Pasy w górnej części matrycy
Napisano 05 kwiecień 2013 - 19:29
Zdjęcia:
https://picasaweb.go...gCJqYo4Tly6rbPA
Napisano 06 kwiecień 2013 - 11:17
Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło
Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB 1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Napisano 06 kwiecień 2013 - 11:39
Możliwe, że to wina matrycy, jak ją lekko wyginasz to się coś zmienia ? tylko trochę dziwne, że dzieje się to tylko przy włączaniu i wyłączaniu.
Dodam, że po wyłączeniu laptopa (przy włączaniu jedynie po restarcie tak się dzieje, no bo to cykl - wyłącz -> włącz), nawet kiedy już lampki zgasły i wyciągam kabel zasilający (po wcześniejszym wyjęciu baterii od biosa) te pasy (geometryczne kształty) nadal pozostają przez jakieś 30 sekund na matrycy.
Napisano 06 kwiecień 2013 - 11:45
wyciągam kabel zasilający (po wcześniejszym wyjęciu baterii od biosa)
Że co ?!
Masz na tą matrycę jakąś gwarancję ? jeśli tak to oddaj i tak w ogóle to co się stało z poprzednią ? jeśli jest jako tako działająca to możesz ją podpiąć i zobaczyć co się dzieje, jeśli nie będzie występowało to samo, no to wiadomo że to wina matrycy.
Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło
Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Napisano 06 kwiecień 2013 - 11:57
Że co ?!
Masz na tą matrycę jakąś gwarancję ? jeśli tak to oddaj i tak w ogóle to co się stało z poprzednią ? jeśli jest jako tako działająca to możesz ją podpiąć i zobaczyć co się dzieje, jeśli nie będzie występowało to samo, no to wiadomo że to wina matrycy.
Wyjąłem baterię od biosa i testowałem bez niej. Laptop się wyłącza, gaśnie wszystko włącznie z wentylatorem a obraz na matrycy jest dalej, nawet przez 30 sekund po wyjęciu wtyczki od zasilacza (nic się nie stało, jestem ostrożny w tych kwestiach). Matrycę kupiłem używaną. Poprzednia matryca była uszkodzona, nie wiem w jaki sposób i co się z nią stało. Opis do poprzedniej matrycy:
http://forum-laptopy...&p=72867#p72867
Napisano 06 kwiecień 2013 - 11:59
Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Napisano 06 kwiecień 2013 - 12:02
Tak wiem, że kupiłeś używaną matrycę, ale kupiłeś ją bez żadnej gwarancji ? jeśli tak to duży błąd z Twojej strony.
Nie no jakaś jest, ale nie wiem czy ma sens odsyłać. Kupiłem ją za niecałe 70zł. Sprzedawca uważa, że to nie wina matrycy. Nie zauważył czegoś takiego u siebie.
Napisano 06 kwiecień 2013 - 12:09
Wciąż nie odpowiedziałeś co się stało z poprzednią matrycą, jak dla mnie to mimo tego co mówi Ci sprzedawca, to najbardziej prawdopodobne uszkodzenie to ekran, a to głównie przez to, że po całkowitym wyłączeniu kompa, zostają te paski przez jakiś czas.
Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Napisano 06 kwiecień 2013 - 12:13
Napisano 06 kwiecień 2013 - 12:21
Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Napisano 06 kwiecień 2013 - 14:43
Napisano 06 kwiecień 2013 - 16:06
Bo raczej nic nie zrobisz, po matrycy najlepiej będzie sprawdzić taśmę matrycy, inventer, panel, tasiemki od panelu
Napisano 06 kwiecień 2013 - 17:55
Napisano 06 kwiecień 2013 - 18:07
panel?
matrycę...
Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Napisano 06 kwiecień 2013 - 18:11
tasiemka matrycy - ok
inwerter - ok
panel -> matryca, ale jest napisane: "po matrycy"
tesiemki od panelu -> co masz na myśli?
Napisano 06 kwiecień 2013 - 21:33
Nie wiem czy o tym była mowa, ale możesz też sprawdzić na zewnętrznym monitorze czy problem występuje.
Z panelem to mi się powaliło.

Napisano 06 kwiecień 2013 - 21:44
inwerter ok
taśma od matrycy ok
Potem podłączyłem do nc6400 działającym jedynie na baterii i matryca odpaliła, ale jest to samo. Po wyłączeniu lapa na 30 sekund pojawiają się linie i figury (o różnych kształty geometryczne, przeważnie prostokąty) w górnej części matryca (pomimo braku zasilania!!! - matryca ma nadał prąd do wyświetlania obrazu). Na włączonym nie zauważyłem tych linii i figur. Obraz jak obraz - normalny.
Czy ktoś z was ma w tym temacie doświadczenie? Matryca matowa samsunga jest waszym zdanie do wymiany, czy to nie ma większego wpływu na dalsze użytkowanie? Kupiłem używaną za niecałe 70zł. Proszę o porady, co jeszcze należałoby sprawdzić? Czy byście oddawali czy dalej użytkowali? Z góry dziękuję za pomoc.
Napisano 06 kwiecień 2013 - 22:04
Opisz to krok po kroku, bo ciężko zrozumieć. Na baterii są te linie, a na zasilaniu nie ma? Masz tam jakieś dwa laptopy?Potem podłączyłem do nc6400 działającym jedynie na baterii i matryca odpaliła, ale jest to samo. Po wyłączeniu lapa na 30 sekund pojawiają się linie i figury (o różnych kształty geometryczne, przeważnie prostokąty) w górnej części matryca (pomimo braku zasilania!!! - matryca ma nadał prąd do wyświetlania obrazu). Na włączonym nie zauważyłem tych linii i figur. Obraz jak obraz - normalny.
Napisano 06 kwiecień 2013 - 22:13
Matryca matowa samsunga jest Twoim zdanie do wymiany, czy to nie ma większego wpływu na dalsze użytkowanie? Kupiłem używaną za niecałe 70zł. Proszę o porady, co jeszcze należałoby sprawdzić? Czy byś oddawał/reklamował (sama przesyłka to prawie 20zł) czy dalej użytkowali? Z góry dziękuję za pomoc.
Napisano 06 kwiecień 2013 - 22:19
Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych