Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rozwiązany: Czarny ekran po upadku laptopa, widać ikony

• Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 kijo

kijo
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 02 luty 2014 - 20:10

Witam mam laptopa samsunga i mam z nim problem odnosnie matrycy. spadł mi i teraz wyświetla mi bardzo ciemno (tz. jak zaczne zarowka swiecic to widze ikony itp) a tak to 5% widac jest bardzo ciemno. rozebrałem i znalazłem taką uszkodzoną częsc od matrycy i nie wiem czy to ona odpowiedzialna jest za taki ciemny ekran daje foty tego i matrycy. A chcialbym sie dowiedziec do czego słuzy ta czesc i czy to od niej tak sie dzieje(a widać na zdjeciu uszkodzoną taką sztabkę peknieta)

Załączone pliki

• 0

#2 Jaro070

Jaro070
  • Użytkownicy
  • 352 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 02 luty 2014 - 20:24

Ta część na zdjęciu to inwerter.
  • 0
polecanelaptopy.wordpress.com
JR2oPAn.png

#3 kijo

kijo
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 02 luty 2014 - 22:05

A no poczytalem i widze ze to uszkodzenie skutkuje tym ze nie ma podswietlania :) dzieki za info :) a teraz pytanie przy kupnie nowego czym musze sugerowac? czy jakies modele sa czy cos? Taki model LCD na zdj

A no i też myślałem że to coś z grafiką ale po podłaczeniu monitora zwykłego stacjonarnego bylo lux

Załączone pliki

Użytkownik Kamillo edytował ten post 02 luty 2014 - 22:35
Nie pisz posta pod postem

• 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 02 luty 2014 - 22:47

Inwerter, świetlówka, taśma...

Jeśli chcesz wymienić inwerter to go wyjmij, a przedtem wyłącz laptopa i odłącz od zasilania.
I powinno na drugiej stronie pisać kod, wpisz w allegro i szukaj. To samo z resztą.

Możesz też wpisać nazwę modelu laptopa i poszukać.

To co podałeś na zdjęciu to matryca.
  • 0

#5 kijo

kijo
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 02 luty 2014 - 22:57

coś za duzo 3 rzeczy się na to składaja ? dodaje iz na zdj. widac uszkodzoną czesc tego inwerter'a , ten podzespół jest istotny do poprawnego działania?
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 02 luty 2014 - 23:16

To są trzy inne części znajdujące się w innych miejscach...

Te zdjęcia są tak słabej jakości, że niewiele tam widać, ale chyba po prawej stronie jest pęknięte, jeśli o to Ci chodzi.

Podświetlenie matrycy LCD wymaga bardzo silnej lampy. Standardowe zasilanie laptopa nie jest w stanie zapewnić przy swoich parametrach niezbędnej ilości światła. I tutaj do gry wkracza inwerter, czyli inaczej przetwornica napięcia. Wytwarza on napięcie znacznie wyższe od swojego napięcia zasilania, dzięki czemu znajduje zastosowanie w zasilaniu wysokonapięciowych lamp fluorescencyjnych podświetlających wyświetlacze LCD.

• 0

#7 kijo

kijo
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 02 luty 2014 - 23:23

Rozumiem :) Bo ja poprostu nie chce niepotrzebnie kupywac czesci i chce postawić ostateczna diagnoze a mam chyba podstawy myśleć że to wlasnie ten inwerter----->zdj

Załączone pliki

• 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 05 luty 2014 - 22:00

Tak to raczej inwerter, wymień go i zobacz czy będzie podświetlenie.
Daj znać jak wymienisz czy wszystko działa.
  • 0

#9 kijo

kijo
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 13 luty 2014 - 17:58

Tak to był on wymieniłem i śmiga:)
  • 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 13 luty 2014 - 23:15

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.
Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych