Jump to content

Photo

Jaka branża informatyki jest najprostsza?;)

informatyka

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Biedak

Biedak
  • Użytkownicy
  • 1 posts

Posted 02 November 2014 - 20:36

Siemanko;)

Wiem, że pytanie starym wyjadaczom może wydać się obraźliwe (ale jak to! jakiś młokos chce się nazywać informatykiem, a nic nie umie!)

...proszę o wyrozumiałość;)

Moja sprawa wygląda następująco. Obecnie mam już określoną swoją ścieżkę zawodową (reklama kreatywna), ale chciałbym posiadać również pewne kompetencje w dziedzinie informatyki - bardziej jako dodatkowy zarobek (tudzież zatrudnienie na 2 stanowiskach w firmie, np. pracownik działu marketingu + dodatkowy informatyk)

Mam 25 lat i czasy, w których trzeba było uczyć się matmy i fizyki mam już dawno za sobą, więc studia informatyczne odpadają. Nie mam również tyle czasu by się temu poświęcić. Nie posiadam też w tym momencie żadnych szczególnych zdolności informatycznych, ale czuję się dobrze w środowisku windowsowym i ogólnie sprzętowym, np. jak znajomi przychodzą po pomoc ("ej bo dwóch kolegów informatyków nie dało rady - może ty spróbujesz?"), że coś im nie działa, to mi zawsze udaje się znaleźć usterkę i ogarnąć temat. 

Więc zastanawiam się jaka gałąź informatyki jest "najłatwiejsza"? Do ogarnięcia po zrobieniu powiedzmy jakiegoś kilkumiesięcznego kursu? 

Mam generalnie zdolności plastyczne i zmysł artystyczny, więc zastanawiałem się nad jakąś obróbką grafiki... a może robieniem stron www? W ostateczności jakaś opieka nad sprzętem + obsługa sieci i danych w firmie... ciężko powiedzieć...

Byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi w co mógłbym inwestować i ile to może zająć czasu by dobić do poziomu, który pozwoliłbym mi podjąć pracę w tej dziedzinie.

• 0

#2 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 posts
  • LokalizacjaPasieka

Posted 03 November 2014 - 10:36

Najprostrze jest to, w czym czujesz sie mocny i sprawia Ci to jakąś tam przyjemność. Patrząc jednak na sytuację na rynku pracy bardzo mało jest ofert na typowego informatyka co codziennie zrobi format lub pokaże jak używać przeglądarki. Jeśli interesuje Cię grafika, idź w tym kierunku. Kursy czy jakieś szkolenia znajdziesz raczej bez problemu.

• 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#3 lordofshadows

lordofshadows
  • Użytkownicy
  • 2 posts

Posted 19 November 2014 - 12:55

moim zdaniem grafika, ale też są tacy, co wolą pozycjonowanie :)

• 0

[url=http://www.realdevelopment.pl/]Domy do kupienia[url/]

#4 raszet1

raszet1
  • Użytkownicy
  • 1 posts

Posted 25 November 2014 - 20:14

Webmasterka moim zdaniem będzie niezła w Twoim przypadku. Z grafiką trochę gorzej, ale jak czujesz się dobrze to czemu nie? Jak kolega wyżej wspomniał pozycjonowanie... chociaż to akurat z informatyką ma bardzo niewiele wspólnego ;)

• 0

#5 webski

webski
  • Użytkownicy
  • 32 posts

Posted 27 November 2014 - 11:05

Jak masz zdolności plastyczne i Cię interesuje to, to idź zajmij się grafiką. Zwłaszcza, że po skończeniu kursu z grafiki możesz sobie to traktować jako dodatkowe zajęcie, działać na zlecenia po pracy, w wolnym czasie. Nie dość, że będziesz robił to co lubisz to jeszcze sobie dorobisz. ;)

• 0

Also tagged with one or more of these keywords: informatyka

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users