Witam, kupiłem jakiś czas temu nowego laptopa i niestety często zamula. Głównie problemem może być dysk twardy. Jak odpalam jakiś program, to często jest tak, że muszę czekać kilka sekund żeby w ogóle zareagował. Zauważyłem, że praca dysku dość często skacze przez jakiś czas na 100 % jeśli nic nie robię lub na dłużej wtedy gdy włączam coś drobnego. Start też jest długi - 1min. 40 sek.
Podaję konfigurację:
Samsung NP550P5C
Procek I5-3210m
6 GB ramu
Dysk Seagate 5400 obrotów
HD 4000 oraz Geforce GT 650M
Windows 8 64 bity
System był zainstalowany standardowo z partyją recovery, która się już posłużyłem w cofaniu systemu i nic nie pomogło/
Wszelkie aktualizacje systemu sa zainstalowane wraz z nowymi sterownikami. Wywaliłem wszelkie programy samsunga, ale i tak włącza się ze startem "Oprogramowanie samsung"
Wywaliłem indeksowanie plików, z harmonogramu jakieś prace konserwacyjne, próbowałem odchudzić "usługi".
Mam antywira AVG, ale jak go wywaliłem to nie czułem jakiejś dużej poprawy.
Na uwagę zasługuje też to, że po starcie systemu, zajęte jest już 1.1GB ramu.
Ze startem mam włączonego tylko antywirusa oraz Meneżdzera Realtek HD i HD Audo Background Process.
Poza tym nie mam nawalone programów, bo prawie wszystko usunąłem.
Czy macie jakieś pomysły jak przyśpieszyć mojego laptopa? Wydaje mi się,że coś się pewnie ładuje jeszcze z systemem, co dodał mi samsung.
Zamulanie, długie uruchaminia laptopa
Rozpoczęty przez Devastor, 06 cze 2013 09:54
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 czerwiec 2013 - 09:54
Napisano 06 czerwiec 2013 - 13:07
Nawet po odinstalowaniu tych programów producenta, zawsze zostaną jakieś pozostałości, dlatego swój kupiłem bez systemu.
Podaj SMART dysku: Poradnik: Odczytanie SMART dysku twardego
Podaj SMART dysku: Poradnik: Odczytanie SMART dysku twardego
Napisano 06 czerwiec 2013 - 13:43
Witam. też miałem taki problem tylko że mam laptopa z firmy toshiba. Żeby szybciej działał to trzeba zrobić:
a )zmienić system na starszy np. windows7,windowsXP lub
B ) sformatować go
Pozdrawiam Klaudiusz
a )zmienić system na starszy np. windows7,windowsXP lub
B ) sformatować go
Pozdrawiam Klaudiusz
Napisano 06 czerwiec 2013 - 14:05
Co dziwne, HD Tune w ogóle nie pokazuje mi "health" - jest puste.
Udało mi się przez program CrystalDiskInfo
Edit:
Dodam jeszcze test z HD Tune
Udało mi się przez program CrystalDiskInfo
Edit:
Dodam jeszcze test z HD Tune
Załączone pliki
Napisano 06 czerwiec 2013 - 20:56
(BF) G-sense error rate - przeciążenie dysku spowodowane np. upadkiem, wstrząsami, wibracje, uderzenie w dysk, np. przenoszenie energetycznie laptopa w inne pomieszczenie.
(C8) Write Error Rate - ilość błędów zapisu podczas zapisywania sektora. Im wyższa wartość RAW tym gorszy stan powierzchni dysku i/lub mechanicznego podsystemu.
Oba parametry do obserwacji, czy wartość RAW nie wzrasta.
Niewielkie problemy są też z taśmą komunikacji danych (parametr C8). Jako, że jest to laptop to pewnie tej taśmy nie ma.
Inne przyczyny to uszkodzony kontroler płyty głównej lub uszkodzona elektronika dysku twardego.
Tak samo ja wyżej sprawdzaj czy nie rośnie.
No i napisz co dalej chcesz z tym robić? Instalujesz system z czystej płyty?
Możesz pożyczyć od kogoś z tą samą wersją systemu i zainstalować wpisując swój klucz.
(C8) Write Error Rate - ilość błędów zapisu podczas zapisywania sektora. Im wyższa wartość RAW tym gorszy stan powierzchni dysku i/lub mechanicznego podsystemu.
Oba parametry do obserwacji, czy wartość RAW nie wzrasta.
Niewielkie problemy są też z taśmą komunikacji danych (parametr C8). Jako, że jest to laptop to pewnie tej taśmy nie ma.
Inne przyczyny to uszkodzony kontroler płyty głównej lub uszkodzona elektronika dysku twardego.
Tak samo ja wyżej sprawdzaj czy nie rośnie.
No i napisz co dalej chcesz z tym robić? Instalujesz system z czystej płyty?
Możesz pożyczyć od kogoś z tą samą wersją systemu i zainstalować wpisując swój klucz.
Napisano 07 czerwiec 2013 - 08:43
Niestety instalacja tylko z partycji recovery. Jak przeinstaluje system na czysto z innej płytki, to nie stracę gwarancji? oraz czy wystarczy serial który wyciągnę z systemu, do przeinstalowania systemu z innej płytki?
Napisano 07 czerwiec 2013 - 12:30
Różnie to bywa, ale nie powinieneś stracić. Jak sam laptop Ci się uszkodzi to piszesz w gwarancji, że z partycji Recovery nie da się przywrócić systemu i tyle.
Oczywiście samej partycji Recovery nie usuwaj, zostaw ją, proponuje usunąć wszystkie inne oprócz właśnie tej i utworzyć je na nowo.
A jeszcze lepiej jak to zrobisz programem GParted.
Klucz powinien być na spodzie laptopa, wystarczy przepiać go na kartkę.
Jak będziesz system instalował to go wpisać, tylko musi być ta sama wersja systemu, czyli jak Home Premium, to musisz mieć taką płytę.
Samo czyszczenie systemu nie wiem czy coś Ci da może na miesiąc albo i nie, później będzie to samo.
Najlepszym rozwiązaniem to właśnie będzie instalacji z czystej płyty, a jeśli i to nie pomoże to pisz.
Oczywiście samej partycji Recovery nie usuwaj, zostaw ją, proponuje usunąć wszystkie inne oprócz właśnie tej i utworzyć je na nowo.
A jeszcze lepiej jak to zrobisz programem GParted.
Klucz powinien być na spodzie laptopa, wystarczy przepiać go na kartkę.
Jak będziesz system instalował to go wpisać, tylko musi być ta sama wersja systemu, czyli jak Home Premium, to musisz mieć taką płytę.
Samo czyszczenie systemu nie wiem czy coś Ci da może na miesiąc albo i nie, później będzie to samo.
Najlepszym rozwiązaniem to właśnie będzie instalacji z czystej płyty, a jeśli i to nie pomoże to pisz.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych