Skocz do zawartości

Zdjęcie

System się nie uruchamia, tylko ładuje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 hit02

hit02
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 03 grudzień 2013 - 19:33

Witajcie.

Mam problem, otóż dostałem laptopa, lecz nie mogę go uruchomić - system, który jest zainstalowany na dysku nie uruchamia się, lecz tylko ładuje. Później nic już nie dzieje. Chcę uruchomić inny system z pamięci zewnętrznej, lecz jedynymi pamięciami dostępnymi w BIOS'ie (PhoenixBIOS R0205D1/RK205D1) są dysk twardy (z niedziałającym systemem), ATAPI CD-ROM (nie ma w laptopie), lub stacja dyskietek (również nie ma). Czy jest jakiś sposób, aby uruchomić system z pendrive'a (Aktualizacja BIOS'a, zmiana ustawień)?
  • 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 06 grudzień 2013 - 00:35

lub stacja dyskietek (również nie ma)

No tego raczej nie będzie.

Spróbuj zresetować BIOS. Włóż płytę z systemem Windows i zobacz czy działa, jak nie to sprawdź czy masz w BIOS CD/DVD.
Spróbuj też uruchomić BOOT MENU i tam sprawdź czy masz bootowanie z CD.
Pamiętaj, aby płyta wystartowała musi być nagrana jako obraz ISO.
  • 0

#3 hit02

hit02
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 08 grudzień 2013 - 23:30

Chciałem to zrobić płytką, ale laptop nie ma wejścia na CD. Ze znanych mi wejść jest tylko USB. (Laptop z chin :) )
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 09 grudzień 2013 - 00:32

Chciałem to zrobić płytką, ale laptop nie ma wejścia na CD.

Nie ma stacji dysków? :muted:
Napisz co to za laptop (producent i model)
  • 0

#5 hit02

hit02
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 09 grudzień 2013 - 01:04

Sony Vaio PCG-SR9C/K Podobno jest z Chin, więc nic dziwnego. Dowiedziałem się też, że oryginalnie miał tylko nakładkę symulującą win 7, to znaczy pulpit i kilka menu dla picu. Jest też naklejka, że niby intel core i7, ale podczas uruchamiania wyświetla info o Intel Mobile Pentium III 700 MHz.
Chińczyki są zdolne do wszystkiego.
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 09 grudzień 2013 - 17:37

On ma 10,5 cala, przy tak małej matrycy wiadomo, że nie będzie stacji dysków.

Jego parametry to prawdopodobnie:

Mobile Intel Pentium III E, 700 MHz (7 x 100)
128 MB (SDRAM)
Digital Flat Panel (1024x768)
Yamaha Native DS1 Audio CODEC
Intel® 82371AB/EB PCI Bus Master IDE Controller
Hardisk- (10 GB, 4200 RPM, Ultra-ATA/66)
Sony MSC-U01 USB Device
Intel 82371AB/EB PIIX4 - USB Host Controller
Sony Memory Stick Reader/Writer

USB tam masz, więc nagraj bootowalnego pendrive i uruchom instalacje.
Do tego możesz nagrać Linuxa Ubuntu i odzyskać dane z dysku, a następnie sam dysk sformatować za pomocą GParted.
Dysku chyba tam dużego też nie masz jeśli chodzi o pojemność. I na koniec uruchomić instalacje systemu.

Jeśli chodzi o bootowalnego pendrive to możesz skorzystać z programu LinuxLive USB Creator.
Program bardzo łatwy w obsłudze, Linux Ubuntu i GParted po prawidłowym nagraniu powinny wystartować w 100%.
W razie potrzeby zmienić bootownie, jeśli chodzi o system Windows to nie wiem, bo nigdy nie używałem tego programu do takich celów.
  • 0

#7 hit02

hit02
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 09 grudzień 2013 - 20:45

Próbowałem, lecz PhoenixBIOS 4.0 Release 6.0 (info z pierwszego posta były z BIOS'a, a te wyświetlały się przy uruchamianiu) nie obsługuje uruchamiania systemu z pendrive. :(
  • 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 10 grudzień 2013 - 17:09

No to co ja mam Ci poradzić, przecież wróżką nie jestem.
Kup napęd na USB, podłącz i zainstaluj.
  • 0

#9 hit02

hit02
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 10 grudzień 2013 - 20:10

Nigdy nie mówiłem, że jesteś choć w sumie skąd miałem wiedzieć? :) W takim razie coś jeszcze pokombinuję.
  • 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 10 grudzień 2013 - 23:29

Jak będę to dam Ci jako pierwszemu znać.
Kup jakiś tani napęd na USB i wtedy chyba powinno pójść.
  • 0

#11 hit02

hit02
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 11 grudzień 2013 - 16:36

Ok, dzięki.
  • 0

#12 dzioker

dzioker
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 29 styczeń 2014 - 13:14

Skoro twój sprzęt nie obsługuje instalowania systemu z pendrive ( chociaż nie jestem do końca przekonany, może warto jeszcze raz sprawdzić ta informację) to zostaje Ci dokupić napęd optyczny na usb i za jego pomocą przeinstalować system. Jest tez bardzo fajne rozwiązanie, ale raczej tyko tymczasowe, że można zainstalować system na pendrive przy pomocy programu Slax 6. Wtedy po prostu wkładasz pendrive z takim zainstalwoanym systemem i uruchamiasz normalnie tak jakby system byl zainstalowany na dysku. Swietne rozwiązanie, ale tak jak powiedziałem , na dłuższą metę może być lekko uciążliwe.
  • 0

#13 GośćPCFOSTER

GośćPCFOSTER
  • Użytkownicy
  • 79 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 12:30

Druga opcja jest moim zdaniem bardziej zaawansowana i wymagajaca,warto skupić się na napędzie optycznym i z jego pomocą zainstalować system,chociaz do końca nie rozumiem dlaczego nie możesz zrobić tego także z pendriva.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych