Witam, mam pewien problem z którym chciałbym się z Wami podzielić. Mam nadzieję, że doradzicie mi jak postąpić, by wszystko wróciło do normy.
W piątek tego tygodnia wróciwszy ze szkoły, załączyłem komputer. Zorientowałem się jednak, że nie wszystko jest tak jak należy. Zazwyczaj wszystko było w porządku. Pojawiało się okno logowania, a później włączał się Windows. Jednak w piątek miast okna logowania pojawiło się inne okno z napisem:
"Przepraszamy, że system Windows nie został pomyślnie uruchomiony. Może być to spowodowane zmianą sprzętu lub programowania.
Jeżeli komputer przestał reagować, nieoczekiwanie został uruchomiony ponownie lub wyłączony automatycznie w celu ochrony plików i folderów, wybierz opcję Ostatnia znana dobra konfiguracja, aby przywrócić ostatnie działające ustawienie.
Jeżeli poprzednia próba uruchomienia została przerwana na skutek awarii zasilani lub resetowania, lub jeżeli nie wiesz co spowodowało problem wybierz opcję Uruchom system Windows normalnie."
Dalej były (i są) opcje:
- Tryb awaryjny
- Tryb awaryjny z obsługą sieci
- Tryb awaryjny z wierszem polecenia.
- Ostatnia znana dobra konfiguracja < ostatnie działające ustawienia>
- Uruchom system Windows normalnie
Po chwili zorientowałem się, że klawiatura nie działa. Po 30 sekundach pojawiło się na dobre pół sekundy (ciągle tak się dzieje) okienko na niebieskim tle z jakimiś napisami. Próbowałem za pomocą komórki uchwycić co jest tam napisane, lecz jest to niewykonalne.
Dzisiaj znowu podjąłem próbę. Znalazłem starą klawiaturę (z tego co pamiętam, parę klawiszy nie działało) i o dziwo okazało się, iż ona zadziałała. Tak, ma inne wejście. Próbowałem włączyć system awaryjny. Wtedy pojawiała się pozioma kreska, która migała. Po kilku sekundach tło robiło się całe czarne i tak działo się chwilę, do momentu pojawienia się niebieskiego tła i jego zniknięcia.
Tak właściwie to nie mam zielonego pojęcia co uczynić. Sam nie znam się za bardzo na komputerach. Dlatego piszę tutaj z nadzieją, iż ktoś mi pomoże.
Tamten komputer ma system operacyjny xp. Sam zaś teraz piszę z laptopa (windows Vista).