Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z płynnością gier na Lenowo Z580

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 ssjuby

ssjuby
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 17:05

Zwracam się z prośbą do profesjonalistów, sprzęt za który dałem 2700 ( brałem na raty i to było najlepsze co mogłem wziąć) jestem bardzo niezadowolony z jego działania głównie chodzi o gry online.

większość gier chodzi płynnie dopiero na najniższych ustawieniach, jednak gdy kupiłem battlefield 3 to się załamałem, grając przez siec na najniższych ustawieniach bardzo przymula, a o ile się nie mylę to gra starsza niż ten laptop

Chodzi mi o to czy da się coś w nim wymienić lub dokupić aby gry chodziły płynnie ??

Zestaw posiada tylko 4 gb ramu, ale nie chę kupywać w ciemno bo możliwe że to nie o to chodzi, słyszałem również że może to być wina dysku twardego.

poniżej zamieszczam opis sprzętu, i prosiłbym o profesjonalną opinię czy coś da się z nim zrobić czy po prostu pogodzić się z jego "marnością"

System operacyjny: Windows 7 Home Premium Home Edition - 64 bit
CPUID: nazwa procesora: Intel® Core™ i5-3210M CPU @ 2.50GHz
Karta wideo: Intel® HD Graphics 4000 (1831000 KB)
Karta wideo: NVIDIA GeForce GT 630M
Dysk fizyczny ST750LM022 HN-M750MBB 5400 RPM
ram: Samsung DDR3-1600 SODIMM 4GB CL11 Samsung Chip Notebook Memory

jeżeli potrzebne są jakieś inne informacje to postaram się odpisać jak najszybciej, informacje powyrzej brane są z menadzera zadań, everesta, i Aidy

Proszę o jak najszybszą pomoc bo już mi ręce opadają jak myślę o tym laptopie

przeglądałem allegro i po w miarę tanich kosztach można dokupić 2gb ram ( może 4 jak coś da ) i dysk 7200rpm 16mb tylko czy warto inwestować bo może to być wina karty albo procesora

do tego ta technologia optimus mnie z równowagi wyprowadza bo nie da się włączyć tylko i wyłącznie lepszej karty
  • 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 22:01

Za 2700zł to na pewno mogłeś wziąć coś lepszego, między innymi lepszą grafikę.
Pamięci RAM nie ma po co dodawać, bo 4GB wystarczy, dysk też to nie jest, bo przy grach to musi być grafika dobra, a twoja jest marna.

Na początek wejdź w panel sterowania Nvidia i tam ustaw grafikę na GT630M - Zarządzanie ustawieniami 3D > Ustawienia programów
Tam wybierz grę i grafikę "Procesor Nvidia o dużej wydajności". Zapisz zmiany.
Następnie zmniejsz ustawienia gry na najniższe.

Masz jeszcze jakieś inne gry? Mniej wymagające? Może masz Fifę?
  • 0

#3 zriel

zriel
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 18 sierpień 2013 - 00:03

Tak jak kolega wyżej pisze, ale cudów się nie spodziewaj - to tylko mobilne GT630 a ono jest i tak o połowę słabsze od desktopowego - które też należy do kart budżetowych. Do gier jak lapek to Lenovo Y580 lub jakiś MSI z serii G z conajmniej 660M grafiką,ewentualnie jakiegoś Eurocoma czy coś w tym rodzaju.A do battlefield 3 to ten sprzęt nawet jak będzie korzystał z Gt630M to i tak spęłnia zaledwie minimalne wymagania. Ogólnie jak lapek do grania to tylko coś z wyższej półki, a z najtańszych stricte do gier to tylko : GE60 lub GE70
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych