Skocz do zawartości

Zdjęcie

Różnice serwerów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Askurcz

Askurcz
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 19 czerwiec 2014 - 21:00

Na stronie prohost podają, że oferują serwery firmy Dell. Nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałem, ale ostatnio naszła mnie taka refleksja. Czy jest jakaś różnica pomiędzy takim producentem serwerów Dell, a innym, mniej znanym? Czy to tylko chwyt marketingowy? Czy są jakieś różnice w podzespołach itd? Jak to działa? 

• 0

#2 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 20 czerwiec 2014 - 09:42

Serwery są jak samochody. Każda marka ma w swojej ofercie pewne typy tego sprzętu. Można kupić mały serwerek z jednym procesorkiem do szafy, albo w zwykłej obudowie. Można kupić wersję z procesorami AMD, Intel, albo z wysokowydajnymi typu RISC, za ciężkie pieniądze. Tak jak np. Volkswagen, marka producenta ma serie podzielone według np. ilości procesorów w środku. Do najlepszych serwerów można wsadzić jednocześnie nawet 4 CPU (a być może więcej). To zwykły komputer, przeznaczony po prostu do ciężkiej roboty. Przez 24h/7dni w tygodniu. Dlatego dobry serwer powinien mieć podwójny zasilacz, aby w razie awarii można było włożyć nowy bez wyłączania komputera. Do tego macierz RAID, pozwalającą w razie zepsucia jednego dysku, na drugim uratować dane. Co do Della - producent jak inni, HP, czy IBM. Rzadko który z nich sam produkuje wszystkie części. Przeważnie i tak kupują u poddostawców (procesory serwerowe przeważnie biorą od AMD albo Intela, dyski od Seagate, WD). Konfigurujesz go według potrzeb (WWW, praca w chmurze, serwer backupowy, DNS itd) To, że hosting ma serwery Della jeszcze nic nie znaczy. Konfigurację każdego serwera da się skopać. Wejdź sobie na stronę hostingu z serwerami dedykowanymi. Możesz wybrać ilość RAM, dysku twardego i typ procesora. Prawie jak w domowym PC. Im lepszy, droższy, proste. Zacznij od małego pakietu, potem wraz ze wzrostem obciążenia zwiększaj. Dotyczy to też zwykłego hostingu współdzielonego. Na taką maszynę wali się tyle stron, ile tylko wejdzie. Dlatego taki hosting jest najtańszy, ale i najgorszy

• 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#3 Askurcz

Askurcz
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 21 czerwiec 2014 - 01:25

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Teraz gdy ujrzę u takich prohost taką reklamę, będę już inaczej na to patrzył. Piwko dla Ciebie!

• 0

#4 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 21 czerwiec 2014 - 20:46

Zamknąć temat?

• 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#5 Laleczka

Laleczka
  • Użytkownicy
  • 30 postów

Napisano 15 kwiecień 2015 - 20:26

Nie mam zielonego pojęcia na jakich serwerach stoi hosting z którego korzystam. Istotne jest dla mnie to, że działa jak należy.
Dla mnie operowanie nazwami serwerów to tylko marketingowy bełkot.

• 0

#6 kriczu

kriczu
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 26 maj 2015 - 15:10

Hekko stoi w Polsce, serwery działają ok, ale jakoś nie miało to dla mnie wybitnego znaczenia, kiedy decydowaliśmy się na wybór konkretnego hostingu.

Po prostu chodziło stabilną firmę i taką właśnie znaleźliśmy.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych