Jump to content

Photo

Ciągłe restartowanie komputera :(

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 LuKa

LuKa
  • Użytkownicy
  • 1 posts

Posted 30 August 2009 - 16:15

Witam. Komputer mojego brata nie chce się uruchomić. Włącza się ekran na którym pisze jak uruchomić: awaryjnie, ostatnia dobra konfiguracja, normalnie... żadne z nich nie działa :)
Tzn. po kliknięciu dochodzi do ładowania windows, a po tym jakiś niebieski ekran i coś tam pisze, ale nie wiem co bo od razu znika i restart wszystko od nowa :< Aha i nigdy tak nie było, lecz tym razem brat za szybko wyłączył komputer z listwy ( zanim się wyłączył ) nie wiem czy to ma znaczenie ale..
Tak więc proszę o pomoc. Czy jest jakiś sposób oprócz formata.
  • 0

#2 Dawkopolo

Dawkopolo
  • Użytkownicy
  • 453 posts

Posted 31 August 2009 - 09:57

spróbuj zresetować BIOS ,podczas rozruchu systemu przytrzymaj klawisz del
  • 0
Dołączona grafika

#3 Mateusz

Mateusz

Redaktor naczelny

• Administratorzy
  • 1541 posts

Posted 31 August 2009 - 11:02

Polecam jeszcze chkdsk /p /r -> po uruchomieniu komputera z konsoli odzyskiwania

czyli:

Aby uruchomić Konsolę odzyskiwania z dysków startowych systemu Windows XP lub z dysku CD z systemem Windows XP, wykonaj następujące kroki:
1. Włóż dysk startowy systemu Windows XP do stacji dyskietek lub włóż dysk CD z systemem Windows XP do stacji CD-ROM, a następnie ponownie uruchom komputer.
Jeśli pojawi się odpowiedni monit, zaznacz wszelkie opcje, które są wymagane do uruchomienia komputera z dysku CD.
2. Gdy pojawi się ekran „Instalator - Zapraszamy”, naciśnij klawisz R, aby uruchomić Konsolę odzyskiwania.
3. Jeśli na komputerze jest skonfigurowany podwójny lub wielokrotny rozruch, wybierz instalację, do której chcesz mieć dostęp z Konsoli odzyskiwania.
4. Gdy pojawi się odpowiedni monit, wpisz hasło administratora. Jeśli hasło administratora jest puste, po prostu naciśnij klawisz ENTER.
5. W wierszu polecenia możesz wpisywać polecenia służące do diagnozowania i naprawiania instalacji systemu Windows XP.

Aby wyświetlić listę poleceń dostępnych w Konsoli odzyskiwania, wpisz polecenie recovery console commands lub help, a następnie naciśnij klawisz ENTER.

Aby uzyskać informacje o określonym poleceniu, wpisz polecenie help nazwa_polecenia, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
6. Aby zamknąć Konsolę odzyskiwania i ponownie uruchomić komputer, wpisz polecenie exit, a następnie naciśnij klawisz ENTER.
  • 0
Dołącz PCFoster.pl na Facebooku: http://www.facebook.com/pcfosterpl :) Zapraszamy!

#4 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 posts

Posted 31 August 2009 - 15:45

ja tam myślę że zwarcie w Zasilaczu i Coś zaszkodziło płycie głównej, bo przecież wyłączył go z listwy, a to nie najlepszy sposób :P
  • 0

#5 czeladnik

czeladnik
  • Użytkownicy
  • 1 posts

Posted 01 September 2009 - 16:07

Witam mam ten sam problem windows nie odpala w zaden sposob i jak chce naprawic windowsa(z nie do konca oryginalnej plytki) to ustawiam botowanie na cd i niby czyta a po chwili pojawiaja sie jakies informacje i jedzie dalej z jakimis tam info nie znaczacymi dla nas i na koncu pojawia sie cos takiego [DR-DOS] A:\> i dalej nie wiem co zrobic prosze pomozcie
  • 0

#6 Mateusz

Mateusz

Redaktor naczelny

• Administratorzy
  • 1541 posts

Posted 01 September 2009 - 19:22