Jump to content

Photo

Czy konto Microsoft bedzię miał wgląd w każdą moją aplikację i treści w niej zawarte?

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Cailla

Cailla
  • Użytkownicy
  • 2 posts

Posted 06 April 2014 - 17:29

Witam,
Jestem tu nowa,ale mam nadzieję,że dobrze trafiłam w kategorię.
Nie jestem znawcą tematu,ale dręczy mnie jedno.Otóż,posiadam laptopa Acer Aspire V5,i przy urochamaniu komputera po raz pierwszy pojawia się opcja załozenia konta w Microsoft.Nigdy tego nie robiłam,bo uważałam,że wtedy Microsoft bedzie miał wgląd do wszystkiego co robię ( może to niemądre podejście,ale nie robiłam informatyki nawet w szkole,wiec panowie jak i panie,nie oceniajcie mnie.Teraz natomiast,chciałabym mieć to konto,bo dzięki niemu mogłabym ściągać różne atrakcyjne aplikacje na mój komputer...i tu nasuwa się moje pytanie.Czy to bezpieczne? czy jeśli założę to konto,Microsoft bedzię miał wgląd w każdą moją aplikację i treści w niej zawarte ? Czytałam trochę na ten temat i że raczej tak by było.Orientuje się może ktoś jak to z tym jest ?

Pozdrawiam :)
  • 0

#2 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 posts

Posted 07 April 2014 - 00:06

Ja zrobiłem tak samo. Założyłem sobie dwa konta tzw. "lokalne". Nawet, jeśli Gates nie miałby możliwości przeglądania Twojego systemu, to lepiej dmuchać na zimne. Założenie konta MS dałoby Ci tylko to, że mogłabyś zamienić swój PC w duży tablet, instalując aplikacje ze sklepu MS (nie pamiętam, jak się nazywa). Wyślę, że co najmniej 99,5% rzeczy zrobisz na programach do starego, typowego interfejsu Windows.
Dodam jeszcze tylko to, że gromadzenie danych przez MS to "mr Pikuś" w porównaniu z tym, co robią Google w G+, Google Ads oraz przede wszystkim FaceBook!!! Młody prawnik z Austrii poprosił FB o podesłanie na płycie CD danych, które firma zebrała o nim. Dostał płytkę, na której było 1200 (!!!) stron!!! Dlatego w pierwszej kolejności uważaj na "CukierBerga"!
Sorry za wykrzykniki, ale jak tak dalej pójdzie, to ONI będą kontrolować nawet, kiedy chodzimy do toalety. I tak lepiej, aby gromadziły to firmy prywatne. Im chodzi tylko o $$$. Gorzej z "władzuchną". Dla nich każdy będzie podejrzanym. Może dojść do tego, że Matka Ziemia zmieni się w istne piekło. Wszytko dla naszego dobra, prawda? Przecież Lenin, Stalin i Hitler to tylko "z miłości" do ludzi, coby im lepiej było.
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#3 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 07 April 2014 - 17:10

i przy urochamaniu komputera po raz pierwszy pojawia się opcja załozenia konta w Microsoft.

Wyłącz w autostarcie i będzie po opcji...

I bez tego konta Microsoft zbiera twoje dane. Z tego co mi się wydaje to teraz przy tworzeniu Skype tworzysz konto Microsoft z twoim imieniem i nazwiskiem, nie można już chyba mieć loginów itp. Chyba, że to później gdzieś w aplikacji da się zmienić?
  • 0

#4 Cailla

Cailla
  • Użytkownicy
  • 2 posts

Posted 08 April 2014 - 15:00

Wyłącz w autostarcie i będzie po opcji...

I bez tego konta Microsoft zbiera twoje dane. Z tego co mi się wydaje to teraz przy tworzeniu Skype tworzysz konto Microsoft z twoim imieniem i nazwiskiem, nie można już chyba mieć loginów itp. Chyba, że to później gdzieś w aplikacji da się zmienić?

Jest taka opcja by powiązać z kontem Microsoft,ale można i bez tego,ja z podejrzliwośći co do tego całego pomysłu po prostu zrezygnowałam i wolałam jak osoba powyże 'dmuchać na zimne".
  • 0

#5 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 12 April 2014 - 15:04

Sam program przy zakładaniu konta Skype kieruje do założenia konta Microsoft, przynajmniej mnie tak przekierowało.
I rzeczywiście da się założyć jedynie konto Skype.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users