Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pasy w górnej części matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 jasny

jasny
  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 05 kwiecień 2013 - 19:29

Przy włączaniu i a w szczególności przy wyłączaniu laptopa widzę poniższy obraz na matrycy. Za każdym razem ma inny kształt ale jest mniej więcej tylko i wyłącznie w górnej części matrycy. Czy powinienem się czegoś obawiać? Co jest przyczyną? Matryca jest uszkodzona? Podczas normalnej pracy nie widzę takich pasów. Matrycę kupiłem używaną. Matryca do hp nc6400 (Samsunga).

Zdjęcia:

https://picasaweb.go...gCJqYo4Tly6rbPA
  • 0

#2 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 kwiecień 2013 - 11:17

Możliwe, że to wina matrycy, jak ją lekko wyginasz to się coś zmienia ? tylko trochę dziwne, że dzieje się to tylko przy włączaniu i wyłączaniu.
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#3 jasny

jasny
  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 11:39

Możliwe, że to wina matrycy, jak ją lekko wyginasz to się coś zmienia ? tylko trochę dziwne, że dzieje się to tylko przy włączaniu i wyłączaniu.

Dodam, że po wyłączeniu laptopa (przy włączaniu jedynie po restarcie tak się dzieje, no bo to cykl - wyłącz -> włącz), nawet kiedy już lampki zgasły i wyciągam kabel zasilający (po wcześniejszym wyjęciu baterii od biosa) te pasy (geometryczne kształty) nadal pozostają przez jakieś 30 sekund na matrycy.
  • 0

#4 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 kwiecień 2013 - 11:45

wyciągam kabel zasilający (po wcześniejszym wyjęciu baterii od biosa)

Że co ?!

Masz na tą matrycę jakąś gwarancję ? jeśli tak to oddaj i tak w ogóle to co się stało z poprzednią ? jeśli jest jako tako działająca to możesz ją podpiąć i zobaczyć co się dzieje, jeśli nie będzie występowało to samo, no to wiadomo że to wina matrycy.
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#5 jasny

jasny
  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 11:57

Że co ?!

Masz na tą matrycę jakąś gwarancję ? jeśli tak to oddaj i tak w ogóle to co się stało z poprzednią ? jeśli jest jako tako działająca to możesz ją podpiąć i zobaczyć co się dzieje, jeśli nie będzie występowało to samo, no to wiadomo że to wina matrycy.

Wyjąłem baterię od biosa i testowałem bez niej. Laptop się wyłącza, gaśnie wszystko włącznie z wentylatorem a obraz na matrycy jest dalej, nawet przez 30 sekund po wyjęciu wtyczki od zasilacza (nic się nie stało, jestem ostrożny w tych kwestiach). Matrycę kupiłem używaną. Poprzednia matryca była uszkodzona, nie wiem w jaki sposób i co się z nią stało. Opis do poprzedniej matrycy:

http://forum-laptopy...&p=72867#p72867
  • 0

#6 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 kwiecień 2013 - 11:59

Tak wiem, że kupiłeś używaną matrycę, ale kupiłeś ją bez żadnej gwarancji ? jeśli tak to duży błąd z Twojej strony.
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#7 jasny

jasny
  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 12:02

Tak wiem, że kupiłeś używaną matrycę, ale kupiłeś ją bez żadnej gwarancji ? jeśli tak to duży błąd z Twojej strony.

Nie no jakaś jest, ale nie wiem czy ma sens odsyłać. Kupiłem ją za niecałe 70zł. Sprzedawca uważa, że to nie wina matrycy. Nie zauważył czegoś takiego u siebie.
  • 0

#8 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 kwiecień 2013 - 12:09

Nie cytuj całych odpowiedzi, zwłaszcza że piszesz tuż pod nimi...

Wciąż nie odpowiedziałeś co się stało z poprzednią matrycą, jak dla mnie to mimo tego co mówi Ci sprzedawca, to najbardziej prawdopodobne uszkodzenie to ekran, a to głównie przez to, że po całkowitym wyłączeniu kompa, zostają te paski przez jakiś czas.
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#9 jasny

jasny
  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 12:13

Nie wiem co się stało z poprzednią matrycą. Lapa kupiłem używanego/ze sprawną płytą główną - do zabawy, ale z niesprawną matrycą. Link z opisem poprzedniej matrycy wstawiłem powyżej. Czy myślisz że może coś się stać z matrycą/być gorzej? Na włączonym systemie jest ok.
  • 0

#10 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 kwiecień 2013 - 12:21

No z czasem może Ci się zepsuć bardziej, ale przewidzieć tego to raczej nie można. Mimo tego co mówi Ci sprzedawca, na początek sprawdziłbym inny panel. Może też tak być, że to kabel bądź płyta główna psuje matryce.
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#11 jasny

jasny
  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 14:43

A co możebyć przyczyną takiego stanu po wyłączaniu laptopa? Inwerter spr. i na innym jest tak samo, to samo z taśmą, też podmieniana i to samo. Pozostaje mi chyba spr. samą matrycę na innym sprzęcie? Czy można jednoznacznie jakoś zdiagnozować co jest nie tak, że jakby prąd pozostaje w matrycy nawet po wyłączeniu lapa przez (przez ok. 30 sekund)? Chyba nie powinno się popsuć bardziej?
  • 0

#12 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 16:06

Raczej będzie tak jak pisałem, sprawdź matryce na innym sprzęcie. Jeśli problemu nie będzie to trzeba sprawdzać dalsze części.
Bo raczej nic nie zrobisz, po matrycy najlepiej będzie sprawdzić taśmę matrycy, inventer, panel, tasiemki od panelu
  • 0

#13 jasny

jasny
  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 17:55

Tasiemka sprawdzone, inwerter też, co masz na myśli pisząc panel?
  • 0

#14 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 kwiecień 2013 - 18:07

panel?

matrycę...
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#15 jasny

jasny
  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 18:11

"Bo raczej nic nie zrobisz, po matrycy najlepiej będzie sprawdzić taśmę matrycy, inventer, panel, tasiemki od panelu"

tasiemka matrycy - ok
inwerter - ok
panel -> matryca, ale jest napisane: "po matrycy"
tesiemki od panelu -> co masz na myśli?
  • 0

#16 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 21:33

Dociśnięcie taśmy matrycy nie sugeruje, że ona jest sprawa, to tak jakby co. Te wszystkie części trzeba wymienić na nowe sprawne.
Nie wiem czy o tym była mowa, ale możesz też sprawdzić na zewnętrznym monitorze czy problem występuje.

Z panelem to mi się powaliło. :puppyeyes:
  • 0

#17 jasny

jasny
  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 21:44

Ok, sprawdziłem (na zasadzie zastąpienia zamiennikiem dedykowanym do nc6400):

inwerter ok
taśma od matrycy ok

Potem podłączyłem do nc6400 działającym jedynie na baterii i matryca odpaliła, ale jest to samo. Po wyłączeniu lapa na 30 sekund pojawiają się linie i figury (o różnych kształty geometryczne, przeważnie prostokąty) w górnej części matryca (pomimo braku zasilania!!! - matryca ma nadał prąd do wyświetlania obrazu). Na włączonym nie zauważyłem tych linii i figur. Obraz jak obraz - normalny.

Czy ktoś z was ma w tym temacie doświadczenie? Matryca matowa samsunga jest waszym zdanie do wymiany, czy to nie ma większego wpływu na dalsze użytkowanie? Kupiłem używaną za niecałe 70zł. Proszę o porady, co jeszcze należałoby sprawdzić? Czy byście oddawali czy dalej użytkowali? Z góry dziękuję za pomoc.
  • 0

#18 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 22:04

Potem podłączyłem do nc6400 działającym jedynie na baterii i matryca odpaliła, ale jest to samo. Po wyłączeniu lapa na 30 sekund pojawiają się linie i figury (o różnych kształty geometryczne, przeważnie prostokąty) w górnej części matryca (pomimo braku zasilania!!! - matryca ma nadał prąd do wyświetlania obrazu). Na włączonym nie zauważyłem tych linii i figur. Obraz jak obraz - normalny.

Opisz to krok po kroku, bo ciężko zrozumieć. Na baterii są te linie, a na zasilaniu nie ma? Masz tam jakieś dwa laptopy?
  • 0

#19 jasny

jasny
  • Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 06 kwiecień 2013 - 22:13

Mam dwa takie same modele (z brakami), ale tylko jedną matrycę. Chciałem z dwóch złożyć jednego. Jeden jest ok (działa na zasilaczu i baterii), drugi nie do końca (startuje tylko na baterii). Matrycę podpiąłem i na jednym jak i na drugim po wyłączeniu lapa przez 30 sekund są pasy i inne kształty geometryczne (wyjąłem szybko baterię i nadal były pasy!!).

Matryca matowa samsunga jest Twoim zdanie do wymiany, czy to nie ma większego wpływu na dalsze użytkowanie? Kupiłem używaną za niecałe 70zł. Proszę o porady, co jeszcze należałoby sprawdzić? Czy byś oddawał/reklamował (sama przesyłka to prawie 20zł) czy dalej użytkowali? Z góry dziękuję za pomoc.
  • 0

#20 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 06 kwiecień 2013 - 22:19

Jak chcesz mieć sprawnego kompa to ją wymień, a jak Ci nie przeszkadza to sobie zostaw i czekaj, aż całkiem padnie.
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych