ie jeden , lecz ​wtedy gdy idzies​z sam i boi się ​ciebie pięciu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users