Witam. Mam na swoim nowym komputerze Windows 8 i na razie nie mam nic innego z antywirusów niż Windows defender ( antywirus wbudowany w Windows . Wczoraj ze strony dobreprogramy pobrałem program do tworzenia animacji Blender. W momęcie instalacji program chciał mi zainstalować jakiś pasek wyszukiwania w przeglądarce, lekko odruchowo zgodziłem się ( kiedyś chyba skype mi zainstalował jakiś pasek i nic złego sie nie działo), okazało się jednak ,ze zainstalował mi się wirus Delta search (chyba nie muszę o nim opowiadać,a jest trochę w necie o nim).
Aby go usuniąć zrobiłem następujące rzeczy
-Usunołem Blender
-odinstalowałem mozille ,a potem znowu ją zainstalowałem, ( i tak chbya 3 razy bo problem nie znikał), oczywiście ustawiałem google jako stronę startu
- >> Od instalowłem w panelu dodawania i odejmowania programów różne pliki pod którymi zainstalował się ten wirus, toolbar , browserdefender, i może cos jeszcze.
- Dzisiaj chciałem pobrać polecany w tym przypadku Adwcleaner, podczas istnalacji wyskoczyło mi okienko od Widnows Defender, ,ze wykryto jakiś wirus, kliknołem by usunoł go. W. Defender poinformował mnie ,że wszystko zostało pomyślnie zakończone ( ta sama sytuacja miała miejsce podczas instalacji blender'a).
Sytuacja jest taka ,ze ten wirus nadal jakoś jest na moim komputerze Chce zainstalować sobie adwcleaner ,ale czuje się ,,otoczony" gdyż odniosłem wrażenie ,że mi się zainstalował podczas pobierania tego antywirusa który byłz innej polecanej strony z antywirusami. Co teraz robić? Czy ,, zagryźć zęby i zainstalować" program czy coś innego? Czy teraz jak będę co kolwiek ściągał ta cholera będzie mi wchodziłą na mój komp, czy ona tam jest cały czas? Co zrobić?
Wiem ,ze wirus jest ponieważ a podczas otwierania drugiej karty w mozilli włancza mi się wyszukiwara delta search ( ale w głównym oknie nie, co ciekawe)
**i jeszcze takie dodatkowe dwa pytania
- Czytałem ,ze ten wirus jest stworzony jedynie do podnoszenia wejść na delta search.Czy jest on oprócz tego ,że złośliwy niebezpieczny ( np czy wykrada hasła albo coś w tym stylu? ) ?
-Przeglądarka Internet Explorer mi sie uszkodziła , nie mogę korzystać z wyszukiwarki google, mogę wejsć na dowoną strone ale nie mogę wpisać nic w google ( cała jej grafika się uszkodziła) - Jak by ktoś miał jakiś link czy informacje jak to naprawić to było by fajnie)
Bardzo proszę o pomoc i z góry dzięki za odpowiedzi.
Czy wirus delta search poluje na mnie?
Started by Stock, 24 Aug 2013 12:05
5 replies to this topic
Posted 24 August 2013 - 12:05
Posted 24 August 2013 - 12:33
To jest AdWare. Zazwyczaj jest on w programach ściągających. To jest straszne cholerstwo. Najlepiej przeszukać cały komputer i usunąć wszystkie foldery z tym związane. Potem wejść w mozillę i w pasku adresu wpisać about:settings i w pole wyszukiwarki delta search. Wszyskie klucze z delta search resetujesz albo usuwasz.
Attached Files
My rig (FIZZA):
Pawiq98
Spoiler
Pawiq98
Posted 24 August 2013 - 22:04
Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti Malware.
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.
Posted 28 August 2013 - 17:08
Zrobiłem wszystko wg waszych rad. 1 Przeskanowałem komputer programem malwarebytes dwa razy ( szybko, i pełnie) ,
w wyniku czego zostało wykryte i usunięte 32 podejrzane pliki. 2 Wszedłem w ,,about:config"
> w pasek wyszukiwania wpisałem ,,delta" (cała fraza nic nie wyszukiwała) i resetowałem wszystkie pliki z tego wyszukiwania
..które dały się resartować, częsć nie dała.
Na chwilę obecną wszystko wskazuje ,że problem z Delta Search (TFU ! ) jest zakończony
(jak na razie żadnych objawów) ,ale całkowitej pewności nie mam .A jeszcze nic nie ściągałem przez przeglądarke.
Co więcej kiedy pisałem w przeglądarce ten tekst komputer 3 razy mi się zawiesił i musiałem resetować
(tą wersje tekstu napisałem w notatniku a potem szybko skopiowałem).Obawiam się ,ze Malware bytes który
jest bardzo dobrym programem mógł mi coś uszkodzić w Windowsie
( w jednym z opisów czytałem ,że to świetny program ,ale trzeba go ostrożnie używać bo moze coś ,,wyciąć" z systemu).
Dlatego chciał bym zadać kilka pytań:
-Czy to samo co na Mozilli powinienem/mógłbym zrobić w Internet Explorer ( lepiej ,,dmuchać na zimne" ) ,który raczej
znacząco lepiej dawał sobie radę z wirusem ,ale też na początku delta mi sie w nim zainstalowała
-Czy mogę już względnie bezpiecznie logować się na facebook itp ( ze względów bezpieczeństwa sie tam nie logowałem
,kiedy ten wirus był. Co innego anonimo logować się na forum a co innego na Faceb.)
- Nie wiem czy to odpowiedni temat ,ale co mogę zrobic jeśli Malware mi coś wycioł z systemu? Sprawdzic aktualizacje
,zainstalować od nowa Windowsa , czy coś jeszcze innego w tej sprawie?
-Ogólnie pytając: czy coś jeszcze powinienem zrobić w sprawie tego wirusa na moim koputerze?
Jeśli tak- to proszę możliwie łatwo wytłumaczyć- umiem obsługiwać komputer ale informatyk ze mnie żaden
Bardzo dziękuje za wcześniejszą pomoc.
w wyniku czego zostało wykryte i usunięte 32 podejrzane pliki. 2 Wszedłem w ,,about:config"
> w pasek wyszukiwania wpisałem ,,delta" (cała fraza nic nie wyszukiwała) i resetowałem wszystkie pliki z tego wyszukiwania
..które dały się resartować, częsć nie dała.
Na chwilę obecną wszystko wskazuje ,że problem z Delta Search (TFU ! ) jest zakończony
(jak na razie żadnych objawów) ,ale całkowitej pewności nie mam .A jeszcze nic nie ściągałem przez przeglądarke.
Co więcej kiedy pisałem w przeglądarce ten tekst komputer 3 razy mi się zawiesił i musiałem resetować
(tą wersje tekstu napisałem w notatniku a potem szybko skopiowałem).Obawiam się ,ze Malware bytes który
jest bardzo dobrym programem mógł mi coś uszkodzić w Windowsie
( w jednym z opisów czytałem ,że to świetny program ,ale trzeba go ostrożnie używać bo moze coś ,,wyciąć" z systemu).
Dlatego chciał bym zadać kilka pytań:
-Czy to samo co na Mozilli powinienem/mógłbym zrobić w Internet Explorer ( lepiej ,,dmuchać na zimne" ) ,który raczej
znacząco lepiej dawał sobie radę z wirusem ,ale też na początku delta mi sie w nim zainstalowała
-Czy mogę już względnie bezpiecznie logować się na facebook itp ( ze względów bezpieczeństwa sie tam nie logowałem
,kiedy ten wirus był. Co innego anonimo logować się na forum a co innego na Faceb.)
- Nie wiem czy to odpowiedni temat ,ale co mogę zrobic jeśli Malware mi coś wycioł z systemu? Sprawdzic aktualizacje
,zainstalować od nowa Windowsa , czy coś jeszcze innego w tej sprawie?
-Ogólnie pytając: czy coś jeszcze powinienem zrobić w sprawie tego wirusa na moim koputerze?
Jeśli tak- to proszę możliwie łatwo wytłumaczyć- umiem obsługiwać komputer ale informatyk ze mnie żaden
Bardzo dziękuje za wcześniejszą pomoc.
Posted 06 September 2013 - 12:03
2-3 tygodnie temu, miałam dokładnie taki sam problem z Deltą.
Jakoś udało mi się wygrać z tym paskudztwem i mam nadzieję,
że więcej nie powróci. Jeśli jesteś pewny że nie masz już tej Delty w komputerze,
rada na przyszłość: Zwracaj uwagę co jeszcze instalujesz oprócz programu docelowego.
Często Delta doczepiana jest jako dodatek do różnych programów.
Jeśli już zdarzy ci się ja pobrać przez przypadek ponownie,
potraktuj ją programem Revo Unistaller (darmowy) i to wystarczy.
Jakoś udało mi się wygrać z tym paskudztwem i mam nadzieję,
że więcej nie powróci. Jeśli jesteś pewny że nie masz już tej Delty w komputerze,
rada na przyszłość: Zwracaj uwagę co jeszcze instalujesz oprócz programu docelowego.
Często Delta doczepiana jest jako dodatek do różnych programów.
Jeśli już zdarzy ci się ja pobrać przez przypadek ponownie,
potraktuj ją programem Revo Unistaller (darmowy) i to wystarczy.
Podpis niezgodny z regulaminem forum /Kamillo
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users