Skocz do zawartości

Zdjęcie

Brak dźwięku na dwóch głośnikach Creative 5.1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Roondel

Roondel
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 17:54

Witam!

Kupiłem niedawno głośniki creative 5.1, posiadaja one trzy kable zielony czarny i pomaranczowy. Wetknołem je w karte dzwiekową z tym że tylko zielony z zielonym sie zgadzał, czarny z niebieskim a rozowy z pomaranczowym. Działaja tylko 3 głosniki reszta nie. Wiec postaniowiłem zainstalować najnowsze sterowniki AC 97 wiec tak zrobiłem. Po zresetowaniu nie było dzwięku... W panelu sterowania w opcjach audio nic nie moge zmienic wszystkie suwaki itp sa zaciemnione... Gdzies obiło mi sie o uszy ze trzeba cos na 5.1 przestawic w konfiguracji AC 97 lecz nie wiem dokładnie jak. Moja płyta głowna zna czasy II wojny swiatowej: Epox EP-8K7A. Proszę o pomoc aby moje głosniki działaly w pełni.

https://www.youtube....h?v=5nx8HgRxdjo

Własnie tu gosciu opisuje jak i co lecz z tym, ze ja nie mam poczatkowej ikonki na pasku start... I nie wiem jak dalej skonfigurowac.
  • 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 18:54

Wiec postaniowiłem zainstalować najnowsze sterowniki AC 97 wiec tak zrobiłem. Po zresetowaniu nie było dzwięku...

W ogóle w systemie czy jak? Nieopisane dokładnie... Jeśli w ogóle to przywróć system (jeśli wcześniej był i korzystasz z jakiś głośników wbudowanych): Poradnik: Przywracanie systemu Windows XP/Vista/7

Napisz jaki masz system.
Wejdź w Start > Panel Sterowania > Sprzęt i dźwięk > Menedżer Realtek HD Audio - Masz? Spróbuj zmienić na 5.1 u ustawieniach.
Możesz też uruchomić ten Menedżer i po kolei wkładać wtyczki od głośników. Powinna wyświetlić się informacja do jakiej opcji chcesz dokładnie przypisać dany kabel (czy jakoś tak).
Jeśli chodzi o samą ikonkę możesz masz ją ukrytą (taka strzałeczka w górę)?
  • 0

#3 Roondel

Roondel
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 19:28

Tz dzwiek mam i miałem jak zainstalowałem niedawno ponownie system XP. Ale nie działały mi wszystkie głosniki. W opcjach audio zmieniłem aby owieralo na 5.1
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 20:44

Dobrze byłoby jakbyś przeczytał post jeszcze raz i podał wszystkie informacje.
  • 0

#5 Roondel

Roondel
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 21:49

Windows Xp ,Servoce Pack 3 ,32 bit.
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 22:12

To przeczytaj jeszcze raz, tylko teraz ze zrozumieniem.
I przy okazji wrzuć screen z Menedżera urządzeń, rozwiń Karty dźwiękowe.
  • 0

#7 Roondel

Roondel
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 23:37

Czytam i czytam i nie wiem o co ci chodzi?
Dołączona grafika
  • 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 23:50

Fatalnie czytasz.

Wejdź w Start > Panel Sterowania > Sprzęt i dźwięk > Menedżer Realtek HD Audio - Masz?
Możesz też uruchomić ten Menedżer i po kolei wkładać wtyczki od głośników. Powinna wyświetlić się informacja do jakiej opcji chcesz dokładnie przypisać dany kabel (czy jakoś tak).
Jeśli chodzi o samą ikonkę możesz masz ją ukrytą (taka strzałeczka w górę)?

Sterowniki masz zainstalowane, tylko, że masz też "Starsze sterowniki audio", zawsze trzeba odinstalować stare sterowniki.
Możesz odinstalować ten sterownik "Starsze sterowniki audio" i uruchom ponownie komputer.
Jeśli chcesz zaktualizować sterowniki to spróbuj przez programy: Device Doctor, DriverEasy, DriverMax.
Oczywiście zaktualizuj tylko sterowniki do karty dźwiękowej, reszty nie ruszaj.

I zobacz też co to zacytowałem wyżej z poprzedniego postu.
  • 0

#9 Roondel

Roondel
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 01:04

Tak wkurzyłem sie i zainstalowałem 7 ultimate. I pojawił sie problem... Po zaktualizowaniu wszystkich dodatków nie mam dzwieku w komputerze. Na głosniczku w menu start widnieje czerwony kzyrzyk. Kikam na niego i pojawia sie cos takiego: http://zapodaj.net/6...bd2737.png.html wybieram Pomiń to rozwiązanie, wywala potem to: http://zapodaj.net/6...eb0f12.png.html wybieram Dalej wywala to: http://zapodaj.net/8...718232.png.html . A gdy wybiore Zastosuj to rozwiązanie wywala to: http://zapodaj.net/5...d0db6a.png.html kilkam Dalej i wywala ze Niepowodzenie zainstalowania. Sterowniki jakies zainstalowałem Realtek i VIA cos tam :> za pomoca Slimdriver. Nie wiem co jest grane proszę o pomoc.
  • 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 10 luty 2014 - 22:23

Pokaż screen z Menedżera urządzeń, po instalacji instalowałeś jakieś sterowniki?
Jeśli masz tylko problem ze sterownikami do dźwięku to spróbuj za pomocą Device Doctor, DriverEasy, DriverMax.
Najpierw odinstaluj te sterowniki, które już masz zainstalowane.
Jeśli dalej nic to zobacz to: Poradnik: Jak zidentyfikować urządzenie, do którego chcemy zainstalować sterownik
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych