Witam!
Mam pewien problem z routerem. Mam internet radiowy i trzy dni temu był u mnie jego dostawca, który założył mi od dawna przeze mnie upragniony router. Założył dwa (nie wiem, czy to się nazywa 1 router 1 modem czy 2 routery): TP-LINK TL-WR743ND (pobiera i przesyła na drugi router) i 8level WRT-300 (rozprzestrzenia po domu). Na komputerze internet mam cały czas, lecz co do laptopów, telefonów jest mały problem... Po jakimś czasie (zwykle 10min do 2h) internet na reszcie urządzeń (niż komputer) się rozłącza. Pisze 'ograniczony dostęp' i 'brak dostępu do sieci'. W takim wypadku muszę resetować router 8level (wykładać i wkładać kabelek od zasilania) i internet ruszy. Lecz takie coś w kółko się powtarza. Dziś dostawca znowu przyjechał, niestety ten błąd nie wystąpił kiedy on był. Zmienił tylko porty, lecz to nic nie dało. Zwracam się teraz z pomocą do Was i mam nadzieję, że ktoś odpisze.
Dodam jeszcze, że nie wiem czy tak może być, lecz czasami podczas dostania sms'a na telefon (telefony stare, nie smartfony) ten internet na urządzeniach się rozłącza. Jedna z sytuacji była gdy siostra i ja byliśmy w domu z laptopami, dostała sms'a internet się rozłączył. Wzięła telefon, swojego laptopa zostawiła i wyszła z domu. Internet działał mi cały czas, wróciła po 50 minutach, dostała sms'a i znowu padł... Lecz gdy obydwoje nie używaliśmy telefonów to też po około 2h padł, dlatego sam już nie wiem...
Dodaje zdjęcie routerów i legendę.
http://img842.images...2/6928/rxw6.jpg
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam,
Mateusz

Rozłączanie się internetu, ograniczony dostęp Wi-Fi
Rozpoczęty przez matisownix, 01 sie 2013 18:39
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 sierpień 2013 - 18:39
Napisano 01 sierpień 2013 - 22:28
Dzwoń do dostawcy i niech kombinuje. Bardziej bym postawił na jeden router z WiFi i możliwość podłączenia kablem.
Nie wiem czy jest sens kombinowania z dwoma routerami jak i tak stoję obok siebie.
Nie wiem czy jest sens kombinowania z dwoma routerami jak i tak stoję obok siebie.
Napisano 02 sierpień 2013 - 21:02
Hmmm, pobawiłem się trochę inSSIDerem i wyszło na to, że mam wszystkie kanały zajęte... Najpierw dostawca zmienił mi na 6, przez to rozłączało. Dziś zauważyłem, że od 9 do 13 są wolne... Dałem na kanał 10, wszystko pięknie było, aż przyszła godzina 21;30 i sąsiad włączył swoją netie, znowu mi rozłączyło... Co mam teraz zrobić. Jeden sąsiad ma kanały od 1 do 8, drugi od 4 do 8, trzeci od 9 do 13... Im nie rozłącza jak mają na sobie, tylko mi...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych