Witam,
kilka tygodni temu kupiłem monitor Eizo EV2436W, który z założenia miał być czymś lepszym (matryca IPS) niż monitory z supermarketu. Okazało się jednak, że po kilkunastu minutach pracy na nim bolą mnie oczy. Winą najprawdopodobniej jest LEDowe podświetlanie (a raczej jego widmo) matrycy. Problem ten dotyczy wielu ludzi (tutaj ponad 135 stron dyskusji na ten temat na forum Apple).
Wcześniej pracowałem na dużo gorszym monitorze z matrycą TN i podświetlaniem CCFL i kilkugodzinna praca nie była dla mnie żadnym problemem.
Szukam więc teraz dobrej jakości monitora (nowy lub używany) o rozmiarze 19"-24" i proporcji 16:10 z podświetlaniem CCFL. Za każdą propozycję będę wdzięczny
Monitor z podświetlaniem CCFL
Napisano 09 sierpień 2014 - 14:48
Napisano 11 sierpień 2014 - 01:40
Monitory z podświetleniem CCFL chyba już nie są nawet produkowane, więc pozostaje ci przeglądać allegro i patrzeć który ma to podświetlenie, a że tym raczej się w opisach nie chwalą to byś musiał ręcznie sprawdzać każdy model w google.
Ale najpierw skalibruj swój monitor (pobaw się ustawieniem kontrastu i jasności), możliwe, że tu jest problem. Jeżeli to nic nie da to sprawdź u kogoś na innym monitorze (jeżeli oczy cię bolą już po kilkunastu minutach, to raczej nie problem, przejść się po znajomych i sprawdzić przy którym monitorze ten efekt nie występuje).
LG IPS235 | Sharkoon Drakonia | Tt eSPORTS CHALLENGER Ultimate ||
Lenovo y550: C2D T6400 | GT130M | 500GB HDD
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych