Skocz do zawartości

Zdjęcie

Brzęczące kino domowe po 5 minutach grania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 hanczas

hanczas
  • Użytkownicy
  • 40 postów

Napisano 22 wrzesień 2013 - 14:20

Witam mam taki problem z kinem domowym ma ono 5- 6 lat więc ma prawo coś nie działać, ale do rzeczy. Jest to samsung ht-db120 jest podłączonych 6 głośników na raz. Kino domowe podłączam wejściem chinch do komputera i po około 5 minutach grania z glosników oprócz muzyki wydobywa się nasilający się dźwięk brzęczenia jest on coraz głośniejszy, aż po jakimś czasie nie do wytrzymania przy samym słuchaniu radia bez kompa występuje to samo czy da się coś z tym zrobić help
Chciałbym jeszcze dodać, że jestem w tym zielony i ni potrafię sam stwierdzić przyczyny.
  • 0

#2 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 12:04

wzbudzenie wzmacniacza/ agonia zasilacza (a dokładniej kondensatorów w zasilaczu)
albo coś innego - objawów ciut mało.
buczenie pojawia się zawsze +- w tym samym momencie, jeżeli gra głośniej/ciszej?
  • 0

#3 hanczas

hanczas
  • Użytkownicy
  • 40 postów

Napisano 28 wrzesień 2013 - 18:53

Buczenie pojawia się zawsze +/- w tym samym czasie głośność gry nie ma znaczenia. Wydaje mi się, że wzmacniacz nie wydaje tego dźwięku.
  • 0

#4 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 20:14

o.k. wzmacniacz nie buczy, ale generuje buczenie wytwarzane przez głośniki. jeżeli buczenie ma stałą częstotliwość (wysokość tonu) to szukałbym w zasilaczu (obstawiam buczenie 100Hz). na wszelki wypadek odpiąłbym wszystko co się da poza głośnikami (ze sprawdzeniem prawidłowości podłączenia głośników) i odsłuch. polecam kontkat z kimś, kto się nie boi lutownicy i wie jak się posługiwać miernikiem (i jakiś ma). jeżleli to filtowanie w zasilaczu koszt naprawy (części) będzie symboliczny. wiedzaktóre części i dlaczego może być kosztowniejsza. ew. rzuć na przeglądarkę model kina + "przydźwięk" - może znajdziesz gotowca.
  • 0

#5 hanczas

hanczas
  • Użytkownicy
  • 40 postów

Napisano 30 wrzesień 2013 - 21:55

Wiem, że mowie to trochę za późno ale gdy podłączę kino domowe do komputera (mowie tu o tym samym oczywiście) to ten dźwięk jest od razu po 5 sekundach i nie jest to ciągły dźwięk przerywa się tu jest nagranie. Teraz jest inaczej bo jest on przez chwile na początku a potem znika i jest ok hmm.

http://www.youtube.c...eature=youtu.be - zaczyna się od 35 sekundy. Radio jak na razie też nie ma tego dźwięku tylko gdy podłącze do kompa i zmienię na AUX.
  • 0

#6 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 01 październik 2013 - 15:47

to może też być problem z pętlą masy.
masz możliwośc podłączenia kina do tej samej listwy/przedłużacza/rozdzielacza co komputer? jeżeli tak, podłącz je tam. odłącz (fizycznie, wyjmij wtyki), wszystkie inne wejścia/wyjścia od kina (głośniki oczywiście zostaw). jeżeli będzie problem odwróć wtyczkę w gniazdku (brzmi śmiesznie, ale czasami pomaga).
sprawdź też (jak masz jak) przewód łączący pc z wejściem kina (zwłaszcza masę/ekran).
dość oryginalny pomysł z youtube ;), ale skuteczny!
  • 0

#7 hanczas

hanczas
  • Użytkownicy
  • 40 postów

Napisano 01 październik 2013 - 21:22

Nic nie pomaga, a nie mogę podłączyć kina w raz z komputerem bo zwyczajnie nie da się podłączyć do takich wejść gdzie są bolce tak jakby coś wypychało tak wygląda wtyczka od kina domowego http://www.wykop.pl/...elektrycznych/. Może winny jest kabel teraz jak sprawdzam to jak gra samo np. z radia to nie ma takich dźwięków może coś mi się wcześniej pomyliło ... Dzieje się to zawsze gdy odłączę od prądu kino i włączę ale z kablem podłączonym do kompa.
  • 0

#8 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 05 październik 2013 - 21:08

....
to ostatnia próba - możesz potwierdzić występowanie zakłóceń jeżeli połączysz obudowy (np. w okolicach złączy) jakimkolwiek przewodem? jeżlei tak, i na 100% nie masz możliwości manipulowania wtyczką zasilającą od kina domowego (jakiś inny przedłużacz/rozdzielacz) - szukaj przewodu z separacją (zwykle jakieś trafo, albo wymagające zasilania, za to zdecydowanie bardziej liniowe np. optyczne).
  • 0

#9 hanczas

hanczas
  • Użytkownicy
  • 40 postów

Napisano 10 październik 2013 - 13:22

Sorry, że tak późno jak odwróciłem wtyczkę w gniazdku taką bez bolca to brzęczenie jest znacznie krótsze i nie jest już uciążliwe bo jest tylko na początku chwilkę pytanie czy mogę to tak zostawić czy coś może się stać ?
  • 0

#10 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 10 październik 2013 - 15:46

jeżeli wtyczka zasilająca kina jest płaska, to na 100% nie stanie się nic złego. nawet na 101% ;)
  • 0

#11 hanczas

hanczas
  • Użytkownicy
  • 40 postów

Napisano 11 październik 2013 - 15:53

Przejściówka wygląda tak http://archiwum.alle...3361696479.html
  • 0

#12 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 11 październik 2013 - 16:57

o.k. zamknijmy temat.
1. większości (a może 100%?) domowego sprzętu jest doskonale obojętne, na który przewód wtyczki trafi "0", a na który "faza". oczywiście nie dotyczy to uziemienia.
2. nawet gniazdka podwójne często są wykonane tak, że w zależności od tego, które wybierzemy, na konkretny bolec wtyczki trafi albo 0 albo faza. i nic się złego nie dzieje.
niestety w przypadku współpracy kilku urządzeń audio (lub pokrewnych: tv, komp) z własnymi zasilaczami, okazuje się, że są część z nich jest podatna na efekt pętli masy - w wolnym tłumaczeniu - jak się ma pecha, to uzyskuje się efekt przydźwięku (brzęczenie zwykle 50/100 Hz). często też daje się go radykalnie zmniejszyć bawiąc się w przekładanie wtyczek.
  • 1

#13 hanczas

hanczas
  • Użytkownicy
  • 40 postów

Napisano 11 październik 2013 - 18:00

Dzięki za odpowiedzi temat do zamknięcia.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych