Użytkownik Kamillo edytował ten post 16 luty 2014 - 11:52
Poprawiono temat, zapoznaj się z regulaminem
Informacje na temat dystrybucji Linuxa CentOS
Rozpoczęty przez chomas, 16 lut 2014 00:31
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 16 luty 2014 - 00:31
Witam, mam do zrobienia pracę o dystrybucji CentOS'a, a ze znalezniem informacji w internecie nie jest łatwo. Może ktoś kiedyś miał styczność z tą dystrybucją? Głównie rozchodzi mi się o wady i zalety tego linuxa, przeznaczeniu (serwer, desktop) oraz parametry tego systemu(ilość ramu, prędkość procka, grafika itd.. Z góry dziękuję.
Napisano 16 luty 2014 - 10:11
W zasadzie wywodzi się z red hata. Jest ponoć tym samym co linux mint wobec ubuntu - własne oprogramowanie dedykowane do pewnych zadań (acz bazowane na rpm), dostępne popularne paczki, własne "community", własny team deweloperski i tak dalej... Więcej na centos.org lub wiki.centos.org.
Jest to nadal zwyczajny linux (biblioteki, jądro pozostaje to samo i jest wzięte z red hata).
Stosowanie - nie widziałem nigdy, aby ktos używał jako desktop (od biedy pewnie można). Tylko i wyłącznie serwer (różniste usługi) z konsolą.
Sprzęt - aby rozjaśnić. Możesz nawet sobie go na Intel 486 postawić (dystrybucja na I586) i jakieś mikro usługi hostować. Samo jądro i podstawowe funkcje linuxa zasobów wiele nie zużywają. Sprzęt zawsze dobierasz na podstawie roli jakie pełni serwer, bo np postgresy czy inne cuda już potrafią być dość zaborcze.
Jest to nadal zwyczajny linux (biblioteki, jądro pozostaje to samo i jest wzięte z red hata).
Stosowanie - nie widziałem nigdy, aby ktos używał jako desktop (od biedy pewnie można). Tylko i wyłącznie serwer (różniste usługi) z konsolą.
Sprzęt - aby rozjaśnić. Możesz nawet sobie go na Intel 486 postawić (dystrybucja na I586) i jakieś mikro usługi hostować. Samo jądro i podstawowe funkcje linuxa zasobów wiele nie zużywają. Sprzęt zawsze dobierasz na podstawie roli jakie pełni serwer, bo np postgresy czy inne cuda już potrafią być dość zaborcze.
Napisano 16 luty 2014 - 17:56
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W
Napisano 15 grudzień 2016 - 12:32
Niestety projekt ANGULA i DEMUDI upadły a przynajmniej nie są rozwijane. Czy jest jeszcze jakiś linux oprócz Ubuntu MS, który kontynuuje idee linuxa multimedialnego?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych