Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z głośnym komputerem.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 bodix

bodix
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 03 kwiecień 2013 - 17:11

Cześć. Chyba od czasu wymiany procesora z Intel Core 2 Duo na podany na dole, mój komputer brzmi jak odlatujący helikopter. Było to już pewien czas temu dlatego nie mogę stwierdzić definitywnie, że powodem jest procesor, ale takie są moje podejrzenia. W tym czasie wymieniałem także zasilacz oraz kartę graficzną. Ostatnio pobrałem program do sprawdzenia temperatury procesora i bardzo się zdziwiłem, gdy ujrzałem, że podczas przeglądania internetu ma temperaturę ok. 60C na każdym rdzeniu, a podczas grania osiąga 100C (!). Dlatego poszedłem z kumplem po sprężone powietrze i nową pastę termoprzewodzącą (za 7 zł z komputronika, silikonowa, biała) ażeby to przeczyścić i usprawnić chłodzenie. Niestety po wszystkich zabiegach okazało się, że sytuacja wcale się nie zmieniła. Temperatura procesora nadal wchodzi w stan krytyczny podczas grania, a komputer jest tak samo głośny. Możliwe, że coś powodują również różne kości RAM. Proszę o pomoc.

Specyfikacja komputera :

• Procesor: Intel® Core™2 Quad Processor Q8300
• Płyta główna: Gigabyte GA-73PVM-S2H
• Pamięć RAM: DDR2 2048MB 800MHz szerokość danych: 3584 bit + 1024MB 800MHz szerokość danych: 2048 bit (dwie firmy - goodram i jakiś marginalny z własnym radiatorem)
• Karta graficzna: nVIDIA GeForce GTX 560 Ti
• Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.12 1000528 7200RPM 1TB
  • 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 03 kwiecień 2013 - 17:49

Kości RAM możesz przeskanować programem Memtest przez około 4h, sprawdzić czy nie ma błędów, każdą kość skanuj osobno.
Podaj jaki masz zasilacz, producent i moc. Zobacz też jaką masz wersje BIOS-u, ten procesor ma działać z wersją F7.
  • 0

#3 bodix

bodix
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 03 kwiecień 2013 - 18:20

Sprawdzę i podam zasilacz. Przeprowadzę też ten test, a wersja biosu to F6 :/
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 03 kwiecień 2013 - 18:25

Czyli wykonaj też od razu aktualizacje BIOS-u.
  • 0

#5 bodix

bodix
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 03 kwiecień 2013 - 19:19

Zaktualizowałem BIOS do F7. Temperatura bez zmiany, hałas wydaje się mniejszy ale to pewnie tylko siła sugestii.

Czyli przy moim procesorze najwyższy update jaki mogę to F7?
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 03 kwiecień 2013 - 22:02

Możesz zaktualizować do nowszej wersji, ale wymagana jest wersja F7. Podaj też temperatury z HWMonitor.
I podaj ten zasilacz. Można też stawiać na źle nałożoną pastę lub jakiś kit kupiłeś.
  • 0

#7 bodix

bodix
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 05 kwiecień 2013 - 16:47

W HWMonitor jest identycznie. Dzisiaj sprawdzę zasilacz.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych