Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wiele pytań dotyczących chłodzenia i temperatur w komputrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 trzasku

trzasku
  • Użytkownicy
  • 17 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 00:09

Szanowni Państwo,

Mam do was kilka pytań dotyczących chłodzenia i temperatur w mojej jednostce. Aby ułatwić odpowiadanie zapisuję je w punktach. Umieszczam także podzespoły mojego komputera oraz zdjęcie z programu HWMonitor.

Procesor: Intel Core i7-3770K (Ivy Bridge)
Płyta główna: MSI Z77 MPower
Pamięć: Corsair Vengeance Low Profile DDR3 16GB (4x4GB) CL9
Karta graficzna: Asus GTX 670 2048MB GDDR5
Obudowa: Fractal Design Desire R4 Black Pearl
Zasilacz: SilentiumPC Deus G1 600W 80Plus Bronze
Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.14 3TB
Dysk SSD: Samsung SSD 830 MZ-7PC256 256 GB
Napęd DVD: LG GH22NS50
Chłodzenie procesora: Fortis HE1225 + Drugi wentylator wyciągający
Chłodzenie karty graficznej: Direct CU II TOP

1. Podczas nakładania pasty dałem jej 2-3 razy za dużo, skutkiem było wycieknięcie pasty na boki chłodzenia. Pasta wylała się na płytę główną i przykryła część procesora. Była to pasta Arctic MX-2. Czy może dojść teraz do spięcia, uszkodzenia płyty głównej, procesora lub spadku jego wydajności?

2. Nawiązując do powyższego pytania - lepiej dać za dużo pasty czy tak aby pokryła ona procesor nieprzenikalną warstwą?

3. W wielu filmach na YouTube widziałem jak specjaliści kładą pastę na "ziarno grochu" które po zdjęciu chłodzenia pokrywa głównie środkową część procesora w postaci koła. Czy to prawda że boki procesora nagrzewają się w mniejszym stopniu, i czy warto takiej metody używać?

4. Jakie temperatury powinien mieć idealnie chłodzony komputer? W jakich podzespoły pracują najwydajniej? Lepiej mniejsze czy większe stopnie? Jakie temperatury są dopuszczalne, a jakie nie?

5. Czy temperatury w programie to temperatury po odjęciu temperatury otoczenia czy rzeczywiste temperatury danych podjednostek?

http://gyazo.com/ee4...8aad6d41944.png
  • 0

#2 zacny

zacny
  • Użytkownicy
  • 212 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 12:48

Jeśli nie umiesz nakładać pasty to nie rób tego. Zbyt mało lub zbyt dużo pasty może skutkować przegrzaniem się procesora.

1. Ta pasta nie posiada żadnych metali w swoim składzie, więc nie powinno nic się stać, ale na przyszłość uważaj bo niektóre pasty zawierają opiłki srebra co może powodować zwarcie.

2. Ja robię tak, że nakładam ziarnko pasty i rozprowadzam po całym procesorze. Wtedy jest cienka warstwa, która dobrze pokrywa procesor i nie jest jej zbyt mało lub zbyt dużo. Warto też dodać, że niektóre procesory lub radiatory mają nierówną powierzchnię.

3. Każdy inaczej nakłada pastę. Niektórzy na całym, a niektórzy tylko na środku. Kwestia gustu :)

4. Temperatury zależą od danych podzespołów. Jeśli dana część pobiera więcej energii tym większa temperatura :).
  • 1
Zapraszam na moją stronę http://pasjonata-komputerowy.pl

Pozdrawia,
Zacny :)

#3 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 20 lipiec 2013 - 14:28

Co do rozprowadzania pasty - moim zdaniem powinna być równo rozprowadzona po CPU i na to nałożony radiator. Chyba ktoś u Ciebie w domu ma plastikową kartę? Dowód, prawo jazdy, bankomatową? Rozcierasz, to co się zgromadziło na karcie ściągasz małym śrubokrętem i kładziesz na niepokrytym miejscu. Gdyby pasty było za mało, możesz trochę dodać. Tym sposobem nie ma siły, aby nałożyć za dużo. Trzeba po prostu zacząć od niewielkiej ilości i MUSI sie udać.
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#4 jantomx

jantomx

Jar Jar

• Redaktorzy
  • 2069 postów

Napisano 21 lipiec 2013 - 14:07

1&2. Nałóż pastę najlepiej w taki sposób jak na tym filmie:

wcześniej dokładnie wyczyść ihs procesora, nałóż jak najmniejszą ilość pasty ale musi on pokryć cały ihs i nie może być prześwitów.

3. "Specjaliści z Youtube" - błagam, jeżeli mówisz o polskich youtuberach jak PatrykBednarski, Dawidn20v2 czy blackwhite321 to ich brak profesjonalizm (ich testy hałasu czy recenzje produktów SilentiumPC w koszulce tej firmy, no błagam...) oraz wiedza (patrykbednarski niedawno polecił komuś kupić HD7870 do... Alhlona II X2 250 (!!!!!!!), cóż człowiek uczy się całe życie) czasami strasznie mnie rozbawia.

4. Jeżeli twój procesor jest niepodkręcony to temperatury w spoczynku powinny wynosić ~35*C pod obciążeniem ~60*C

5. Czujnik temperatury procesora jest umieszczony w procesorze więc jest to temperatura wyłącznie procesora (inna sprawa, że zależy ona od chłodzenia, co za tym idzie również temperatury otoczenia).
  • -1
Zapraszam na bloga - http://jantomx-blog.pl/.

#5 Brasco

Brasco
  • Użytkownicy
  • 120 postów

Napisano 21 lipiec 2013 - 16:24

3. "Specjaliści z Youtube" - błagam, jeżeli mówisz o polskich youtuberach jak PatrykBednarski, Dawidn20v2 czy blackwhite321 to ich brak profesjonalizm (ich testy hałasu czy recenzje produktów SilentiumPC w koszulce tej firmy, no błagam...) oraz wiedza (patrykbednarski niedawno polecił komuś kupić HD7870 do... Alhlona II X2 250 (!!!!!!!), cóż człowiek uczy się całe życie) czasami strasznie mnie rozbawia

WOW to teraz pojechałeś GRUBOa co Ci to przeszkadza tak Cię to boli nikt Ci nie każe tego oglądać (proste)
A zarzucanie komuś braku profesionalizmu no błagam Cię jantomx i Ty to mówisz największy "UDAJĄCY" expert na polskich forach IT a propos profesionalizmu tu masz doskonały przykład :mrhappy: (pierwszy z brzegu bo jest takich BABOLI więcej) swojego profesionalizmu sam posiadasz taką obudowę a nawet nie wiem jaki cooler się mieści Posted Image więc lepiej się nie odzywaj.
Druga sprawa to jak "Oni" mają to sprawdzić? co mają wybudować pomieszczenie dzwiękoszczelne.A to że chodzi w koszulce producenta to już jego sprawa.

PS:Może sam zacznij nagrywać testy i wrzucać na YT co? :mrhappy: ale sądząc po Twojej wiedzy nikt by tego nie oglądał.
  • 0

#6 jantomx

jantomx

Jar Jar

• Redaktorzy
  • 2069 postów

Napisano 21 lipiec 2013 - 20:24

Weź daruj sobie te wycieczkami w moją stronę. Nie wiem czy ta informacja zmieści się w twojej mądrej głowie ale wystarczy obejrzeć tą recenzje:

Przewiń sobie do 8:45 i co? 165cm, jak mi przykro. Ile jest przypadków gdzie producent podaje mylną informacje co do wysokości coolerów w swoich obudowach (Cooler Master robił z tym ostre jaja, zwłaszcza w przypadku serii Elite), wiele osób już kupiło core 3000 wraz z macho BW i zamykali klapy.

Po drugie co Cie boli, że sobie akurat ten film oglądnąłem? Ty mi nie będziesz mówił co mam oglądać, a co nie, w ogóle nic Ci do tego. Tak się na youtube boją krytyki? Co do testów głośności to nie wymagam od nich pomiarów jak na SilentPC ale żeby chociaż częściowo odizolowali inne podzespoły (ew. zainwestować w pasywny zasilacz, chłodzenie CPU/GPU, dysk SSD), pewnie jeszcze taki test jest robiony przy otwartym oknie w samo południe. Co mi po pomiarze hałasu karty graficznej, jak w tle idzie zasilacz, dysk twardy, czasami nawet procesor (!)?. A już szczytem profesjonalizmu jest przysunięcie kamery do karty graficznej i pozostawienie widzom ocenę głośności... Wynik decybelomierza nigdy w takich warunkach nie będzie miarodajny, w ogóle nie widzę sensu testowania sprzętu na youtube. W wielu przypadkach są to reklamy, za które firmy zapłaciły.

PS: nigdy nie uważałem się za "experta", więc nie mam czego "udawać"...
  • 2
Zapraszam na bloga - http://jantomx-blog.pl/.

#7 ludek111

ludek111
  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 21 lipiec 2013 - 22:58

Brasco wyjdź, jesteś marnym użytkownikiem, widzę co piszesz, wyjdź stąd.

@trzasku - sam fakt ekstremalnego overclockingu na azocie świadczy o tym, że im mniejsze temperatury, tym lepiej.

5. Czy temperatury w programie to temperatury po odjęciu temperatury otoczenia czy rzeczywiste temperatury danych podjednostek?
Nie do końca jest to prawdą, zależy co miałeś na myśli. Jeżeli proc ma 35 stopni, a otoczenie 20 *C, to nie znaczy, że procesor ma rzeczywiście 15*C. Temperatura jest taka jak podają czujniki.
Jeżeli chodzi o procesor, i grzanie się po bokach. Chodzi o to, że procesor składa się z "dolnej części", czyli tej płytki z nóżkami, kawałka krzemu dokładnie na środku geometrycznym procesora. Jest on kształtu prostokącika o wysokości rzędu 1mm-0,5mm, długości 1 cm (zależy od danego procesora, ale nie więcej niż 1 cm), szerokości nieco mniej niż 1cm (też zależy od modelu). To wszystko przykryte jest kawałkiem metalu z nadrukiem. Ten metal nazywa się IHS - integrated heat spreader (zintegrowany rozpraszacz ciepła). Najczęściej jest on przyluowany cyną do naszego kawałka krzemu. Osobiście udało mi się taki ściągnąć, lecz rdzeń został oderwany, trzymał się metalu. Jeżeli sobie to wyobrazisz, stwierdzisz, że "kółko" pasty jest najlepsze. Osobiście staram się stosować pastę tak, aby pokryła cały procesor. Pierw robię "X" (cienkie) a potem uzupełniam odstępy między ramionami litery X. Przykładam radiator raz, potem obracam o 180*, potem jeszcze raz na pozycję wyjściową i wszystko gra.
  • 0
There's completely no way to improve the Perfection.
E8200@4.25GHz | GA-EP45-UD3LR | Gainward GTS250 | 2xF3-1TB Matrix Raid | SB Audigy2
ModXStream 500W | Corsair 2x1GB XMS2 DHX + Patriot 2x1GB LLK CL4@1075MHZ | HE1225 |

#8 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 22 lipiec 2013 - 21:40

1. spięcie - raczej nie; uszkodzenie płyty głównej - możliwe, ale nie pewne, pasta może nie być dobrym przewodnikiem prądu, ale jej obecność między stykami może dawać efekt zwiększonej pojemności pomiędzy ścieżkami/stykami a dla sygnałów o wysokich czestotliwościach to coś jak zwarcie; spadek wydajności - raczej nie, ale w przypadku turboboost itp., temperatura może "zniechęcać" procesor do podciągania taktowania.
pasta ma za zadanie wypełnić ew. szczeliny pomiędzy obudową procesora a radiatorem - jej przewodność cieplna jest znacznie lepsza niż powietrza (ale gorsza niż litego metalu :( ). najlepszy efekt dałoby połączenie radiatora z lustrzanym czołem do wypolerowanego na lustro procesora, ale tak dobrze nie ma. pasty dajemy jak najmniej, tylko tyle, żeby wypełniła ew. nierówności w podstawie radiatora i zapewniła jak największą powierzchnię kontaktu z procesorem.
2. jak najcieńsza warstwa - pasta będzie miała ciut-dużo (w zależności od pasty) większą rezystancję cieplną niż podstawa radiatora (gdyby było inaczej na rynku pełno byłoby np. żelopodobnych podładek pod radiatory)
3. dużo prościej jest pokryć całą powierzchnię procesora - temperatury poszczególnych struktur procesora zmieniają się w zależności od obciążenia - potrafisz je przewidzieć? ponadto pomiędzy rdzeniem a radiatorem jest jeszcze coś....
4. generalnie - jak najniższe. ale i w tym jest hak - poniżej temp. punktu rosy możesz spowodować kondensowanie się wilgoci (elektronika tego nie lubi).zakładam, że nie przewidujesz używania suchego lodu, ciekłego azotu, itp.
konkretne temperatury maksymalne możesz znaleźć w specyfikacjach podzespołów (cpu, gpu, hdd, bridge itd.)
5. z założenia - temperatury bezwzględne. zdarza się, że niektóre programy źle odczytują dane z niektórych czujników (o czym czasem głośno na forach).
z załączonego obrazka wnioskowałbym, że nie masz co narzekać na chłodzenie. jednak odpaliłbym jakiś program mocno obciążający procesor, kartę graficzną i popatrzyłbym na wyniki jeszcze raz. tak po 5 - 10 minutach. chyba wskazania będą wyższe.
  • 0

#9 t.luk

t.luk
  • Użytkownicy
  • 331 postów
  • LokalizacjaPolandia

Napisano 23 lipiec 2013 - 15:12

Panowie, spokojnie :D Nie ma się co tak "spinać". Po prostu w sieci jest mnóstwo informacji i trzeba z głową umieć wybrać te, które są wiarygodne a pomiary na żywo na przykładowej platformie dla mnie są bardziej wiarygodne niż gdybanie kogoś, kto nie miał zlożonego kompa w danej obudowie :)
  • 1

multi multa sciunt nemo omnia...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych