Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak zmniejszyć objętośći jpg-ów, abyumieścić na stronie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zefir

Zefir
  • Użytkownicy
  • 39 postów

Napisano 14 czerwiec 2009 - 00:41

Mam zbiór ciężkich jpg-ów po 2-3 MB. Do opublikowania na stronie zmniejszam je kilkanaście razy razy Irfanem. To żmudna praca, bo każdy oryginał trzeba otworzyć i zapisać. Czy ktoś zna program, który zapisałby automatycznie wymiary wszystkim fotkom w Folderze.
  • 0

#2 Michal

Michal

Michal

• Guests
  • 1386 postów
  • LokalizacjaRybnik

Napisano 14 czerwiec 2009 - 08:13

eSizeIt 1.2
Program do masowej zmiany rozmiaru zdjęć. Aplikacja potrafi zmniejszać rozdzielczość wielu zdjęć naraz, bez straty ich jakości. Na nasze życzenie może również sprawić, aby zdjęcia zajmowały mniej miejsca, jeśli zdecydujemy się na włączenie kompresji.

Program można pobrać TU
  • 0
Dołączona grafika
Dołącz do fanów PCFoster.pl na Facebooku. Zapraszamy!

#3 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 postów
  • LokalizacjaKoszalin

Napisano 14 czerwiec 2009 - 09:25

Mam zbiór ciężkich jpg-ów po 2-3 MB. Do opublikowania na stronie zmniejszam je kilkanaście razy razy Irfanem. To żmudna praca, bo każdy oryginał trzeba otworzyć i zapisać. Czy ktoś zna program, który zapisałby automatycznie wymiary wszystkim fotkom w Folderze.

Nie trzeba każdego osobno otwierać i zapisywać. W IrfanView otwierasz obrazek jai chcesz zmniejszyć, następnie wciskasz T, zaznaczasz jakie pliki chcesz zmniejszyć/znienić rozmiar/itp., wciskasz B i tam masz wszystkie opcje związane ze zmniejszeniem rozmiaru, zmiany rozszerzenia itp.
  • 0

#4 Michal

Michal

Michal

• Guests
  • 1386 postów
  • LokalizacjaRybnik

Napisano 14 czerwiec 2009 - 09:29

mivosh, Dobra metoda ale wyobraź sobie że masz 10 000 zdjęć :D Ile by Ci to zajęło ? bo eSizeIt 1.2 parę minut !
  • 0
Dołączona grafika
Dołącz do fanów PCFoster.pl na Facebooku. Zapraszamy!

#5 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 postów
  • LokalizacjaKoszalin

Napisano 14 czerwiec 2009 - 09:33

mivosh, Dobra metoda ale wyobraź sobie że masz 10 000 zdjęć :D Ile by Ci to zajęło ? bo eSizeIt 1.2 parę minut !

Wszystko zależy od formatu pierwotnego. ;P Z jpg na jpg leci szybko, natomiast kiedyś sprawdzałem to z bmp na jpg, myślałem że się załamię.
  • 0

#6 Looos

Looos
  • Użytkownicy
  • 248 postów

Napisano 14 czerwiec 2009 - 10:35

Przyłączę się, dobrze wiedzieć że coś takiego istnieje :D
Już nigdy nie będę tego robił ręcznie.
  • 0
C2D e8400 @ 3.6GHz, Zalman 7700 Cu, Geforce XFX 250gts, 6gb ramu, 2x Dell P2210, SpacePilot Pro

#7 Zefir

Zefir
  • Użytkownicy
  • 39 postów

Napisano 14 czerwiec 2009 - 16:26

Nie mogę sobie poradzić.
Primo. Nie mogę załaczyć do kompresji więcej niz jednego pliku. Próbowałem folder. Niestety musiałem go otworzyć. Myslałem, że z pomocą Shifta lub Ctrl dołaczę wszystkie sto plików. Niestety - tylko pojedyńczo.
Secundo. Po kliknięciu Zapisz , czy Zapisz Jako pojawił mi się komunikat (uwaga - nie miałem znaku - napisałem slashe, ale powinien być backslashe):
"C:/Documents and Settings/Administrator/Moje Dokumenty?Moje Obrazy/Kopia 11 czerwca 2009/ 11 czerwca 2009 001.eSized.jpg" could not be saved.
Parameter is not valid.

Dołączona grafika
Mimo zaakceptowania, nie otwiera się "twór"(tak myślałem), który się pojawił w folderze Kopia 11 czerwca 2009
  • 0

#8 Evon

Evon
  • Użytkownicy
  • 862 postów

Napisano 17 czerwiec 2009 - 16:34

ja przeważnie edytuje zdjęcia w Adobe Photoshop, zawsze przy zapisywaniu pliku wybierasz jakość oraz masz ile będzie ważył plik po zapisaniu.

zawsze możesz pomniejszyć rozdzielczość zdjęcia :) nawet w paincie. Pozdrawiam
  • 0

#9 Dawkopolo

Dawkopolo
  • Użytkownicy
  • 453 postów

Napisano 17 czerwiec 2009 - 16:59

Możesz także zrobić własną akcję w photoshopie ,ustawić aby otwierał pliki ,pomniejszał i zapisywał :)
  • 0
Dołączona grafika

#10 Zefir

Zefir
  • Użytkownicy
  • 39 postów

Napisano 17 czerwiec 2009 - 19:15

Pojedyńczo - to ja umiem - w kilku programach, ale moje pytanie mialo sens - zmiejszyć czas zmniejszania pojemności, przez "wybranie" np 100 plików od razu, tak jak np w Ogonkach (konwerter polskich znaków w HTML).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych