Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy mogę być kontrolowana?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 bladia

bladia
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 03 sierpień 2009 - 21:48

Witam, zielona jestem w tej dziedzinie i proszę o odpowiedź. :)
Chodzi o to, że udzielam się na pewnym forum i dla bezpieczeństwa swojego i dzieci, nie chciałabym, aby ktoś o tym wiedział lub czytał.
Mój komputer jest w sieci z innymi, i z tego co wiem, jak są włączone to można z nich pobierać różne pliki jeżeli są udostępnione.
Czy kiedy usunę mój tajemniczy adres z historii oglądanych stron, jest możliwość, że ktoś będzie znał tą stronę? Czy są jakieś programy do monitorowania tego co się dzieje np. na moim komputerze: co piszę, co czytam, itp.?
Z góry dziękuję za moje, być może, naiwne pytania, ale to bardzo dla mnie ważne.
  • 0

#2 Michal

Michal

Michal

• Guests
  • 1386 postów
  • LokalizacjaRybnik

Napisano 03 sierpień 2009 - 22:29

Jeżeli to firmowy komputer szef mógł zainstalować oprogramowanie które Cię "szpieguje". W takim przypadku adresy są wysyłane do serwra i nawet jezeli je usuniesz zostaną one w programie :) Daj screnny start => uruchom => msconfig i z zakładki uruchamiane
  • 0
Dołączona grafika
Dołącz do fanów PCFoster.pl na Facebooku. Zapraszamy!

#3 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 postów

Napisano 03 sierpień 2009 - 22:34

Pobierz Program ComboFix i zrób Scan. Daj nam loga na forum (daj linka z Wklej.org) i zobaczymy czy masz jakies programy szpiegujące.
  • 0

#4 Michal

Michal

Michal

• Guests
  • 1386 postów
  • LokalizacjaRybnik

Napisano 03 sierpień 2009 - 22:36

Evon, Takie programy są ukryte :) Ale log daj....są też takie co przekazują obraz z kamerki inny komp :) Masz kamerkę ??
  • 0
Dołączona grafika
Dołącz do fanów PCFoster.pl na Facebooku. Zapraszamy!

#5 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 postów

Napisano 03 sierpień 2009 - 22:38

Cytat

Evon, Takie programy są ukryte

ComboFix je wykryje.. np. w rejestrze..
  • 0

#6 bladia

bladia
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 07:05

O rany julek. Dzięki za odzew.
Teraz mi powiedzcie jak mam zrobić ten skan. Mam to okno pt. Narzędzia konfiguracji systemu.
Teraz mam pobrać z netu ten programik? No spróbuję. Trzymajcie kciuki.

[ Dodano: 2009-08-04, 08:27 ]
Dobra, uczyłam się wstawiać tego screena, narazie bez zastosowania tego programiku do skanowania.
Dołączona grafika

Jest, chyba się udało :)

[ Dodano: 2009-08-04, 09:56 ]
Słuchajcie Kochani. Naczytałam się o tym ComboFixie i mam stracha, bo:
cyt.:
"Po pierwsze ważne jest, aby używać go z profilu administratora i posiadać uprawnienia administratora"- wydaje mi się, że mój nie jest tym głównym komputerem.
"Decydując się na Combofix – jego download i używanie należy pamiętać o fakcie, iż został on stworzony dla użytkowników zaawansowanych."
A poza tym, z jakiej strony proponujecie pobrać ten program?
Zanim doczytałam się na jego temat, pobrałam go ze strony http://download.nf.p...mboFix-spywere/ i okazało się, że ściągnęło mi jakiś counterspy.exe. Chciałam go usunąć poprzez "usuń programy" z panelu sterowania, ale go tam nie ma. :)
  • 0

#7 Dawkopolo

Dawkopolo
  • Użytkownicy
  • 453 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 10:36

najlepiej upewnijmy się że jesteś na koncie administratora
start>uruchom>control userpasswords2 tu ukarzą ci się użytkownicy komputera ,obok będzie pisało czy dane konto jest administratorem .
Jeśli jesteś po prostu ściągnij program ,i go uruchom . Zasadniczo uszkodzenie komputera owym programem jest skrajne i naprawdę trzeba się postarać . Log daj na wklej.org
  • 0
Dołączona grafika

#8 bladia

bladia
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 12:46

Dołączona grafika
Tak to wygląda, mój komputer to dianka2.
Wydaje mi się, że jestem tym administratorem.
Jeszcze, z której strony ściągnąć tego Combo.
  • 0

#9 Dawkopolo

Dawkopolo
  • Użytkownicy
  • 453 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 13:04

wygląda na to że jesteś administratorem combofix tu - http://www.programos...m,combofix.html
  • 0
Dołączona grafika

#10 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 14:04

Najlepiej Polecam zamknac wszystkie programy takie jak Gadu, Firefox, skype podczas robienia scana :) bo takie programy mogą lekko zakłucac działanie ComboFix
  • 0

#11 bladia

bladia
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 18:07

http://www.wklej.org/id/130459/

Niewiem, czy dobrze zrobiłam- podaję link, gdzie jest ten log.
  • 0

#12 Dawkopolo

Dawkopolo
  • Użytkownicy
  • 453 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 19:06

sprawdziłem twój log ,stwierdzić muszę że miałas wielki śmietnik w komputerze ,udowadnia to chocby ilość usuniętych zbędnych plików . Nie wykryłem takowych programów które by cię śledziły . Jednakże przy okazji usuń ten katalog
c:/program files/my web search
;]
  • 0
Dołączona grafika

#13 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 19:21

Ja również nic nie znalazłem, tak samo polecam usunąć tamten folder.

Możesz czuc się bezpieczna, Jednak jeżeli logujesz się na forum to usunięcie linku z Histori nie pomoże, można zobaczyc gdzie się logowałas z Pliku Cookies.. dlatego jak czyścisz dane to wejdz w.. Narzędzia > Wyczyśc Prywatne dane > zaznacz wszystko (wtedy nikt sie nie dowie gdzie byłaś)
  • 0

#14 bladia

bladia
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 19:46

Strasznie Wam dziękuję chłopaki. :)
Wcześniej zwróciłam uwagę na ten My Web Search, ale ktoś mi powiedział, że ma być. A w tej chwili chciałam go usunąć i pojawia mi się takie okno. Co mam teraz zrobić?

Dołączona grafika
Wogóle to szczęśliwa jestem, że trafiłam na to forum, naprawdę fajna tu atmosfera i szybka reakcja. ;)
  • 0

#15 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 19:51

a Usuwałas Ten Folder ?
c:/program files/my web search

PS:

Cytat

Wogóle to szczęśliwa jestem, że trafiłam na to forum, naprawdę fajna tu atmosfera i szybka reakcja. ;)

To nasza specjalność :)
  • 0

#16 bladia

bladia
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 20:06

No więc nie chce mi się usunąć. Jest takie coś.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zauważcie, że ścieżka jest trochę inna. Kurcze jakieś mały ten obrazek, to może napiszę:
C:\Qoobox\Quarantine\C\Program Files
Jak to się ma do tego, co napisaliście. Chyba mam rzeczywiście śmietnik, tylko, że ja nie mam wpływu na to jak to wygląda.
  • 0

#17 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 20:13

Wygląda na to że Jesteś administratorem tego komputera lecz, komputer jakiejś innej osoby jest Root'em i U niego Ten program siedzi więc ty niestety nie możesz nic z nim zrobić.
  • 0

#18 Dawkopolo

Dawkopolo
  • Użytkownicy
  • 453 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 20:53

no chyba że spróbujesz wejśc na owe konto i usunąc program z jego katalogu
  • 0
Dołączona grafika

#19 bladia

bladia
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 21:52

No nic, sprawa załatwiona umówiłam się, że przy okazji usunie ten folder. Tylko zanim to nastąpi pewnie znowu będę miała sporo śmieci. Jak często można korzystać z tego ComboFixa ;)
  • 0

#20 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 postów

Napisano 04 sierpień 2009 - 23:05

Kiedy tylko chcesz, oraz poczujesz potrzebę.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych