Nagle gaśnie komputer
Napisano 08 czerwiec 2014 - 20:40
Może był już taki temat poruszany ale jestem tu nowy i dlatego pisze nowy
Mam problem z moim komputerem a mianowicie...
Gdy go włacze wszystko ładnie pięknie jak codziennie ale od jakiegoś czasu ma on problemy tj.
Nagłe wyłączenie ale takie typu jakby ktoś nagle wyciągnął wtyczkę z gniazdka :\
Nam co się z nim dzieje a jeśli chodzi o zasilacz był on niedawno wymieniany
Pracuje na systemie Windows 7 ult
Bardzo proszę o pomoc
Napisano 08 czerwiec 2014 - 21:17
w związku z uszkodzeniem szklanej kuli jestem zmuszony poprosić o dodatkowe informacje:
- jaki zasilacz, karta graficzna, procesor, radiator procesora
- kiedy następuje wyłączanie, w jakich sytuacjach, po jakim czasie
- inne, które mogą pomóc w diagnozie.
Napisano 09 czerwiec 2014 - 21:04
GF GT 220
C2D 2.8ghz radiator boxowy
Wyłączanie następuje różnie czasami od razu a czasami kiedy uruchomienie przeglądarkę raz mi się udało powiedzieć 30min i to był sukces...
System stawiałem 3 razy więc raczej nie jakiś wirus
Napisano 10 czerwiec 2014 - 18:24
monitorowanie napięć i temperatur (zwłaszcza procesora - boxowe chłodzenie najwydajniejsze nie jest).
zmiany w napięciach (z ew. logowaniem) lub wysokie temperatury moga podpowiedzieć, co jest przyczyną wyłączania.
sam składałeś komputer czy sklep?
Napisano 10 czerwiec 2014 - 20:40
Napisano 12 czerwiec 2014 - 20:49
taki switch-off sugeruje ochronę komputera na poziomie biosu lub problem z zasilaniem/zasilaczem.
po wyłączeniu daje się uruchomić natychmiast, czy trzeba poczekać?
popatrz jakimś softem na temperaturę procesora (jak się da, z zapisem danych - łatwiej analizować). następna w kolejności grafika. i napięcia z zasilacza.
soft do monitorowania zwykle jest dołączany na cd płyty głównej lub na stronie producenta. + ileś zewnętrznych aplikacji.
obstawiałbym problem z chłodzeniem procesora.
a! często pomaga intensywne odkurzenie komputera (sprężone powietrze + odkurzacz). jak się da, to z demotażem wiatraków, itp.
i śmieszne, ale się zdarzało - sprawdź czy przewód zasilający masz wciśnięty na max.
Napisano 17 czerwiec 2014 - 15:13
W skrócie, sprawdź temperatury programem HWmonitor, możesz zrobić screen.
Zobacz czy w środku komputera jest czysto i wymień tą rakiete:
Zasilacz 500W firma Cube
Napisano 24 czerwiec 2014 - 23:26
taki switch-off sugeruje ochronę komputera na poziomie biosu lub problem z zasilaniem/zasilaczem.
po wyłączeniu daje się uruchomić natychmiast, czy trzeba poczekać?
popatrz jakimś softem na temperaturę procesora (jak się da, z zapisem danych - łatwiej analizować). następna w kolejności grafika. i napięcia z zasilacza.
soft do monitorowania zwykle jest dołączany na cd płyty głównej lub na stronie producenta. + ileś zewnętrznych aplikacji.
obstawiałbym problem z chłodzeniem procesora.
a! często pomaga intensywne odkurzenie komputera (sprężone powietrze + odkurzacz). jak się da, to z demotażem wiatraków, itp.
i śmieszne, ale się zdarzało - sprawdź czy przewód zasilający masz wciśnięty na max.
Od razu można uruchomić , co do reszty rad spróbuje i dam znać
Dodaj że jak pojawi się BSOD i taki kod 0x0000000A
Napisano 27 czerwiec 2014 - 15:39
"Dodaj że jak pojawi się BSOD i taki kod 0x0000000A"
Napisano 21 sierpień 2014 - 14:34
Ja mam bardzo podobny problem. Proszę o pomoc. Czy to może być, sprawka jakiegoś wirusa?
Napisano 21 sierpień 2014 - 20:07
Napisano 24 sierpień 2014 - 11:36
Ja mam bardzo podobny problem. Proszę o pomoc. Czy to może być, sprawka jakiegoś wirusa?
Sprawdź chłodzenie procesora, bo takie restarty w 90% spowodowane są tym, że radiator źle jest przymocowany i nie spełnia swojej funkcji, albo pasta termoprzewodząca jest już zbyt stara i źle przewodzi ciepło.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych