Skocz do zawartości

Zdjęcie

Burza czy coś stało się z komputerem?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 tofik2000

tofik2000
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 11 czerwiec 2014 - 07:27

Nie wiedziałem gdzie umieścić temat więc proszę przenieść.

panowie krótka piłka
Wczoraj siedziałem sobie na kompie i nagle za oknem sie zachmurzyło zaczeło grzmiać ja to
zignorowałem i Bum piorun walną gdzieś blisko cały sprzęd jaki miałem wówczas podączony i
uruchomiony, nagle zgasł. W pierwszej chwili naszła mnie jedna myśl wszystko poszło z dymem.
Trzy komputery jakie miałem wówczas podłączone, live box neostrada, monitory, dekoder do
telewizji inernetowej i sam telewizor. Już na tym postawiłem krzyżyk. Asz słabo mi się
zrobiło. Jednak po chwili zorientowałem się że wywaliło bezpieczniki prądu, te które są
najczęściej koło licznika prądu. włączyłem je i tak.
Wszystko uruchomiło sie normalnie decoder livebox monitory telewizory wszystko co było
podłączone i chodziło w momencie uderzenia pioruna. zadziałało, nawet komputer na którym pracowałem
włączył się i chodzi normalnie. A przynajmniej nie wykazuje nic niepokojącego.
Jedyny defekt jaki powstał to że stary komputer z zasilaczem no name już się nie uruchomił
(7 latek).

trzeci komp najdroszy i najnowszy  ten który był podłączony do gniazdka kablem ale nie był uruchominy wyłączony tyliko kabel zasilania wpiety był w listwę (akar)
a wszystko inne od niego było odłączone również po właczeniu nie wykazuje żadnych nie
pokojących oznak. wydaje się że chodzi normalnie.
całyb sprzęt podłączony był do listwy akara ale takiego za 40 zł.
jedynie co się już nie uruchomiło to właśnie ten komputer stary siedmioletni z zasilaczem
noname.
Takie pytanie czy komputery które się uruchomiły i działają przynajmniej na oko normalnie w
jakiś sposób mogły się uszkodzić czy jakiś podzespuł mógł się uszkodzić co w chfili obecnej
tego nie widać a ujawni sie dopiero po jakimś czasie?
Czy jeśli chodzą normalnie i nie wykazują przynajmniej ogólnie nic nie pokojącego to nic się
nie stało i nie mam się czym przejmować?.
jest tak że komputer ten stary 7 latek  z zasilaczem noname mugł się spalić nie od pioruna a
jedynie od tego że przez siedem lat nie było przy nim nic robione a ostatno chodził całymi
dniami. zakużony zapylony bardzo zaniedbany i cały czas na zailaczu no name. a że akórat
wybrał sobuie moment śmierci podczaas buży ?! takie zgranie w czasie ! ale nie mam co do tego pewnośći. wiem tylko że w tym momencie kiedy postanowioł odejść z tyłu obudowy w nim coś zasyczało i kaput.

• 0

#2 SebLag

SebLag
  • Użytkownicy
  • 576 postów

Napisano 11 czerwiec 2014 - 08:02

Skoro chodzi to nic sie nie stalo, sprawdz czy masz w tych kompach internet i dzwiek (najwrazliwsze punkty). P. S popracuj nad ortografia.
  • 0

Intel Core i5 4670k @ 4.3 GHz 1.295V + SilentiumPC FORTIS
MSI Z87-G45 GAMING
Goodram 1333MHz 4GB cl9
Sapphire Radeon HD 7850 2GB@ 1020MHz/1310MHz(stock V)
Seagate Barracuda 7200.12 1TB | Crucial MX100 256GB
Be Quiet! Pure Power L8 CM 630W
Fractal ARC MIDI R2

#3 tofik2000

tofik2000
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 11 czerwiec 2014 - 09:11

internet jest i dzwięk również  jest

A czy może być tak że teraz pozornie wszystko chodzi a dopiero po jakimś czasie zaczną ujawniać się dopiero ewentualne uszkodzenia? gdzieś czytałem że coś takiego może też  być.

• 0

#4 SebLag

SebLag
  • Użytkownicy
  • 576 postów

Napisano 11 czerwiec 2014 - 09:49

Moze tak byc jesli kondensatory sie nadpalily lub cos innego. Czas pokaze, jesli masz wazne dane na dyskach to radze zgrac. Moze tez byc tak, ze komp bedzie po prostu mulil i tyle.
  • 0

Intel Core i5 4670k @ 4.3 GHz 1.295V + SilentiumPC FORTIS
MSI Z87-G45 GAMING
Goodram 1333MHz 4GB cl9
Sapphire Radeon HD 7850 2GB@ 1020MHz/1310MHz(stock V)
Seagate Barracuda 7200.12 1TB | Crucial MX100 256GB
Be Quiet! Pure Power L8 CM 630W
Fractal ARC MIDI R2

#5 tofik2000

tofik2000
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 11 czerwiec 2014 - 17:34

Moze tak byc jesli kondensatory sie nadpalily lub cos innego. Czas pokaze, jesli masz wazne dane na dyskach to radze zgrac. Moze tez byc tak, ze komp bedzie po prostu mulil i tyle.

Nie dawno właśnie skończyłem sprawdzać te dwa komputery rozebrałem je i posprawdzałem te kondesatory i nie widzę żeby któryś napeczniał, płytę grafikę   zasilacz sprawdziłem tak na ile mogłem sprawdzić przez otwory, nie rozkręcałem bo na gwaranci ale wygląda że też wpożądku. Poskładałem do kupy i na miare możliwości sprawdziłem je tak uruchomiłem tomb raidera 2014 na najwyszych detalach i dałem test grafiki uruchuomiłem frapsa i klatki ani nie spadły amni nie wzrosły pamiętam doskonale jak było przed piorunem więc tu jestem pewien że jest tak samo przy kopiowaniu 17 gb obrazu iso z jednej prtycji xna drugą też transfer jest taki sam więc chyba miałem nie małego farta?

Nie wiem może w niedalekiej przyszłośći zacznie szfankować nie mówię, man jednak nadzieje na tego farta szkoda kompa na tym starym może mi by i tak bardzo nie zależało ale na tym nowym bardzo zwłaszcza że na raty był brany.

• 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 17 czerwiec 2014 - 14:53

Naucza, że podczas burzy się gra. Szkoda, że nie rozwaliło Ci tego nowego... ehhh...

W starym sprawdź zasilacz czy działa, podłącz może inny. Jak komputer będzie działał to kup najnańszy markowy zasilacz na allegro.

• 0

#7 tequila1337

tequila1337
  • Użytkownicy
  • 21 postów

Napisano 22 czerwiec 2014 - 23:59

Nooo, stracha to ty miałeś niezłęgo heheh a co do tematu to najprawdopodobniej spalił ci się zasilacz

W tym nowszym komputerze pewnie masz lepszy, bo teraz są takie zasilacze, że jeśli ma ci się coś spalić to zasilacz chorni, spali ci się tylko zasilacz a reszta komputera nie,

ja tak kiedyś z zasilaczem za 90 zł w starym komputerze grałem w burze to cały układ od płyty po ramy mi się spalił :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych