Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rozwiązany: Komputer nie reaguje po podłączeniu karty graficznej

• Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 ToJaaa

ToJaaa
  • Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 23 październik 2013 - 09:06

no hej. mam maly problem z karta katra to xfx 7870 tahiti posiada ona 2 wejscia zasilania 6pinowe i 8pinowe ja w zasilaczu mam tylko jedno 6pinowe i 2pinowe gdy podlacze monitor do karty to dioda monitora miga jak by komp byl wylaczony. Teraz jade na zintegrowanej. Co mam zrobic?

Jeszcze zapomnialam dodac ze sterownikow z plyty tez nie moge zainstalowac. Wyskakuje okienko i pisze zeby odwiedzic str xfxforce.com w cely zoptymalizowania sterownikow, ale u nic na stronie nie moge znalesc nic :/
  • 0
CPU Intel® Pentium® CPU G2030 3.00GHz, 2993 MHz
Grafika XFX Radeon HD7870 Tahiti
8GB RAM

#2 jantomx

jantomx

Jar Jar

• Redaktorzy
  • 2069 postów

Napisano 23 październik 2013 - 20:15

Jaki to zasilacz?
  • 0
Zapraszam na bloga - http://jantomx-blog.pl/.

#3 ToJaaa

ToJaaa
  • Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 25 październik 2013 - 10:42

Zasilacz cheftec 500.

Jeszcze dodam ze aby podlaczyc karte kozystam z przejsciowki d-sub czy jakos tak :D

Wlasnie zrobilam taki myk ze probowalam wylaczyc zintegrowana karte graf. ale jak ja wylacze to juz calkiem ledwo spowrotem uruchomilam.

Nikt nie potrafi mi pomoc?
  • 0
8GB RAM

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 25 październik 2013 - 21:44

Karta jest podłączona poprawnie? Zasilanie karty podłączone poprawnie? O zasilaczu coś więcej napiszesz? Model?
Jak podłączysz kartę to monitor nie reaguje? Nie ma w ogóle obrazu? Możesz wejść do Bios-u?
Podaj model monitora.

Sterowniki do karty masz tutaj: http://www.xfxsupport.com/ Tylko trzeba się zarejestrować.
  • 0

#5 ToJaaa

ToJaaa
  • Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 26 październik 2013 - 13:25

Model zasilacza GPA 500S8.

Karta jest poprawnie podlaczona do gniazda PCI-E ale co do zasilania mam watpliwosci, tak jak juz pisalam wczesniej. W karcie mam 2 wejscia zasilania 6pinowe i 8pinowe a w zasilaczu mam tylko jedno 6pinowe i jedno 2pinowe. Podlaczalam tym 6pinowym do karty (nie dziala) podlaczalam tez 8pinowe (6pin + 2pin w zasilaczy) tez nie dziala.

Wejsc do biosu moge. Typ biosu to AMI wersja F14.

Co do reakcji dioda od monitora miga tak jak by komp byl wylaczony. Zasilanie jest, obrazu nie ma. A monitor to Samsung SyncMaster 920NW

Jeszcze tak jak pisalam wczesniej kozystam z przejsciowki d-sub

HELP ME!!!
  • 0
8GB RAM

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 27 październik 2013 - 23:01

Wykluczyłbym raczej kabel od monitora-karty i część sprzętu.
Wymieniłbym zasilacz na mocniejszy i sprawdził kartę na innym komputerze.
Zasilacz jakiś mocniejszy markowy, zawsze można pożyczyć od kogoś na kilka godzin i sprawdzić czy działa.

Do tego spróbuj:
1. Odinstaluj sterownik od karty zintegrowanej przez Menedżer urządzeń
2. Przy komunikacie o wyłączenie komputera kliknij NIE, komputer wyłącz ręcznie, klikając Start > Zamknij
3. Odkręć boczną ściankę obudowy i pozbądź się ładunku elektrostatycznego z dłoni dotykając kaloryfera lub kranu
4. Włóż nową kartę graficzną, podłącz zasilanie i kabel Monitor-Karta
5. Uruchom komputer i przejdź do BIOS
6. Poszukaj odpowiednio Integrated Peripherals/PnP lub PCI Configurations > Init Display First > zmień na PCI-E
7. Wyjdź w BOS-u zapisując ustawienia (F10)
8. Komputer powinien się uruchom sam, zobacz czy załaduje się system, jeśli tak zainstaluj sterownik.

Sterownik najlepiej pobierz wcześniej.
Jeśli dalej nic zobacz co pisałem na samym początku tego posta.
  • 0

#7 ToJaaa

ToJaaa
  • Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 28 październik 2013 - 16:47

Nie dam rady odinstalowac sterownikow bo nawet nie pozwala mi ich zainstalowac. Pozatym ja podejrzewam ze to moze byc podlaczenie niewystarczajacej ilosci zasilania, wydaje mi sie ze powinnam podpiac i 6pinowe i 8pinowe wejscie na karcie (kupic przejscie MOLEX.
Co o tym sadzicie.
  • 0
8GB RAM

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 28 październik 2013 - 23:46

Nie dam rady odinstalowac sterownikow bo nawet nie pozwala mi ich zainstalowac.

Nie od karty PCI, tylko od karty zintegrowanej co masz aktualnie podpięty kabel od monitora.

Pozatym ja podejrzewam ze to moze byc podlaczenie niewystarczajacej ilosci zasilania, wydaje mi sie ze powinnam podpiac i 6pinowe i 8pinowe wejscie na karcie (kupic przejscie MOLEX.

Karta 8pin > zasilacz 6pin + 2pin
Karta 6pin > zasilacz 2xMolex>6pin
  • 0

#9 ToJaaa

ToJaaa
  • Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 04 listopad 2013 - 14:47

Problem rozwiazany tak jak podejrzewalam karta miala niewystarczajace zasilanie. Molex naprawil problem. Do zamkniecia.
  • 0
8GB RAM

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 04 listopad 2013 - 14:59

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.
Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych