Ograniczenie łączności, gdy 3 komputery są włączone...
Napisano 02 kwiecień 2013 - 15:38
Od dłuższego czasu borykam się z dziwnym problemem. Pytałem już informatyka w pobliskiej filii vectry jak mam poradzić sobie z tym problemem, jednak on spławił mnie mówiąc, że oni się takimi sprawami nie zajmują, więc postanowiłem zapytać Was, gdzie mam szukać rozwiązania w tym problemie, bo już opadam z sił, a internet jest mi bardzo potrzebny. Problem jest następujący:
W mieszkaniu są 3 komputery które są "podłączone" bezprzewodowo do routera marki THOMSON (model: TCW710). Jeśli wszystkie 3 komputery są włączone, to jeden z nich ma ograniczony dostęp do internetu (wyświetla się ikona żółtego trójkąta na ikonie sieci bezprzewodowej). Jeśli są włączone tylko 2; internet działa bez zarzutu.Czy można w jakiś prosty sposób skonfigurować połączenie, aby internet był na 3 kompach? Dla jasności podam, że posiadam również modem marki Tp-link (model: TL- WR340G,nie podłączony, po prostu kupiłem go na wszelki wypadek).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Napisano 02 kwiecień 2013 - 17:23
Napisano 02 kwiecień 2013 - 22:23
Ustaw wszędzie dhcp w ustawieniach sieci (automatyczne przydzielanie).
Na jednym komputerze mam windows XP po angielsku
Możesz mi powiedzieć w jakie pliki mam wchodzić?
Napisano 03 kwiecień 2013 - 07:13
Z listy wybierasz Internet Protocol (TCP IP) klikasz w guzik properties. Następnie obie kropki powinny być zaznaczone tak, żeby było automatyczne przydzielanie (Automatically assign IP address, lub dns) - górne opcje.
Napisano 03 kwiecień 2013 - 08:43
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Napisano 03 kwiecień 2013 - 15:16
Start->Settings (ustawienia)->Control Panel (panel sterowania)->Network Connections (połączenia sieciowe), wybierasz połączenie, które jest używane do komunikacji z routerem, klikasz na nie prawym -> properties (właściwości).
Z listy wybierasz Internet Protocol (TCP IP) klikasz w guzik properties. Następnie obie kropki powinny być zaznaczone tak, żeby było automatyczne przydzielanie (Automatically assign IP address, lub dns) - górne opcje.
Niestety, ale na każdym komputerze jest ustawione automatyczne przydzielanie. Jednak będę musiał podpiąć pod mój router następny; ten z tp-linka. Dziękuję za fatyge
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych