Czesc
mam problem z komputerem. trwa to od dluzszego czasu, probowalem to jakos rozwiazac ale nic mi nie wychodzilo wiec pisze tutaj.
Dzieją mi sie z nim dziwne rzeczy np.
podczas korzystania z gier (np WoW, fifa 09) zauwazalne jest ze im dluzej gram tym bardziej komputer zwalnia, w bardziej stresowych momentach (kiedy na screenie pojawia sie sporo elementow ruchomych) zdarza sie ze nagle zaczyna sie niesamowicie ciac np 3 klatki na sekunde i tak juz zostaje do resetu a wlasciwie do wylaczenia kompa i odczekania paru minut bo wlasnie po takiej sytuacji kiedy probuje znowu uruchomic kompa nie czekajac paru minut podczas ladowania windowsa komputer sie poprostu wylacza.
Oczywiscie detale graficzne itd ustawione sa na minmum i wymagania sprzetowe owych gier spelniam.
Nawet w glupich gierkach flash na gryonline.pl itd zuzycie procesora oscyluje w granicach 95-100% i oczywiscie ciecie owych flashowych gier tez jest zauwazalne.
Dane komputera:
plyta glowna Fujitsu Siemens MS-7293,
2x1Gb ram DDR2 PC2-5300 (dwie kosci kingston+goodram),
karta graficzna Gigabyte GF7600GT,
procesor Intel Celeron D 3.06 ghz,
zasilacz Viking 400Wat (albo 450 nie pamietam dokladnie).
system operacyjny to Windows XP.
Temperatury:
płyta główna: 35 stopni C
aux: 48 stopni C
karta graficzna: 50 stopni C
procesor: 60 stopni C ( podczas gry dochodzi do 75, w grach flash nawet potrafil do 80)
hdd: 41 stopni C.
Zdaje sobie sprawe ze komputer jest stary i zastanawiam sie czy to wszystko jest poprostu jego slaba wydajnoscia czy moze za tym stac jakas dziwna usterka.
No wiec czy ma ktos jakis pomysl? (ew. pomysly lepiej )
pozdrawiam

problem - slaba wydajnosc
Rozpoczęty przez Pawcok, 17 cze 2009 01:12
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 17 czerwiec 2009 - 01:12
Napisano 17 czerwiec 2009 - 16:25
Możliwe że w komputerze masz wirus typu Malware, i on poprostu obciąża ci procesor co w skutek tego gry się zacinają itp
.
przeskanuj komputer ComboFix'em i jak to nie pomorze to napisz

przeskanuj komputer ComboFix'em i jak to nie pomorze to napisz

Napisano 17 czerwiec 2009 - 17:42
Pożycz od kogoś MARKOWY zasilacz i sprawdź czy coś się zmieniło.
Napisano 17 czerwiec 2009 - 17:45
Pożycz od kogoś MARKOWY zasilacz i sprawdź czy coś się zmieniło.
każdy zasilacz ma swoją markę, są gorsze i lepsze. ja polecam BeQuiet! ale watpie żeby naprawdę chodziło tutaj o Zasilacz

Byc może także komputer ma za słabe chłodzenie? i po czasie procesor się przegrzewa?
Napisano 17 czerwiec 2009 - 17:56
Teraz mi przyszło coś do głowy. Jakie sterowniki zainstalowałeś do tego GF?
Napisano 17 czerwiec 2009 - 20:08
94.24_forceware
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych