Jump to content

Photo

Komputer się zawiesza podczas grania

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 kacperion

kacperion
  • Użytkownicy
  • 16 posts

Posted 20 August 2013 - 15:05

Witam

Mój problem polega na tym , że podczas gry zawiesza mi się komputer - pojawia się czarny ekran a dźwięk się ścina.

Wszystko działało normalnie przez ok 2 lata , karta graficzna jest po gwarancji i tu zaczęły się problemy.

Sęk w tym , że gdy mierzę programami temperaturę to normalnie wynosi ona 48 C a gdy włączę grę to około 55-60 i dochodzi do zawieszenia.

Co ciekawe komputer zawiesza mi się podczas grania w Guild Wars II i League of Legends, a grę Darksiders II przeszedłem na full detalach na tej karcie.

Kupiłem od kolegi kartę , jakaś bardzo słaba karta, problem zniknął mogę normalnie grać , ale na low detalach i nie mogę odpalić wymagających gierek bo ścina , pomocy .

Ps wymieniłem paste , i calutką wyczyściłem , co robić ?
  • 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 20 August 2013 - 20:43

Sęk w tym , że gdy mierzę programami temperaturę to normalnie wynosi ona 48 C a gdy włączę grę to około 55-60 i dochodzi do zawieszenia.

Pobierz i uruchom program HWMonitor, zminimalizuj go i uruchom grę, pograj z 10-20min i pokaż temperatury w formie screenu.

Co ciekawe komputer zawiesza mi się podczas grania w Guild Wars II i League of Legends, a grę Darksiders II przeszedłem na full detalach na tej karcie.
Kupiłem od kolegi kartę , jakaś bardzo słaba karta, problem zniknął mogę normalnie grać , ale na low detalach i nie mogę odpalić wymagających gierek bo ścina , pomocy .

Rozumiem, że piszesz tu o dwóch różnych kartach? Twoja, czyli tą co masz oraz kolegi, czyli tą co kupiłeś?

Podaj też konfiguracje sprzętową wraz z zasilaczem, odkręć obudowę i spisz markę i moc.
  • 0

#3 kacperion

kacperion
  • Użytkownicy
  • 16 posts

Posted 20 August 2013 - 21:30

Komputer jest składany:

Karta graficzna : Nividia GeForce GTX 295

Procesor cztero-rdzeniowy : Intel® Core™2 Quad CPU Q9550 @ 2.83 GHz

Zasilacz CHIEFTEC CFT-750-14CS 750 W

Płyta główna : P5QD TURBO

Tak na kupionej karcie wszystko chodzi , ale że jest słaba to na low detalach .
Ale ciekawostką jest to , że na "lepszej karcie" LoL mi się zawiesza na low detalach, a np Civilization V śmiga na full ;/
Nie dam rady zagrać 10 min bo od razu się zawiesza ;P

No więc tak udało mi się zrobić 2 screeny , jeden normalnie , drugi podczas gry w Civilization V .
Gdy włączyłem Guild Wars'a II komputer się od razu zawiesił , temp wynosiła ok 49 C

Attached Files

• Attached File  Komp.png   72.27KB   4 downloads

• 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 01 September 2013 - 14:11

Temperatury raczej w normie. Spróbuj jeszcze obniżyć ustawienia rozdzielczości i zobaczyć jak wtedy będzie działać.
Zobacz też czy na karcie na ma spuchniętych kondensatorów.
I jak możesz to zapisz dzienniki zdarzeń - "System" i "Aplikacje", spakuj w folder ZIP, wstaw na jakiś serwer i daj link do ściągnięcia.

PS. Jak rozwiązałeś problem to napisz jak.
  • 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users