Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowy Zasilacz, awaryjna sytuacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 DaNi7

DaNi7
  • Użytkownicy
  • 42 postów

Napisano 22 maj 2014 - 23:53

Witam . Niedawno ok pół roku temu zakupiłem zasilacz marki : Enermax Lepa 500W i dosłownie wczoraj zaczął śmierdzieć spalenizną, problem tkwi w tym że przy próbie odpalenia go zaczyna śmierdzieć spalenizną plastiku i dziwnie skwierczy jak by zwarcie czy coś. Rozkręciłem go i żadnego przebicia nie widać . Co zrobić czy da sie to naprawić ? Czy kupować nowy ? W tym momęcie jade na awaryjnym zasilaczu więc z góry dzieki za porady. W razie gdyby jednak trzeba było kupić nowy zasilacz to jaki polecacie najlepiej tak do MAX 200 zł.
PS: Czytałem coś o " SilentiumPC Deus 500W " co o nim sądzicie ? Licze na wasze oceny i propozycje. Pozdrawiam :)

Posiadam taki zestaw :
Procesor: AMD Athlon™ II X3 455
Chłodzenie : Oryginalny Radiator
Dysk : MAXTOR STM3500320AS ATA Device
Karta Graficzna : Sapphire ATI Radeon HD7770 GHZ Edition 1GB DDR5
RAM: 4GB
Płyta Główna :MSI 760GM-P23(fx)
Zasilacz : Enermax Lepa 500W [ N500-SA-EU(NC) ]

Aha jak cos to nie wiem czy to ważne przy kupnie zasilacza ale zamierzam kupić siebie do tego chłodzenie procesora : "Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 2 HE1224"
  • 0

#2 Sammy69

Sammy69
  • Użytkownicy
  • 190 postów

Napisano 23 maj 2014 - 09:22

Jak ma pół roku to czemu nie oddasz na gwarancje ? To nie jest byle jaki zasilacz, po prostu miałeś pecha. Jak zerwałeś plombę przy rozkręcaniu to gwarancji już nie ma, wtedy trzeba kupić nowy. SilentiumPC Deus 500W oczywiście że dobry. Osobiście polecam ten:
http://www.morele.ne...0mpcbeu-549804/
lubie odpinać nie potrzebne kable :]
Co do chłodzenia do 100zł SilentiumPC Fera 2 HE1224 nie ma sobie równych.
I proca zmień bo wydaje mi się że ogranicza twoją grafike.
  • 0

#3 DaNi7

DaNi7
  • Użytkownicy
  • 42 postów

Napisano 23 maj 2014 - 12:15

Serio ten procek moze ograniczać reszte ? Myślałem ze nie jest taki zły ;/ Ale dzięki za info
Apropo właśnie otwierałem go i z gwarancji nici. A raczej nie praktykuje sie czegoś takiego jak naprawa zasilacza ? By moze cos by sie dało z nim zrobić...
Ale jeśli nie to bede zmuszony zakupić zasilacz .
  • 0

#4 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 23 maj 2014 - 15:07

Pozwolę sobie przedstawić moja opinię na ten temat.
Co do zasilacza - po co go otwierałeś? Jasne, że trzeba go było oddać na gwarancję. Teraz, to już mleko się rozlało, trudno. Co do kosztów naprawy - warto byłoby mieć znajomego elektronika, który powie jak to jest. MOże być tak, że np. duże kondensatory albo inne elementy specjalizowane mogą być dla małych serwisów zwyczajnie drogie. Cel procentów jest jasny - zepsuło się, kup nowe. Deus G1 500W - zasilacz "magiczny". Na początku chwalony, potem (na tych samych portalach!) odsądzany od czci i wiary. moim zdaniem, producent przesadził z ilością kabli. Taki XFX Core 550W na tylko dwa złącza do grafiki a nikt mu tego nie wypomina. Jeśli kupisz go, to koniecznie sprawdź dłonią, czy powietrze wypychane z zasilacza ma mniej więcej jednakową temperaturę. Jeśli w jednym miejscu będzie dużo cieplejsze, niż w reszcie, to zamień wtyczki podpięte do karty graficznej (kable - NIE na jednym przewodzie). Celem jest to, aby obciążyć obie linie +12V wewnątrz zasilacza. Inaczej zgodzę się - mocno obciążona linia +12V może paść.
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych