1. Zaczęło się od błędu kernel_data_impage_error. Błąd restartuje system. Wyskakuje w różnych odstępach czasowych. Zdarzało się, że zaraz po uruchomieniu już wyskakiwał, a czasem trzymał parę godzin. Z tym trzymaniem parę godzin to jest dziwne. Kiedy pracuje na laptopie, błąd nie wyskakuje (czasem wyskoczy, ale bardzo rzadko). Jeśli natomiast zostawię go włączonego (np. na noc i po prostu nic nie ruszam) to błąd wyskakuje tak około po godzinie.
Nie potrafię sobie z nim poradzić. Formatowałem system. Przez chwilę było ok, ale później znowu ten błąd. W zeszłym miesiącu format robiłem trzy razy. Jest to strasznie męczące - no i przykre -, że tak działa.
2. Kolejna sprawa jest taka, że zauważyłem że dysk twardy pracuje bardzo mocno, aż za mocno, bo jego wydajność skacze do ~97% kiedy komputer stoi na podstawowych programach (czyli nic nie włączam dodatkowo). Raz maleje do 25% (czasem mniej) a raz skacze do tego krytycznego poziomu. Czy to może być uszkodzenie dysku twardego? Robię teraz test programem HD Tune. Skanowałem sobie Benchmark i Health - wyszło wszystko w porządku. Teraz kiedy skanuję błędy, to wyskakuje mi ~1% błędów na dysku (temperatura 43 stopnie, to też wysoko).
3. Ostatnio zauważyłem, że nie mogę zainstalować jednej aktualizacji (i tylko tej. To było coś z Explorer - chyba ochrona sieci przed wirusami, ale mogę się mylić). Później wyszło, że w ogóle nie mogę wejść na ustawienia komputera - chwilę się ładuje (1 sec), a potem przeskakuje na okienko Startowe z różnymi tam aplikacjami.
4. No i ostatni błąd, który pojawił mi się dzisiaj. Jak zazwyczaj wyskoczył błąd kernel_data..., komputer się zresetował i wyjątkowo długo się włączał. Później długo logowałem się (długi czas oczekiwania na zalogowanie) i wylądowałem na jakimś Profilu tymczasowym. Nie wiem jak powrócić do mojego poprzedniego profilu.
Najważniejszy punt dla mnie to ten 2. z z domniemaniem przeze mnie uszkodzenia dysku twardego. Jeśli jest wadliwy, po prostu oddam na gwarancji - mam nadzieję, że przez naprawę tego, pozostałe problemu też znikną. O ile oczywiście jest uszkodzony...
A i jeszcze dodam, że skanowania w poszukiwaniu wirusów też nie mogę zrobić, bo ~15% odzywa się kernel_data_impage_error i reset.