Jump to content

Photo

Linux - kilka pytań odnośnie sys.

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 MixTape

MixTape
  • Użytkownicy
  • 19 posts

Posted 10 October 2014 - 13:39

Siemanko. No więc tak, posiadam netbooka acer aspire one 722. Z góry przepraszam, że temat jest trochę o linuxie a troszkę o sprzęcie.

Jego dane techniczne:

Procesor: AMD C-60 (2 rdzenie, od 1.00 GHz do 1.33 GHz, 1 MB cache)

Chipset: AMD A50M (Hudson-M1)

Pamięć RAM: 4GB (SO-DIMM DDR3, 1066 MHz)

Maksymalna obsługiwana ilość pamięci RAM: 8 GB

Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne): 1/0

Dysk twardy: 320 GB SATA 5400 obr.

Wbudowane napędy optyczne: Brak

Typ ekranu: Błyszczący, LED

Przekątna ekranu: 11,6"

Nominalna rozdzielczość: 1366 x 768 (HD)

Karta graficzna: AMD Radeon HD 6290

Wielkość pamięci karty graficznej: Pamięć współdzielona

Zastanawiam się czy wrzucenie linuxa w jakikolwiek sposób przyśpieszy mój PC bo aktualnie na win7 x64 jest masakra.

Również mam zapytanie; jak to jest z tymi wersjami linuxa? Kolega mówił o jakimś, co foldery tworzy się komendą, otwiera się też komendą a brat mi mówił, że miał takiego normalnego w stylu windowsa >.< Pogubiłem się no, prosze o jakąś pomoc.

• 0

#2 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 posts

Posted 10 October 2014 - 18:14

poświęć trochę czasu na poczytanie opisów poszczególnych dystrybucji, wybierz ze 2-3, pobież je w wersji live (nie wymagającej instalacji) i pobaw się nimi. będa zdecydowanie wolniejsze, niż zanistalowane na hdd, ale zobaczysz, jak sie pod linuxem pracuje, co jest, a czego nie ma, co jest podobne do win, a co zupełnie odmienne. i czy dostępne oprogramowanie (dostępne, czyli to, co dostajesz z dystrybucją + dodatkowe źródła) wystarczy ci do pracy/zabawy. zeby sie pobawić potrzebny będzie ci zewnętrzny napęd dvd (>=100,00?) , lub dystrybucje na flashach. jeżlei wykroisz na hdd trochę miejsca (z >10G) możesz zmniejszyć partycję win a w wolnym miejscu założyć 2 linuxowe (2 bo: systemową i wymiany/swap), i zainstalować linuxa jako drugi system.

:) z taką ilością ram możesz też pobrać któregoś knoppixa - może być bootowalny z flasha, a podczas podnoszenia można "schować" go do ram - gwałtownie przyspiesza

• 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users