Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z portami USB na RAID0 pomocy!!??

• Zamknięty Temat jest zamknięty
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 igreky

igreky
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 24 czerwiec 2009 - 14:13

Witam wszystkich!

Mam następujący problem. Posiadam 2 dyski twarde: 1. Seagate 300 GB 2. Samsung 250 GB obydwa 7.200 ,polaczylem w RAID0 , zainstalowalem Win XP Prof SP2 i mam straszne problemy z portami USB , zarówno na przednim jak i tylnim panelu. Problem polega na tym ze system ma problemy z wykrywaniem sprzetu. Np. podlaczylem pendrive 8Gb , na poczatku nie wykrywal wcale, potem wykrywal ale po dlugim czasie , teraz juz jest ok. Nastepnie podpielem zewnetrzny dysk Usb 250GB , na poczatku nie wykrywal wcale, teraz wykrywa ale po bardzo dlugim czasie od podpiecia przy tym system prawie staje. Jak juz wykryje i chce cos skopiowac na dysk lokalny trwa to masakrycznie dlugo czasem transfer staje nawet w miejscu.. Dzieje sie to w USB na panelu przednim i tylnym. Natomiast podlaczylem rozgaleznik (cos w rodzaju HUBa bez wlasnego zasilania) na wiecej portow USB i gdy podlaczam cokolwiek do niego system wola o sterowniki. Ostatnio wgralem SP3 i zrobilem uaktualnienia systemu , dalej to samo. Zaznaczam ze gdy mialem 1 dysk wszystko chodzilo super. Czy to moze byc problem z zasilaniem po postawieniu RAID0 ? Zasilacz mam standardowy wiec moze to jest przyczyna? Jesli ktos ma jakies pomysly prosze o pomoc!!

Pozdro!
  • 0

#2 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 postów
  • LokalizacjaKoszalin

Napisano 24 czerwiec 2009 - 14:27

Jaki zasilacz masz (marka i moc)?
  • 0

#3 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 postów

Napisano 24 czerwiec 2009 - 14:39

Też mam taki problem :eek: ale mój jest trochę inny ;]

Pendrive czyta a innych sprzętów nie :eek:

Polecam program Intel USB System Check (dostępny pod adresem www.intel.com). W razie ewentualnych braków program podpowie (niestety, tylko w języku angielskim), jak usunąć przyczynę błędu.

W trakcie wgrywania dodatku SP2 zazwyczaj sterowniki USB nie są aktualizowane automatycznie. To samo dotyczy sterownika drukarki. Po zainstalowaniu pakietu SP2 zaleca się odłączyć drukarkę. Następnie zainicjuj aktualizowanie systemu, klikając menu Start | Panel sterowania | Aktualizacje automatyczne. Wiele aktualizacji zawiera łaty dotyczące interfejsu USB. Dopiero po zakończeniu tej operacji ponownie podłącz drukarkę do komputera i uruchom ją. Windows XP samoczynnie wyszuka właściwy sterownik i zaktualizuje go. Teraz sprzęt powinien być wykrywany bez żadnych problemów.

Pozdrawiam :eek:
  • 0

#4 igreky

igreky
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 24 czerwiec 2009 - 18:03

Moj zasilacz to Packard bell FSP250-60GEN 250W ATX Power Supply (250W 20/24-Pin PSU)
  • 0

#5 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 postów

Napisano 24 czerwiec 2009 - 18:14

przepraszam, tylko co ma zasilacz do nie wykrywania sprzętu USB ? :eek:
  • 0

#6 igreky

igreky
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 24 czerwiec 2009 - 18:54

Jak to co ma zasilasz do USB !!?? W Komputerze każdy port ma osobne zasilanie i każdy można obciążyć max 500 mA. Np. jak masz 8 portów to możesz je maksymalnie obciążyć 4 A (po 500 mA każdy) - chyba, że właśnie zasilacz kiepski z czarnej listy.
  • 0

#7 Vicious Jack

Vicious Jack
  • Użytkownicy
  • 750 postów

Napisano 24 czerwiec 2009 - 23:49

Ciekawy problem... Hmm. Można spróbować instalacji nowego biosa pod płytę główną. Można poszukać sterowników USB 2.0 i zamienić stare na najświeższe. Porty USB mają to do siebie, że lubią się często psuć. W moim przypadku przednie porty nie widzą iPoda, tylnie już widzą. Natomiast tylnie nie widzą telefonu, a przednie tak. Denerwujące jest to, ale można pomajsterkować w Menedżerze urządzeń.
  • 0
Gigabyte 970-UD3, AMD Phenom II X4 955, Gigabyte Radeon HD6770, 2x2GB GoodRam PC1600, Seagate Barracuda 1TB, OCz 500W, Windows 7 Pro 64-bit, Realtek RTL8139 50mbps, SE Xperia X10i

#8 igreky

igreky
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 25 czerwiec 2009 - 08:11

Problem rozwiązany! :eek: Nie wiem co było nie tak dokładnie. Zrobiłem kolejne akualizacje systemu, powgrywałem dodatkowe sterowniki USB i nagle wrociło wszystko do normy. Dziwne bo na oryginalnych sterach od producenta plyty glównej i sterach ze strony producenta mojego kompa byly problemy których na poprzednim systemie nie miałem.

Jest tylko małe ale: kolejny problem, gdy chce wyłączyć kompa wybieram opcje wyłącz a komp uruchamia się ponownie, i tak za każdym razem.. szukałem troche w necie i znalazłem różne rozwiązania w wiekszości nie rozwiązujące problemu. Czy ktoś domyśla się co może być przyczyną? jakieś rozwiązania?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych