Jump to content

Photo

Policja zacznie kontrolować legalność nawigacji

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Tamaoustr

Tamaoustr
  • Użytkownicy
  • 85 posts

Posted 30 July 2009 - 18:26

Dotychczas użytkownicy pirackiego oprogramowania do samochodowej nawigacji GPS nie przejmowali się nadmiernie ewentualnymi konsekwencjami, policja nie kontrolowała legalności tego typu aplikacji.

Policja drogowa wprowadzanie jednak tego rodzaju kontrole. Dziś gorzowska KMP poinformowała o przeprowadzeniu kontroli (poza kontrolą trzeźwości czy stanu technicznego pojazdów) przenośnych urządzeń GPS. Policjantom z "drogówki" towarzyszyli policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości gospodarczej. Podczas czwartkowych działań skontrolowano kilkanaście przenośnych GPS-ów. Kontrola ujawniła piratów (nie podano ilości), urządzenia z nielegalnym oprogramowaniem zostały zatrzymane przez policjantów i będą stanowiły dowód w sprawie.

Jak informuje KMP w Gorzowie celem tego typu działań jest ograniczenie zjawiska nielegalnego kopiowania i sprzedaży oprogramowania GPS. Kontrole mają przede wszystkim doprowadzić do wycofania się z rynku osób, zarabiających znaczne pieniądze na rozpowszechnianiu nielegalnych kopii oprogramowania. Osoby, które w taki sposób postępują, i uzyskując przy tym korzyść majątkową, odpowiadają za kradzież programu komputerowego. Grozi im za to od 3 m-cy do 5 lat więzienia.

Nie wiadomo, czy akcja będzie prowadzona na szerszą skalę ale warto się liczyć z tym, że podczas kontroli drogowej może paść pytanie o pochodzenie oprogramowania nawigacyjnego.

Lol mój ojciec też ma gps ale oryginała. Interesuje mnie tylko jak oni to sprawdzają z miejsca ... :)
  • 0

#2 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 posts

Posted 30 July 2009 - 18:52

Czytałem już o tym :) mój starszy też ma orginała ;P
mnie sie wydaje ze oni jakoś kod producenta czy jakoś tak.
  • 0

#3 wolski

wolski
  • Użytkownicy
  • 1026 posts

Posted 12 April 2022 - 19:54

Jakoś ja nigdy nie miałem takich kontroli i dla mnie najważniejszą kwestią jest również to aby wiedzieć dokładnie co mam robić kiedy np. mój samochód nie będzie chciał się uruchomić. Z tego co mi wiadomo to w Warszawie na dzielnicy Ursynów na pewno bardzo dobrym wyborem jest skontaktowanie się z https://drogowipomocnicy.pl/ursynow/ i ja na pewno tak zrobię.

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users