Skocz do zawartości

Zdjęcie

Brak jakichkolwiek informacji o partycji na dysku twardym

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 kat005

kat005
  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 27 kwiecień 2013 - 18:52

Witam wszystkich, bardzo proszę o pomoc. Otóż mam dysk twardy 500gb (oprócz jeszcze drugiego na którym jest system) a na nim dwie partycje X i Y. Ostatnio nagle zawiesił mi się Winamp podczas odtwarzania muzyki z partycji X chwilę poźniej Best Player z filmem z tej samej partycji. Ponieważ nie mogłam owych programów wyłączyć itp., a system działał normalnie, dlategoż owy system wyłączyłam. Wylogowywanie trwało w nieskończoność więc wyłączyłam komputer powerem. Kiedy chciałam go włączyć na czarnym ekranie pojawiła się informacja o błędzie dysku, trzeba restart przy pomocy jakichś klawiszy itp, ale to nic nie pomagało. Oddałam do serwisu, system wgrali nowy, dyski, partycje wszystko ok, tylko jedna feralna partycja X nie działa. Widnieje w komputerze ale nie ma info o jej pojemności ani o ilości danych na niej i ogólnie nie ma do niej dostępu bo się nie chce włączyć. Za to na Partycji Y z tego samego dysku wszystko jest normalnie, dane są, można wejść, korzystać itp. Ponieważ bałam się o dane na tej partycji, wyjęłam dysk z laptopa i leży sobie spokojnie na biurku.

Pytania:
1. O co chodzi? Co mogło się stać, jaka przyczyna?
2. Czy ewentualnie da się z tym jakoś uporać nie niszcząc danych?
3. Czy to błąd raczej logiczny czy może coś jest nie tak fizycznie z dyskiem?
4. Myślę nad odzyskaniem danych w firmie DR ale to kosztowne, dlatego wolę chyba spróbować odzyskać je sama programem i tu pytanie - czy podłączenie tego dysku i co za tym idzie "aktywowanie się" go zawsze podczas włączania się systemu może w jakiś sposób uszkodzić czy nadpisać dane na tej zepsutej partycji? Albo w jakikolwiek inny sposób pogorszyć stan dysku?

Przepraszam za długi post i proszę o poradę :)
  • 0

#2 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów
  • LokalizacjaZagłębie Dąbrowskie

Napisano 27 kwiecień 2013 - 19:14

1. Przyczyny ustali specjalna komisja z Macierewiczem na czele, będzie ona brała dwa warianty pod uwagę: zamach i próba wykradzenia danych przez szpiegów z Korei Północnej (żartuję oczywiście). Po opisie wnioskuję że dysk/elektronika padł/a.
2. Zobaczymy, co pokażą programy diagnostyczne.
3. jw
4. Nadpisać raczej nie, z pogorszeniem różnie bywa.

A więc zacznijmy od odczytu SMART dysku uszkodzonego => Poradnik: Odczytanie SMART dysku twardego
Ważne jest aby na screenie były widoczne wszystkie parametry.
  • 0
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

#3 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 27 kwiecień 2013 - 20:15

tylko jedna feralna partycja X nie działa. Widnieje w komputerze ale nie ma info o jej pojemności ani o ilości danych na niej i ogólnie nie ma do niej dostępu bo się nie chce włączyć.

Hmm, a tak było od początku? Możesz pokazać jak to wygląda w Mój komputer (Komputer) i w Zarządzanie dyskami.
Najlepiej jak pokażesz screen: Poradnik: Wykonywanie screena w systemie Windows
  • 0

#4 kat005

kat005
  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 09 maj 2013 - 12:00

Hmm, a tak było od początku? Możesz pokazać jak to wygląda w Mój komputer (Komputer) i w Zarządzanie dyskami.
Najlepiej jak pokażesz screen: Poradnik: Wykonywanie screena w systemie Windows

Problem w tym, że dysk ciągle jest odłączony od laptopa bo boję się go podłączyć no i nie wiem czy to nie pogorszy dostępu do danych no i stanu samego dysku... Mogę pokazać zdjęcie z netu, u mnie wygląda to dokładnie tak samo:

http://i54.tinypic.com/29gh56x.jpg

Oczywiście zrobiło się tak dopiero po tej "awarii" i po wgraniu nowego systmu... Wcześniej wszystko normalnie wyglądało i pracowało...

Nie wiem - podłączać ten dysk? Bo bez tego przecież ani rusz...

Czy możliwe że to tylko jakiś problem z Windowsem, np. brak uprawnień czy coś takiego a nie problem z samym dyskiem?
  • 0

#5 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 09 maj 2013 - 12:07

Poczekaj, bo coś mi się powaliło. Masz dwa dyski czy dwie partycje? Masz dysk 500GB i jeszcze jeden dysk?
Czy masz dysk 500GB, podzielony na dwie partycje? Bardziej widzę opcje numer 1. Ten drugi dysk co masz dane jakiej jest pojemności?
Napisz też jak masz podłączone te dyski? I daj SMART, najlepiej z obu dysków.
  • 0

#6 kat005

kat005
  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 09 maj 2013 - 15:56

Mam dwa dyski wewnętrzne, dokładnie Seagate Momentus 5400.6, każdy po 500GB. Jeden dysk gdzie jest system, a drugi (na nim te dwie partycje X, Y) w całości do przechowywania własnych danych. Partycja która mi nie działa ma pojemność ok. 220-250gb, nie pamięta dokładnie. Oczywiście jest na dysku, który ma łącznie 500gb pojemności. "Uszkodzony" dysk narazie jest wyjęty i korzystam tylko z dysku na któym jest system, a podłączony jest normalnie - że tak powiem, fabrycznie ;) Ma jakieś tam wtyczki wbudowane i dodatkowe mocowanie w postaci blaszek do przkręcenia na śrubki.

Nie wiem czy o to Ci chodziło...?

A więc podłączę dysk, może nic się nie pogorszy, zrobię smart i wrzucę na forum ale to dopiero w weekend.

Póki co, dzięki wielkie za dotychczasowe zainteresowanie :)
  • 0

#7 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 09 maj 2013 - 19:26

Dobra czaje... :) To włóż ten dysk i od razu sprawdź jak widać tą partycje programem GParted\Linux Ubuntu, jeśli będzie dało się w nią wejść to skopiuj sobie dane.
Program GParted\Linux Ubuntu wypalasz na płytę jako obraz i uruchamiasz z niego komputer. Możesz spróbować z jednym i drugim.
Oczywiście SMART tez daj.
  • 0

#8 kat005

kat005
  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 18 maj 2013 - 19:08

Witam ponownie, przepraszam, że dopiero teraz ale oto SMART:

DYSK DOBRY (Systemowy):

http://images39.foto...a3e2caaf4de.jpg

DYSK GDZIE NA JEDNEJ PARTYCJI NIE MA DOSTĘPU DO DANYCH:

http://images36.foto...67bc46d561d.jpg

Jeszcze w Zarządzaniu dyskami widnieje (jako jedyny z 4 partycji) jako partycja z systemem plików RAW...

O co chodzi? Wszystko wygląda ok, czy tylko mi się wydaje? I co robić dalej?

Aha i jeszcze pytanie czy z takiego dysku, ale z tej dobrej partycji można kopiować dane? Czy mogę coś w ten sposób pogorszyć?
  • 0

#9 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 18 maj 2013 - 22:33

Dysk systemowy ma sektory realokowane więc nie jest dobry. Do tego błędy pracy dysku, które są spowodowane drastycznym przeciążeniem np. upadek. Po trzecie parametr BC, który powinien wynosić 0 u ciebie jest 65539 świadczy o poważnych problemach z zasilaniem dysk.

Ten drugi to samo jeśli chodzi o parametr BC, tylko jest mniejszy i przeciążenie dysku. Do tego niestabilne sektory oczekujące na reamp.

Polecam skopiować dane z obu dysków na inne urządzenia przenośne. Tego dysku co nie możesz otworzyć sformatować GParted.
  • 0

#10 kat005

kat005
  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 19 maj 2013 - 15:14

Dysk systemowy ma sektory realokowane więc nie jest dobry. Do tego błędy pracy dysku, które są spowodowane drastycznym przeciążeniem np. upadek. Po trzecie parametr BC, który powinien wynosić 0 u ciebie jest 65539 świadczy o poważnych problemach z zasilaniem dysk.

Ten drugi to samo jeśli chodzi o parametr BC, tylko jest mniejszy i przeciążenie dysku. Do tego niestabilne sektory oczekujące na reamp.

Polecam skopiować dane z obu dysków na inne urządzenia przenośne. Tego dysku co nie możesz otworzyć sformatować GParted.

Ok, dzięki wielkie. Drastyczne przeciążenie, jeśli nigdy mi nie upadł? Jest jakiś inny powód? I co to znaczy, że ma problemy z zasilaniem? Chodzi o sam dysk czy ogólnie o zasilanie komputera?

I czy w takim razie bezpiecznie jest pracować na tych dyskach? Tzn. czy one nadają się do użytku póki nie padną na dobre czy lepiej je "odstawić"? A może da się jakoś ten systemowy dysk odratować? I czy sformatowanie tego dysku z uszkodzoną partycją coś pomoże na te błędy i problemy o jakich napisałeś wyżej?
  • 0

#11 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 19 maj 2013 - 21:35

Format nic nie da. Odnośnie drugiego dysku to można zrobić zerowanie (usuwa wszystkie dane z dysku!) albo czekać co zrobi z tym dysk.
Jeśli sectory się ustabilizują to będzie dobrze, jak nie to powstaną bad sektory (parametr C5 i C6).
Jeśli chodzi o parametr BC, czyli zasilanie dysku to trzeba sprawdzić zasilacz i kable IDE/SATA. Jeśli zasilacz jest na czarnej liście to wymiana, kable wymiana.
Jeśli chodzi o parametr BF, czyli przeciążenie to mogą być to wstrząsy, wibracje, uderzenie w dysk, np. przenoszenie energetycznie laptopa w inne pomieszczenie.
Ogólnie z tym parametrem da się żyć. Czyli parametr BC (tutaj też trzeba zobaczyć to co wyżej pisałem) i BF są do obserwacji czy nie wzrastają.

Ten pierwszy ma to samo z BC i BF + sektory realokowane, czyli też wyzerowania, ale jak to będzie to nie wiem.
Lepsze szanse ma chyba ten dysk drugi.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych