Skocz do zawartości

Zdjęcie

problem z hamachi, tungle i udostępnianiem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 karolex127

karolex127
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 16:13

Witam mam internet z PLAY na abonament modem Huawei E3372, mam windows 8.1  i nagle coś mi sie popsuło. Hamachi wyłącza mi internet, program tungle również nie działa a intrnetu nie moge udostępnic. Oto filmik jak zawsze robiłem hotspot z modemu https://www.youtube....h?v=5oDY0MbxkgM. Na filmie w  0:49 na klikam na sieć nie włącza mi sie to co temu Panu tylko wywala mnie do pulpitu. Ewentualnie jak wyłącze internet moge tam wejść ale i tam nie moge udostępnić. PRosze o jakąkolwiek pomoc, na żadnym forum nikt nie odpowiada. Zapewne to coś niewielkiego. Prosze o odpowiedź. Pozdrawiam

• 0

#2 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 09 grudzień 2014 - 18:24

Nie jest to przypadkiem LTE?

• 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#3 karolex127

karolex127
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 09 grudzień 2014 - 18:55

Tak play LTE 4G

• 0

#4 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 10 grudzień 2014 - 11:34

Nie wiem czy tak jest akurat w Play, ale internet LTE nie do końca jest "bez ograniczeń" jak się go reklamuje. Internet taki ma m.in. prywatne IP oraz poblokowane porty. Równa się to mniej więcej tyle, że nie jesteś w stanie postawić serwera itp. Generalnie służy on tylko do przeglądania stron i nic więcej. Możesz zadzownić do operatora i zapytać czy jest możliwość uruchomienia publicznego IP. Po pierwsze jednak nie jestem w stanie powiedzieć czy to rozwiąże problem, po drugie taka przyjemność zapewne będzie kosztować jakieś 20zł miesięcznie.

• 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#5 karolex127

karolex127
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 15:25

Nie wiem czy tak jest akurat w Play, ale internet LTE nie do końca jest "bez ograniczeń" jak się go reklamuje. Internet taki ma m.in. prywatne IP oraz poblokowane porty. Równa się to mniej więcej tyle, że nie jesteś w stanie postawić serwera itp. Generalnie służy on tylko do przeglądania stron i nic więcej. Możesz zadzownić do operatora i zapytać czy jest możliwość uruchomienia publicznego IP. Po pierwsze jednak nie jestem w stanie powiedzieć czy to rozwiąże problem, po drugie taka przyjemność zapewne będzie kosztować jakieś 20zł miesięcznie.

Ale jak to możliwe że przez 2 miesiące normalnie mogłem robić hotspot a na hamachi grałem jakieś 4-6 dni i nagle przestało działać? A jest może jakiś sposób na sprawdzenie jakie mam IP w sensie prywtne czy publiczne?

• 0

#6 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 11 grudzień 2014 - 11:52

Hm. A Internet ciągniesz bezpośrednio z tego modemu czy masz po drodze jeszcze jakiś router?

• 0

#7 karolex127

karolex127
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 11 grudzień 2014 - 15:07

bezpośrednio z modemu. O znowu głupia sytuacja. Wczoraj nagle sie naprawiło. Hamachi działało i mogłem robić hotspot. Teraz włączam laptopa i po włączeniu hamachi znowu internet nie dziala a wi fi ni emoge udostepnic. Moze hamachi wprowdza jakies zmiany albo te play i hamachi jakos sie blokują?

• 0

#8 karolex127

karolex127
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 11 grudzień 2014 - 15:17

Teraz nie działało mi hamachi więc wpisałem w uruchom services.msc zatrzymałem i go uruchomiłem. Natychmiast nie mogłem udostpenic wifi i internet przestał działać, zresetowałem laptopa i hamachi wlączył sie automatycznie i wszystko jest ok? Dlaczego tak jest. Chce to zrozumieć....

• 0

#9 karolex127

karolex127
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 11 grudzień 2014 - 19:44

Miodek chyba mam coś co Ci pomoże w rozwiązaniu. Jak włączam hamachi i wyłącza on internet, to wchodze w panel sterowania - > sieci -> hamachi -> wyłącz | i nagle jak internet tak hamachi zaczyna działać.

• 0

#10 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 11 grudzień 2014 - 20:07

Doprowadź do sytuacji, w której Hamachi nie ładuje się przy starcie systemu (poczytaj na necie jak to zrobić). Zrestartuj komputer i uruchom program ręcznie. Sprawdź efekt.

• 0

#11 karolex127

karolex127
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 11 grudzień 2014 - 21:04

Miodek chyba mam coś co Ci pomoże w rozwiązaniu. Jak włączam hamachi i wyłącza on internet, to wchodze w panel sterowania - > sieci -> hamachi -> wyłącz | i nagle jak internet tak hamachi zaczyna działać.

Ojć popełniłem w tym poście błąd, hamachi działa tylko pozornie. Okej rozpisze problem jeszcze raz żeby nie było zbyt chaotycznie. Zacznijmy od tego że w panelu sterowania -> sieć -> internet play jest napisane że połączenie to jest siecią publiczną nie prywatną. A teraz będzie skomplikowane. Jak włącze komputer i w panelu -> sieć -> mam 1.play 2. Hamachi to nie działa internet a przy wlaczeniu hamachi ( na pulpicie )  jest błąd podczas połączenia z serwerem więc po prostu internet ani ham nie działa. Jeśli w panelu -> sieć -> wyłącze sieć hamachi, internet mometnalnie zaczyna działać a hamachi też niby działa ale nie do końca, już wyjaśniam. Moge sie zalogować i utworzyć sieć ale ci którzy do niej wejdą mają żółty trójkącik w któym jest napisane błąd połączenia z tunelem i nie mogą wbijać do moich serwerów.

Jak wspomniałem nie znam sie na tym ale wydaje mi się że laptop po prostu wybiera albo połaczenie play albo połączenie hamachi. Jeśli są włączone oba naraz to tak jakby się gryzą. Jeszcze jedno, jeśli internet działa i w services.msc  uruchomie hamachi to czasami działa dobrze ( znikają te trójkąciki i widze osoby w sieci której uworzyłem) ale zaś nie moge sie połączyć np na steam , przeglądarce, tak jakby hamachi pobierało 100% transferu.

Doprowadź do sytuacji, w której Hamachi nie ładuje się przy starcie systemu (poczytaj na necie jak to zrobić). Zrestartuj komputer i uruchom program ręcznie. Sprawdź efekt.

Stało sie to co opisałem w poście wyżej na samym końcu. Hamachi uruchomione w services.msc działało ale zaczęło pochłaniać tak jakby 100% internetu i reszta nie działała.. Jak możesz napisz o której jesteś najczęściej na forum, postaralibyśmy sie go rozwiązać od razu. Pozdrawiam

• 0

#12 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 12 grudzień 2014 - 11:30

Nie jestem zbyt często, są to też dość ruchome odstępy czasu. Najczęściej w okolicach 11:00 i 20:00. 

Spróbuj coś takiego:
Wejdż w panel ster.  > centrum sieci > zmień ustawienia karty sieciowej. Powinieneś mieć jak mówiłeś Play i Hamachi. W oknie tym naciśnij kombinacje alt + n, pojawi się górne menu. Wejdź w Zaawansowane > ustawienia zaawansowane. Będziesz miał tam ramkę, która decyduje o tak jakby priorytecie. Spróbuj zamienić Play i Hamachi miejscami.

• 0

#13 karolex127

karolex127
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 15:36

W zakładce karty i powiązania (mam nadzieje że o to chodziło) zmieniłem kolejność z:

Wi FI

Komórkowe szerokopasmowe

Ethernet

Hamachi

[połączenie dostępu zdalnego]

Na:

Wi FI

Ethernet

Hamachi

Komórkowe szerokopasmowe

[połączenie dostępu zdalnego]

Po włączeniu komputera Internet PLay się połączył ale nie działał a na hamachi nie mogłem się zalogować a więc internet nie działał nawet w 1%.

Gdy w centrum sieci i udostępniania wyłączyłem sieć hamachi internet od razu zaczął działać.

Nie rozumiem dlaczego pierwszy raz po zainstalowaniu hamachi przez pierwsze kilka dni działał dobrze.

• 0

#14 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 12 grudzień 2014 - 18:42

Ethernet i Połączenie zdalne możesz w ogóle dać na sam dół, bo nie są Ci potrzebne.
W grę wchodzi więc WiFi, hamachi i sieć komórkowa. Masz 9 możliwości. Spróbuj wszystkie.

• 0

#15 karolex127

karolex127
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 21:24

NIestety to nie to. Przy starcie systemu hamachi działa poprawnie lecz pochłania cały moc internetu, nie działa NIC oprócz hamachi. Gdy rozłącze hamachi i spróbuje połączyć ponowie to wyskakuje komunikat że brak połączenia i już nic nie działa ;P. Dopiero panel -> sieci -> hamachi -> wyłącz i internet działa poprawnie. A jakbym napisał email do play to myślisz że ktoś mógłby mi odpowiedzieć dlaczego hamachi gryzie sie z Play LTE?

• 0

#16 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 12 grudzień 2014 - 22:39

Oni odpowiedzą Ci prosto: proszę przestać używać tego typu oprogramowanie. Na supporcie siedzą zwykli ludzie, tacy jak Ty i ja, więc nie sądze że będą znać rozwiązanie problemu. Jeśłi zgłoszenie to wystąpiłoby masowo wtedy tematem być może zajęliby się specjaliści. Oczywiście nie twierdze, że nie warto spróbować. A nuż Ci się poszczęści.

Prędzej konkretną odpowiedź dostaniesz od speców Hamachi. Rzecz w tym, że nie mają biur w Polsce, więc kontakt tylko i wyłącznie po angielsku.

Sam mam zainstalowane Hamachi, ale go nie używałem z pół roku więc nie mogę powiedzieć czy to jakiś problem globalny. Inna sprawa to nie używam LTE, co jednak może mieć jakiśtam wpływ.

Spróbuje coś poszperać.

• 0

#17 karolex127

karolex127
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 13 grudzień 2014 - 20:14

Oni odpowiedzą Ci prosto: proszę przestać używać tego typu oprogramowanie. Na supporcie siedzą zwykli ludzie, tacy jak Ty i ja, więc nie sądze że będą znać rozwiązanie problemu. Jeśłi zgłoszenie to wystąpiłoby masowo wtedy tematem być może zajęliby się specjaliści. Oczywiście nie twierdze, że nie warto spróbować. A nuż Ci się poszczęści.

Prędzej konkretną odpowiedź dostaniesz od speców Hamachi. Rzecz w tym, że nie mają biur w Polsce, więc kontakt tylko i wyłącznie po angielsku.

Sam mam zainstalowane Hamachi, ale go nie używałem z pół roku więc nie mogę powiedzieć czy to jakiś problem globalny. Inna sprawa to nie używam LTE, co jednak może mieć jakiśtam wpływ.

Spróbuje coś poszperać.

Okej to dzięki wielkie. Jakby Ci sie coś udało wykombinować prosze napisz mi na priva. Z góry dzięki za poświęcony czas.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych