Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ogladanie filmów z komputera w TV

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 kruszon

kruszon
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 16 grudzień 2013 - 14:05

Witam!
Nie wiem czy dobrze trafiłem z działem:) Ale mam nadzieje że pomożecie:)
Chodzi mi o to jaki kabel musiałbym kupić,żeby móć ogładać filmy z kompa na tv?Czytałem dużo na necie o jakiś kablach hdmi czy vga ale kompletnie nie czaje o co kaman ; / jestem w tym totalnie zielony ; />porobiłem zdjęcia i mam nadzieję źe doradzicie jaki powinien to być kabel.Prosiłbym też wrazie co o wytłumaczenie jeszcze czy oprócz podłanczania takiego kabla coś trzeba instalowac na kompie czy ustawiać w tv? Bardzo Dziękuję za pomoc:)
Pozdrawiam:)

Załączone pliki

• 0

#2 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 16 grudzień 2013 - 16:52

W Twoim wypadku takie coś jest możliwe, ale niestety kosztowne. Potrzebny ci będzie konwerter vga > hdmi, a to koszt w okolicach 150 zł. Dodatkowo przewód HDMI (kabel vga podejrzewam, że masz) w granicach 20 złotych za trzy metry.
Nie wiem jednak czy oglądanie filmów z komputera ma sens. Twoja karta graficzne ma zapewne bardzo ograniczone możliwości wyboru rozdzielczości i prawie na pewno nie ma Full HD. Podaj jaki to model karty graficznej.
  • 1
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#3 michuok

michuok
  • Użytkownicy
  • 20 postów

Napisano 16 grudzień 2013 - 20:09

Napisz lepiej jaką masz kartę graficzną, bo według mnie jest to prosta sprawa..

Jakie znowu konwertery... ?? jak mozna przejściówkę z DVI na HDMI za 5 zł na allegro...

http://allegro.pl/ad...3728224252.html

Jest tylko taki problem, że któryś rodzaj DVI-I albo DVI- D przesyłało również dzwięk( nie pamietam teraz który) z karty graficznej na telewizor, dlatego nie trzeba było ciągnąć drugiego kabla... Ja długo jechałem na takim ustawieniu, bo mi nie działało wejscie hdmi na karcie graf, i jakoś to funkcjonowało :)))
Osobiście jabym miał się bawić w plontaninę kabli to bym zrezygnował z pomysłu rzucania obrazu na TV, jednak jak się okaże, że twoja karta puszcza dzięk na telewizor to nie ma sie nad czym zastanawiać.

Później jak już będziesz mieć połączenie, to wchodzisz w TV w tryb HDMI, a w komputerze ustawiasz wszystko w sterownikach karty graficznej.
  • 1

#4 kruszon

kruszon
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 16 grudzień 2013 - 21:46

Moja karta graficzna to Nivida GeForce 9600 GT

nie wiem czy to do czegoś potrzebne ale podaje jeszcze takie dane karty graficznej

Typ mikroukladu: GeForce 9600 GT
Typ konwentera Dac: Integrated RamDac
Rozmiar Pamięci: 512 mb
  • 0

#5 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 17 grudzień 2013 - 14:18

Spokojnie masz 2 opcje na podłączenie TV:
1) poprzez kabel S-Video + mini Jack stereo -> SCART (potocznie zwane EURO-złącze) (koszt w zależności od długości kabla ale raczej nie przekraczający 20-25 zł)
- tutaj wtyczkę z S-Video podłączasz pod okrągłe wyjście znajdujące się przy kacie graficznej, natomiast mini jack podłączasz w miejsce głośników do karty dźwiękowej (zielony port). SCART podłączasz pod TV, tak, jakbyś podłączał DVD czy magnetowid.

2) kabel DVI -> HDMI (koszt również uzależniony od długości kabla ale tutaj mówimy o kwocie około 40-50 zł)
- z DVI leci sygnał cyfrowy, więc bez problemu DVI można połączyć z HDMI. Ja mam kabel z DVI - HDMI działający w obie strony i najmniejszego problemu nie miałem podłączając komputer (DVI) do telewizora (HDMI) czy odwrotnie. Wszystko działało. W tej opcji będziesz miał dużo lepszą jakość obrazu, niż w przypadku opcji pierwszej. Problem jest jeden. Będziesz musiał osobno zatroszczyć się o to, w jaki sposób przetransportować dźwięk z komputera na TV. Po HDMI dźwięk również jest cyfrowy. Chyba, że Twój TV umożliwia puszczenie obrazu z HDMI i dźwięku po chinch'ach, wtedy egzamin powinien zdać taki kabel: http://allegro.pl/ka...3786235709.html
Wtedy DVI leci pod kartę graficzną, mini jack od strony DVI leci do zielonego gniazda w karcie muzycznej, HDMI wędruje do TV a mini jack od strony HDMI łączysz z przejściówką mini jack - RCA (chinch) i zapinasz pod wejście audio w TV. Ale zaznaczam, że to wcale nie musi działać. Obraz możesz mieć, ale nie wiem, jak będzie z dźwiękiem.

EDIT:
@michuok jeżeli jakiekolwiek karty miałyby puszczać dźwięk po DVI to obstawiałbym ATI/AMD a z tego, co się orientuję, to ŻADNE DVI nie przenosi dźwięku. Różnica między DVI-I a DVI-D zamyka się tylko w przesyłaniu obrazu. Pierwsze jest w stanie przesłać obraz cyfrowy + analogowy, natomiast drugi - tylko cyfrowy (piny 24 + 1). Prosiłbym o niewprowadzanie innych w błąd.
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#6 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 18 grudzień 2013 - 10:45

Zgada się. Jako były już czytelnik HFiM, mogę napisać, że powodem powstania standardu HDMI był właśnie brak możliwości przesyłania dźwięku przez DVI.
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych