Skocz do zawartości

Zdjęcie

Internet Explorer, a Google Chrome - która szybsza?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 bartek2574

bartek2574
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 02 luty 2014 - 00:44

Witam
Postaram się opisać swoje pytanie jak najlepiej potrafię.
Mianowicie, ogólnie do przeglądania sieci używa Google Chrome, lecz ostatnio postanowiłem sobie pokorzystać z IE, od tak, i może to zabrzmi dziwnie, i stanę naprzeciw wielu osób krytykujących ten program, ale IE chodzi mi naprawdę szybko, dobrze, nie wiesza się. Zacząłem zauważać też, że z czasem IE zaczyna chodzić szybciej, głównie na tych strona na które wchodziłem wcześniej.
Dzisiaj postanowiłem sobie oczyścić system CCleanerem (robię to często), zazwyczaj (gdy używałem google chrum) analiza zbędnych plików, jak i ich usunięcie szła szybko, lecz teraz analiza długo zatrzymywała się na poziomie plików tymczasowych IE. Poczytałem trochę o tym, i IE ponoć zapisuje pliki tymczasowe dzięki czemu strony właśnie szybciej się otwierają, lecz z drugiej strony to te pliki zajmują miejsce, i za każdym razem gdy uruchomię CCleaner'a który usunie pliki tymczasowe to strony w IE będą się otwierały z normalną, początkową prędkością (wiem, że mogę odznaczyć opcję usuwania tych plików przez CC).
Moje pytanie brzmi, czy według was używać Google Chrome czy IE ? Czy Google Chrome zapisuje pliki tymczasowe?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, oraz przepraszam jeśli ten temat już gdzieś była poruszony, piszę go na szybko, i nie sprawdzałem.
Pozdrawiam
  • 0

#2 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 02 luty 2014 - 09:52

Owszem, nowsze wersje IE nie są wcale takie złe. Większość osób zgodzi się ze mną jednak, że przeglądarka od Google jest po prostu lepszym wyborem. Nie trzeba tego specjalnie argumentować.
  • 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#3 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 02 luty 2014 - 11:08

Szczerze Ci powiem - każda przeglądarka cachuje pliki ze stron. Jeśli CI przeszkadza, że Chrome cachuje za mało - powiększ limit. IE w tym względzie jest przeglądarką dla dzieci - chyba nie ma możliwości ustawienia wielkości bufora. Nie znalazłem takiej opcji, Ale skoro CI odpowiada - to go używaj! Dopóki PC nie będzie działał wolniej - ilość buforowanych danych nie ma większego znaczenia. Może też tak być, że IE jest lepiej pisany - to tak stary program, że MS mógł się zdążyć nauczyć, jak go pisać. Zaczęto go kodować jeszcze w pierwszej połowie lat 90! I do tego jest niewiarygodnie mały na dzisiejsze czasy - mniej, niż 10 MB. Firefox zajmuje ponad 50! A Opera - ponad 100! Czyli Opera ma 10 razy więcej miejsc, w których mogą być bugi! A przeglądarki są jak piwo wybierz, która Ci najbardziej odpowiada. Nie ma znaczenia, co używają inni
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#4 zacny

zacny
  • Użytkownicy
  • 212 postów

Napisano 02 luty 2014 - 11:12

Zgodzę się z przedmówcą, że Google jest bardziej wybierane przez użytkowników bo jest popularne, a co za tym idzie, że jest lepsze. Natomiast IE w tych czasach podciągnęło się i też jest dobry. W sumie to zależy od użytkownika.
  • 0
Zapraszam na moją stronę http://pasjonata-komputerowy.pl

Pozdrawia,
Zacny :)

#5 bartek2574

bartek2574
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 02 luty 2014 - 11:27

Hmm, dziękuję za opinie :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2