Mam do was kilka pytań dotyczących chłodzenia i temperatur w mojej jednostce. Aby ułatwić odpowiadanie zapisuję je w punktach. Umieszczam także podzespoły mojego komputera oraz zdjęcie z programu HWMonitor.
Procesor: Intel Core i7-3770K (Ivy Bridge)
Płyta główna: MSI Z77 MPower
Pamięć: Corsair Vengeance Low Profile DDR3 16GB (4x4GB) CL9
Karta graficzna: Asus GTX 670 2048MB GDDR5
Obudowa: Fractal Design Desire R4 Black Pearl
Zasilacz: SilentiumPC Deus G1 600W 80Plus Bronze
Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.14 3TB
Dysk SSD: Samsung SSD 830 MZ-7PC256 256 GB
Napęd DVD: LG GH22NS50
Chłodzenie procesora: Fortis HE1225 + Drugi wentylator wyciągający
Chłodzenie karty graficznej: Direct CU II TOP
1. Podczas nakładania pasty dałem jej 2-3 razy za dużo, skutkiem było wycieknięcie pasty na boki chłodzenia. Pasta wylała się na płytę główną i przykryła część procesora. Była to pasta Arctic MX-2. Czy może dojść teraz do spięcia, uszkodzenia płyty głównej, procesora lub spadku jego wydajności?
2. Nawiązując do powyższego pytania - lepiej dać za dużo pasty czy tak aby pokryła ona procesor nieprzenikalną warstwą?
3. W wielu filmach na YouTube widziałem jak specjaliści kładą pastę na "ziarno grochu" które po zdjęciu chłodzenia pokrywa głównie środkową część procesora w postaci koła. Czy to prawda że boki procesora nagrzewają się w mniejszym stopniu, i czy warto takiej metody używać?
4. Jakie temperatury powinien mieć idealnie chłodzony komputer? W jakich podzespoły pracują najwydajniej? Lepiej mniejsze czy większe stopnie? Jakie temperatury są dopuszczalne, a jakie nie?
5. Czy temperatury w programie to temperatury po odjęciu temperatury otoczenia czy rzeczywiste temperatury danych podjednostek?
http://gyazo.com/ee4...8aad6d41944.png