Skocz do zawartości

Zdjęcie

Upgrade PC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Anthi

Anthi
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 15 wrzesień 2014 - 21:36

[b]1. Maksymalny budżet[/b] 500 zł górna granica

[b]2. Obecne posiadane części[/b] -

Płyta główna: 8s648fxp-rz

Procesor: Intel Celeron 2.8 Ghz

Grafika: NVIDIA GeForce FX 5200

Ram: 1024 mb x2

Zasilacz: Colorsit ATX12V P4 350W

[b]3. Zastosowanie komputera[/b] -

Gry, grafika i filmy w jakości tak z 480p (chodzi o oglądanie online, dla chętnych, ktoś może wyjaśnić o co chodzi z tym 480, 360, 240 itd. oczywiście poza faktem wizualnym).

[b]4. Podkręcenie sprzętu[/b] - TAK/NIE

Obojętne - nie mam aż tak dalekich planów na przyszłość.

[b]5. Rozdzielczość monitora[/b] -

1280x1024px

[b]6. Informacje dodatkowe[/b] -

Na płycie mam tylko dwa sloty na ram (chyba powinny być trzy), obudowa raczej zostanie ta co jest teraz, hałas też nie gra większej roli. Mysz, klawiatura, monitor zostaje to co jest.

Głównie chodzi mi o podkręcenie wydajności sprzętu o jakieś 30-40%, albo wyżej (przynajmniej w planach, jak nie da się,  to ok).

Dla zobrazowania dam kilka gier, które w miarę, chciałbym żeby poszły na nowym sprzęcie:

- Shogun Total War 2,

- World of Tanks,

- TES: Morrowind (z najlepszymi detalami, na aktualnym sprzęcie da się w to grać),

- TES: Oblivion,

- Gothic 3 (kiedyś udało mi się na tym sprzęcie go odpalić, ale raczej było to oglądanie "obrazków" niż płynna gra),

- Mount&Blade (w jakiś lepszych detalach),

- Neverwinter Nights 2,

- Jakiś randomowy fps (możecie coś polecić).

Plus, jeśli da radę sprzedać coś z aktualnego sprzętu, to w jakiej cenie by się to mieściło.

• 0

#2 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 16 wrzesień 2014 - 12:31

Najlepszym upgradem do tego komputera byłby specjalny wybuchowy lont. Owinąć PC, wynieść na otwartą przestrzeń i podpalić, po czym udać się na bezpieczną odległość i czekać. Sam zasilacz blokuje możliwość sensownej modernizacji. Wg mnie, teraz nawet najgorszy nowy, bądź z komponentów używanych (ale niewiele) rozniesie tego starego PC w strzępy. Podstawowy problem polega na tym, że to taki stary sprzęt, że nawet części nie będą pasować. Podaj nam cenę, ile możesz dać za coś nowszego.

• 2
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#3 Anthi

Anthi
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 16 wrzesień 2014 - 15:23

Raczej szkoda mi kasy na ładunki wybuchowe, więc ten pomysł odpada. Choć przyznam, że jest bardzo ciekawy.

A wracając do tematu to wyżej niż 500-800 bym nie liczył na dzień dzisiejszy.

• 0

#4 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 18 wrzesień 2014 - 11:33

Za 800 jeszcze może się da coś wymyślić:

Szybko kup ten zasilacz, by cię ktoś nie ubiegł. Napisz, jaki masz dysk twardy, może go jednak da radę uzyć w nowym PC. Dobrze byłoby, aby miał złącza tego typu. Gdyby pasował, to na wydanie jest 600, czyli 300 na płytę, procesor oraz pamięć i z 300 na kartę. ewentualnie, działać na razie na karcie wbudowanej w CPU, a za jakieś pół roku kupić zewnętrzną. Z Morrowindem i chyba World Of Tanks nie powinno być problemów. I innymi być może też.

• 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#5 Anthi

Anthi
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 19 wrzesień 2014 - 20:53

Dysk ma złącza tego typu, więc nie wiem jak z jego użyciem. Jeśli jakieś bardziej szczegółowe informacje na jego temat to tutaj (nie moja oferta).

600 by mi odpowiadało, choć z tego co wnioskuję trzeba będzie kupić jakiś nowszy dysk. Jeśli tak, to wielkość może być zbliżona do tej co teraz (160 GB). Większy mi nie będzie potrzebny - nawet aktualnie nie mam problemów z miejscem na dysku.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych