Jump to content

Photo

Rozwiązany: Asus X550V się zawiesza na 5 sekund

• This topic is locked This topic is locked
7 replies to this topic

#1 ArturSworsky

ArturSworsky
  • Użytkownicy
  • 7 posts

Posted 01 May 2014 - 00:11

Witam.
Piszę w sprawie mojego lapka. Zakupiony został 2 miesiące temu, a od jakiegoś miesiąca mam z nim mały problem. Nie chcę z nim lecieć od razu na reklamację, bo jest on w miarę potrzebny w domu, ale niepokoi mnie cała ta sprawa. Komputerek pracuje dziennie jakieś 12h i średnio raz na dzień zdarza się mu przywiesić. Po prostu podczas normalnego użytkowania nagle przez jakieś 5s zawiesza się wszystko. Nie reaguje na nic, aktualnie odtwarzany film się zacina, nawet dźwięk się nie wyłącza, ani nie leci dalej tylko się wiesza, słychać tylko taki zgrzyt. I po paru sekundach wszystko wraca do normy. Niestety czasami (raz na tydzień) zdarzy się coś takiego, ale już nie przechodzi samo z siebie tylko muszę przytrzymać przez chwilę wyłącznik, by go wyłączyć i włączyć ponownie. Czy są to objawy przegrzewania i wynikają z nieprawidłowego użytkowania? Dokupić podkładkę chłodzącą? Czy takie objawy może od razu reklamować?
  • 0

#2 Jaro070

Jaro070
  • Użytkownicy
  • 352 posts
  • LokalizacjaBieszczady

Posted 01 May 2014 - 10:07

Pobierz program HDTune i wklej screen z zakładki Health.

Sprawdź temperatury programem HWMonitor.
  • 0
polecanelaptopy.wordpress.com
JR2oPAn.png

#3 ArturSworsky

ArturSworsky
  • Użytkownicy
  • 7 posts

Posted 01 May 2014 - 14:14

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Rezultat po 2 rundach w LoL'a.
  • 0

#4 Jaro070

Jaro070
  • Użytkownicy
  • 352 posts
  • LokalizacjaBieszczady

Posted 02 May 2014 - 11:26

Dysk jest w porządku, ale temperatury są trochę za wysokie.

Posiadasz jeszcze gwarancję na laptop?
  • 0
polecanelaptopy.wordpress.com
JR2oPAn.png

#5 ArturSworsky

ArturSworsky
  • Użytkownicy
  • 7 posts

Posted 03 May 2014 - 01:23

Tak posiadam jeszcze przez ponad 20 miesięcy. Właśnie te temperatury mnie zaniepokoiły, jednak wcześniej laptop był dużo użytkowany na kołdrze co raczej nie pomaga w obiegu powietrza. Trzymam go teraz na podkładce chłodzącej i zobaczymy czy to coś da, jak nie gwarancja.
Druga sprawa mnie trochę zaniepokoiła i chciałbym się dopytać, a nie będę już tworzył nowego tematu. Mianowicie zauważyłem, że w jednym miejscu ramka odstaje trochę od matrycy (przy lewej dolnej krawędzi, na jakieś 2-3mm). Nie wiem czy jest to dopuszczalne, czy może jakiś element mocujący pękł.
  • 0

#6 holek

holek
  • Użytkownicy
  • 27 posts

Posted 04 May 2014 - 22:02

Jak masz gwarancję to zamawiaj kuriera na jutro i odsyłaj na serwis jak najszybciej możliwe, ale przedtem radzę zrobić kopię danych, gdyż nigdy nie wiadomo co postanowią z nim zrobić na serwisie.
  • 0

#7 ArturSworsky

ArturSworsky
  • Użytkownicy
  • 7 posts

Posted 05 May 2014 - 00:21

Wczoraj rano czyszcząc komputer i grzebiąc w sterownikach odkryłem pewną ciekawą sprawę, której sprawcą okazał się mój mądry brat. Otóż mam sterowniki ASUS Power4Gear pozwalające za pomocą klawisza funkcyjnego przełączać między kilkoma profilami zasilania. W ustawieniach tego programiku zauważyłem, że w trybie High Performance (który sobie zawsze odpalałem podczas grania) maksymalne jak i minimalne użycie procesora zostało ustawione na 100%... Zmieniłem minimalne użycie na 5% i postanowiłem go przetestować. Od 2 dni żadnej zwiechy ani innych niepokojących objawów. Po 3 godzinach ostrego grania temperaturki przedstawiają się tak:
Dołączona grafika
Także myślę, że jest już wszystko ok. Przepraszam za zawracanie głowy :)
  • 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 08 May 2014 - 16:46

Jak już grasz w te gry i przegrywasz to wal obok w blat, a nie w laptopa albo laptop zaliczył glebę, tak pokazuje SMART.

_ _ _ _
Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.
Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users