Zmiana dostawcy internetu.
Posted 02 April 2013 - 19:00
Obecnie posiadam internet 1Mb/s z Dialogu za 60zł miesięcznie.
Mam normalny modem i router, ponieważ z internetu korzystam na
komputerze stacjonarnym, jak i na laptopie.
Chciałbym zmienić dostawcę.
Co polecacie?
Czy za tę samą cenę(60zł)dostanę większy transfer?
Pozdrawiam
Posted 02 April 2013 - 21:56
Posted 04 April 2013 - 22:24
Wszsytko zależy od tego jakich dostawców masz w swojej okolicy / swoim mieście. Na forum niestety nie wiemy gdzie mieszkasz. Mogę Ci jednak z czystym sumieniem odradzić Orange.
Jestem z Zielonej Góry
Posted 05 April 2013 - 07:17
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Posted 05 April 2013 - 10:58
Popieram. Kiedy byli jeszcze zwykłą Telekomunikacją, polecałem ją wszystkim znajomym. Ale odkąd Orange ich przejęło, nie dość że jakość usługi poleciała na łeb (w tym roku miałem monterów dwa razy), to jeszcze infolinia i pomoc techniczna jest bardzo opieszała. Kiedy ostatni raz dzwoniłem, pracownik niemalże robił łaskę umieszczając zgłoszenie. "No dobrze... to ja to zapiszę... no zapiszę, zapiszę".Mogę Ci jednak z czystym sumieniem odradzić Orange.
Co do tematu, najlepiej rozpytaj znajomych, czy nie ma w okolicy jakichś światłowodów czy czegoś i zbierz "wywiad". Tylko od kogoś, kto z Internetu korzysta trochę więcej, niż do przeglądnięcia Onetu raz dziennie Jeżeli mieszkasz w bloku, na pewno coś takiego jest.
Posted 05 April 2013 - 14:17
pożądany transfer (prędkość do i od ciebie)
szacowaną objętość (ile danych na miesiąc)
>1M do ciebie uzyskasz z byle umts.
Posted 06 April 2013 - 18:04
silent, wybacz ale naprawdę bardzo słabo znam się na komputerach.
Transfer jak największy w granicy 60zł
Z pojęciem objętości (ile danych na miesiąc) spotykam się pierwszy raz
Posted 07 April 2013 - 22:24
są programy, ktróe monitorują wykorzystanie sieci - można określić, czy np. miesięcznie wystarczy ci limit transferu 1Gb czy 150Gb
w zależności od sposobu korzystania może wystarczą ci typowe parametry UMTS: kilka Mb do ciebie i <Mb od ciebie, a może pożądana jest jak najmniejsza asymetria łącza (np. dużo korespondujesz, wysyłasz dużo maili z załącznikami, musisz mieć mozliwość wideokonferencji itp.)
komórki (abonament/prepaid) - musisz mieć telefon/modem z umts/lte. mobilność, duża asymetria, limity transferu (w niektórych ofertach potrafią się kumulować).
stacjonarny - mniejsza asymetria, większe transfery, chyba nikt stacjonarny nie stosuje limitów
zastanów się, do czego potrzebny ci internet, pobierz oferty od dostawców (zwłaszcza od stacjonarnych)
Posted 08 April 2013 - 08:30
Posted 19 April 2013 - 15:16
Posted 19 April 2013 - 15:40
CPU: DualCore Intel Celeron E3400, 2600 MHz (13 x 200)
płyta główna: Asus P5KPL-AM SE (1 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)
karta graficzna: VERTEX ATI Radeon HD4650 1024MB DDR3/128bit DVI/HDMI PCI-E (600/800)
dyski twarde: Seagate Barracuda 7200.10 250 GB, 3,5",SATA-II,16 MB,7200 obr./min
WDC WD1600AAJS-08L7A0 160 GB, 3,5", SATA 3.0Gb/s, 8 MB,7200 obr./min
pamięć RAM: GoodRAM GR800D264L6/2G, 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM
zasilacz: MODECOM FEEL 400W
Posted 19 April 2013 - 19:34
Posted 03 March 2017 - 18:20
W tym wątku popieram przedmówcę, wydaje mi się, że jest to dobra opcja, ponieważ można kontrolować swoje wydatki bez obaw o ponadprogramowe koszty. Kiedy skończy się transfer, to zwyczajnie wystarczy doładować konto i zaraz można wrócić do surfowania, czy też pobierania plików. Najbardziej wskazane jest uczynić to poprzez stronę: https://doladowania.orange.pl/, ponieważ połączenie jest szyfrowane, więc można bezpiecznie dokonać płatności np. kartą i cały proces trwa dosłownie moment.
Posted 07 September 2017 - 23:06
Najlepiej brać internet od regionalnego dostawcy, to zawsze najtańsza opcja. U nas internet na Podlasiu najlepszy jest od Koby, umowę mam już bardzo długo i cały czas przedłużam, bo lepszych ofert w okolicy nie ma
Posted 05 October 2017 - 10:52
Poniekąd to racja, ale zaczerpnij wcześniej opinii innych osób z twojej okolicy na temat tego jak sprawuje się internet, czy nie ma przerw w dostawach oraz czy prędkość jest na odpowiednim poziomie. Dopiero wtedy podejmij ostateczną decyzje o wyborze konkretnego dostawcy.
Posted 31 October 2017 - 13:10
Ma ktoś może internet światłowodowy? Ostatnio przysżły mi do skrzynki dwie oferty tego internetu i szczerze powiedziawszy to przedstawia się to całkkiem nieźle. Prędkość bardzo dobra. Czy jednak obiecanki pokrywają się z rzeczywistościa?
Aktualnie mam u siebie internet z multimedia polska. Od prawie kilku lat Osobiście jestem zadowolony, chociaż zdarzają się przerwy w internecie. I te przerwy właśnie mnie wkurzają. Nie są częste,ale zdarza się jednak,że neta prawie pól dnia nie ma.
Pamiętajcie,że warto jest sobie również zmierzyć raz na jakiś czas prędkość za pomocą testów: http://www.predkosc.pl/ Tak aby porównać się czy jest zgodna z tym co mamy w umowie.
Posted 28 January 2018 - 17:41
super
Posted 05 June 2018 - 10:13
Tak, u nas szybki internet. Chyba w snach.
Posted 12 July 2018 - 14:26
Wszystko zależy od potrzeb. Do przeglądania stron wystarczy internet o niskiej przędności i niewielkim transferze, natomiast jeśli ogląda się w sieci materiały w wysokiej rozdzielczości, czy ściąga gry, to potrzebny będzie szybki internet z nieograniczonym transferem. Na https://rankinginter...onarny-do-domu/ jest trochę wskazówek, czym się kierować przy wyborze dostawcy - warto przejrzeć przed wyborem.
Posted 02 August 2018 - 07:50
No akurat ta prędkość w tej cenie nie jest niestety niczym rewelacyjnym. Sa dostawcy internetu, którzy są w stanie dostarczyc Ci o wiele lepsza prędkośc. Ale wszystko tak naprawdę zależy od tego
gdzie mieszkasz
jakich masz dostawców w okolicy
czy mieszkasz w bloku czy moze w domku ( jednak mieszkając w bloku możesz liczyć na o wiele lepszą prędkosć internetu niż mieszkając w domku. gdzie możliwośći są bardziej ograniczone)
Najlepiej zerknij sobie tutaj:
https://panwybierak.pl/dostawcy
Na stronie jest zestawienie wszystkich dostawców internetu z opisaniem oferty jaką mają.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users