Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rozwiązany: System nie startuje, spadek wydajności

• Zamknięty Temat jest zamknięty
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 kinio

kinio
  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 16 listopad 2013 - 12:40

Witajcie,
Witam w swoim trzecim już wątku, niestety jak zwykle dotyczącym problemów. Opiszę szybko jak wyglądają objawy, bo co do diagnozy - nie mam pojęcia.

Wczoraj wieczorem zauważyłem spadek wydajności lapka, ale nadal działał. Dziś rano system już nie wystartował. Próbowałem reanimować go płytami z oryginalnym obrazem Win8 i Win 8.1, ale reakcją jest najpierw długie myślenie a potem czerń ekranu ( przy win8 klikam klawisz dla rozruchu płyty i widzę przez chwilę kółeczko ładowania, przy 8.1 pojawia się rybka a później czerń).

Spróbowałem GParted. W tym miejscu zacząłem podejrzewać problem z dyskiem, bo zaciął się przy searching dev/sda partitions - ładował i ładował bez końca. Co ciekawe w ogóle był problem z uruchomieniem programu, próbowałem ze cztery razy.
Nałożyło mi się to z dziwnymi odgłosami "przekładania" dobiegającymi jakby z napędu, kojarzy mi się to z wysłużonymi napędami.

Potem pobrałem Partition Logic. Ten nawet nie wystartował, krzyknął tylko parę faili i kazał rebootować.

Komputer był rozebrany tydzień temu z powodu rozbicia matrycy - spadł na podłogę. Założyłem nową. Dwa tygodnie temu był rozebrany i wyczyszczony z kurzu. Działał normalnie.

Pozdrowienia,
Łukasz

EDIT
Włożyłem twardziela z drugiego laptopa i normalnie wystartował.
Z kolei dysk z problemem nie zadziałał także na innym sprzęcie.
Jakiś czas działałem bez żadnego antywirusa, aż do momentu złapania ukasha. Dopiero trzy dni temu zainstalowałem avasta, ale nic nie wykrył. Nie wiem, czy to ma jakiś wpływ na sprawę. Wymieniam wszystko, co pamiętam.
  • 0

#2 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 16 listopad 2013 - 14:16

Dysk padł i raczej ciężko będzie coś z tym zrobić. Można kupić przejściówkę z dysku do usb i spróbować odzyskać dane. Przy upadku laptopa musiał ucierpieć też dysk, ale dopiero po tygodniu dotarło do niego, że coś go boli.
  • 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#3 kinio

kinio
  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 16 listopad 2013 - 17:55

Rozumiem, dziękuję Ci.
Jak na współczesną technologię zapłon ma to iście prehistoryczny. Jest jakiś sens w wysyłaniu go na gwarancję z reklamacją w stylu "bo się nie włącza a ja nic nie wiem", czy lepiej zamówić już sobie nowy? To jakieś 170 zł, wersja 320 GB.

Co do danych na szczęście nie trzymam tam nic ważnego, ale dzięki za pomysł :)
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 16 listopad 2013 - 18:42

Pokaż SMART z programu MHDD, musisz wypalić go na płytę jako obraz ISO i uruchomić komputer.

1. Po uruchomieniu programu szukamy naszego dysku po modelu i wybieramy go odpowiednim klawiszem lub strzałkami.
2. Klikamy ENTER
3. Jesteśmy w głównym oknie programu
4. Aby wykonać SMART klikamy klawisz F8
5. Czekasz i robisz zdjęcie

Jak chcesz dane odzyskać to spróbuj przez Ubuntu LiveCD (nie instaluj!), może wykryje dysk.
Jak masz gwarancje to zawsze warto wysłać, tylko nie pisz, że dysk upadł, tylko po wyłączeniu komputera, na drugi dzień nie chciał się włączyć. :puppyeyes:
Coś w tym stylu.
  • 0

#5 kinio

kinio
  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 16 listopad 2013 - 20:00

Tylko czy nie zorientują się po wymienionej matrycy, że coś jest nie tak? Wyszła z tej samej fabryki, ale to jednak nadal zamiennik.

Edit

Coś jest nie tak lub czegoś nie zrozumiałem.

Najpierw lista, z której wybieram pozycję 3
Dołączona grafika

Wyświetla się wiersz poleceń, wciskam F8 i oto co widzę
Dołączona grafika
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 16 listopad 2013 - 23:24

Na liście nie ma dysku, nie wykrywa Ci go. Wejdź to BIOS i przestaw tryb kontrolera SATA z AHCI na IDE lub Compatible.

Jak nie będą sprawdzać to się nie dowiedzą, jak sprawdzą to możesz zapłacić albo oddadzą Ci laptopa taki jaki był.
Inna sprawa sprawdź czy sam dysk nie gwarancji na stronie producenta i wyślij do ich serwisu, bo o to mi chodziło wcześniej.
  • 0

#7 kinio

kinio
  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 16 listopad 2013 - 23:44

Jeśli chodzi o AHCI Mode control to mam tylko te dwie opcje: auto lub manual. Wybrane auto, pod manualem są jeszcze AHCI Mode enabled lub disabled.
Nie jestem pewien, ale lepiej chyba spróbować wysłać do serwisów samsunga. Jestem tylko zwykłym użytkownikiem i nie wiem czemu zabawka przestala działać ;)
Swoją drogą: poszczególne podzespoły mają gwarancję swoich producentów? Bo tak zrozumiałem.
  • 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 16 listopad 2013 - 23:52

Ustaw AHCI Mode na disabled albo poszukaj opcji zmiany z AHCI na IDE.

Nie, inne podzespoły nie mają osobnej gwarancji, ale dysk czasami ma dłuższą gwarancje ze strony producenta dysku.
  • 0

#9 kinio

kinio
  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 17 listopad 2013 - 00:06

Udało się!
Wygląda to tak: Dołączona grafika
  • 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 17 listopad 2013 - 19:40

Raczej to się już nie nadaje. Podaj co to za model dysku - dokładny - to sprawdzę Ci czy jest gwarancja na ten dysk.
Na samym dysku powinno pisać o co to za model.
  • 0

#11 kinio

kinio
  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 17 listopad 2013 - 20:06

http://dyski.cdrinfo...0-750-8-SATA-II

Co kupić w zamian?

Przykładowe oferty
http://allegro.pl/fa...3716060585.html

http://allegro.pl/no...3698553049.html

To SATA II. Inne nie wejdą, np SSD?
  • 0

#12 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 17 listopad 2013 - 21:17

Nic nie idzie znaleźć na temat gwarancji tego dysku, na stronie wywala błąd, możesz jedynie napisać do pomocy serwisu.
Lepiej kupić HDD, bo masz tylko SATA II, a jak już to kupić oczywiście dysk SATA III (dużej różnicy byś nie zauważył, ale za 170zł dobrego SSD nie kupisz.
Napisz jaką masz płytę główną i czy kwota 170zł to maksymalna?
  • 0

#13 kinio

kinio
  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 17 listopad 2013 - 22:26

Coś do 200 złotych.
Mogę jakoś sprawdzić tę płytę bez rozbierania?
Model laptopa to: http://www.samsung.c...0V5C-S0APL-spec

Edit
Poszperałem trochę i trafiłem na dość tani SSD
http://allegro.pl/dy...3723133880.html

Ewentualnie dołożyłbym 100zł i kupił pewniaka
http://allegro.pl/in...3720689643.html

Ramę 200 zł założyłem odnośnie zwykłych HDD, wiedząc że nie potrzebuję dużej pojemności. Nie spodziewałem się, że SSD są już w tym przedziale

Zastanawiają mnie te SSD bo wiem, że nie potrzeba mi dużo miejsca, za to zwiększenie szybkości pracy byłoby mi na rękę ;)
  • 0

#14 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 18 listopad 2013 - 16:18

Bez reklam innych serwisów...

Ten SSD jest na SATA III, więc będzie działał na SATA II. Ale ten Samsung 830 jest dobry, chociaż w innych serwisach jest droższy.
Ten z Intela to nie wiem czy on taki pewniak.

Bardziej polecam zobaczyć Kingston V300 60GB lub Crucial M4 (C400) 128GB lub Plextor M5S 128GB

• 0

#15 kinio

kinio
  • Użytkownicy
  • 37 postów

Napisano 18 listopad 2013 - 23:21

OK, przepraszam :)
Dzięki za radę, zdecyduję się na coś w najbliższym czasie. Temat do zamknięcia.
  • 0

#16 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 20 listopad 2013 - 14:30

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.
Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych