Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rozwiązany: Problemy z chłodzeniem laptopa HP G62

• Zamknięty Temat jest zamknięty
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 miker0x

miker0x
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 12:29

parametry komputera :
HP g62 Notebook PC
AMD Turion ™ II p520 dual-core processor 2.30GHz
4GB ram
Windows 7

Witam szanownych użytkowników piszę do was ponieważ nie umiem sobie poradzić z przegrzewaniem się komputera. PC ma już 4 lata więc jest po gwarancji, dawałem go do czyszczenia pare razy, ponieważ grzał się tak, że można było sobię rękę poparzyć. Po nadmiernym nagrzaniu się wyłączał, więc niemożliwością było grać na tym sprzęcie.
Wczoraj znalazłem filmik na youtube: http://www.youtube.c...h?v=HVpi4tJQL3w

I postanowiłem rozkręcić PCta. okazało się, że wyciągnąłem tumany kurzu i odrazu postanowiłem wymienić pastę termoprzewodzącą. Poszedłem do 2 informatyków, jeden mówił że do laptopów konieczny jest "termopad" (którego nigdzie nie mogłem dostać), a drugi pomógł mi maścią termoprzewodzącą. Po skręceniu komputera niby wszystko działało nie grzał się, ale itak się wyłączał z "przegrzania", i tu moje pytanie, gdzie leży przyczyna problemu? czy rzeczywiście powinienem kupić termopad ? proszę o odpowiedź ponieważ jestem bezradny. jakąkolwiek grafikę włącze to po 5-15 minutach wyskakuje " thermal problem occured" czy coś w tym stylu i reset.
Ściągnąłem program OCCTPT do mierzenia temperatury procesora. Pisząc coś na forum temperatura wskazuje 40stopni gdy włącze grę jakąkolwiek temperatura waha sięw granicach 65stopni i wtedy komputer wyłącza.
Serdecznie proszę was o pomoc. Pozdarwiam!!
  • 0

#2 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów
  • LokalizacjaZagłębie Dąbrowskie

Napisano 30 marzec 2013 - 12:50

Jak masz OCCT uruchom test CPU, potem GPU. Nie rób nic podczas testu, nie włączaj gier. Obserwuj temperatury CPU, GPU.
  • 1
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

#3 miker0x

miker0x
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 13:40

tak wygląda CPU 15 minutowy test

tak wygląda CPU 15 minutowy test

gdy włączam GPU to po 3 minutach komputer sam się wyłącza... umie ktoś zdiagnozować problem ?

Załączone pliki

• 0

#4 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 14:00

Po wykresach widać, że chłodzenie odpowiednio reaguje na grzanie się procesora (pomijając pierwszy "skok" do 57stopni, później jest to max 53st).
Natomiast jeżeli chodzi o kartę graficzną, zwróciłeś może uwagę na temperaturę?
  • 1
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

#5 miker0x

miker0x
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 14:47

Po wykresach widać, że chłodzenie odpowiednio reaguje na grzanie się procesora (pomijając pierwszy "skok" do 57stopni, później jest to max 53st).
Natomiast jeżeli chodzi o kartę graficzną, zwróciłeś może uwagę na temperaturę?

tak rośnie temperatura na wykresach, ale sam komputer zimny jest ... nie rozumiem mam tu wykres z programu speedfan obrazuje on temperature GPU

Załączone pliki

• Załączony plik  1111.png   184,29 KB   12 Ilość pobrań

• 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 15:48

HP ma to w sobie, że lubi się grzać. A grafika jest gorąca, widać to w SpeedFan, trzeba go z powrotem rozebrać i sprawdzić co jest nie tak.
Jak OCCT wyłącza się przy karcie graficznej to tutaj może leżeć problem.
Od razu można założyć thermopad, później uruchomić jeszcze raz OCCT na GPU. Sprawdź d razu czy jest czysto w środku.
Do tego polecam przedmuchać też w środku sprężonym powietrzem.
  • 1

#7 miker0x

miker0x
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 16:16

2 razy go wczoraj rozbierałem wszystko jest czyściutkie, myśle osobiście że to wina nowej wczoraj nałożonej PASTY TERMOAKTYWNEJ, ponieważ teraz na święta nie dostane nigdzie TERMOPADA. Ale to co ja myśle to jest nic ponieważ nie znam sie na tym. I teraz mam pytanie odnosnie Termopada. a mianowicie brzmi : Jaki? ponieważ jest paleta wyboru na allegro. Gruby? cienki?
  • 0

#8 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 16:49

Wydaje mi się że grubsze i o wyższej przewodności cieplnej.[1-1.5mm ?]
(Jeżeli używamy padów to stare thermopady i pastę usuwamy ;) )
  • 1

#9 miker0x

miker0x
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 17:07

jeszcze jedno pytanie czym różni się pasta od termopada w sensie działania, co poleca sie do laptopów? i czy termopad ma wpływ na temperature GPU?
  • 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 21:34

Mi się wydaje, że 1mm. Jeśli w laptopie była nałożona tylko pasta, to nałóż tylko ją jeszcze raz, a porządnie. Zobacz w instrukcji jak nakładać.
A jak nic nie da to dopiero spróbuj thermopada. Proponuje kupić z dobrą przewodność termiczną np. 6W/mK.

Podobno dobrym rozwiązanie są jeszcze blaszki miedziane i dobra pasta termoprzewodząca.

Szczerze to najlepiej samemu sprawdzić, zawsze najpierw nakłada się to co było poprzednio.
Ogólnie to wydaje mi się, że właśnie chodzi o temperaturę, nałożysz pastę i jest większa temp. nałożysz thermopada i masz mniejszą itp.
  • 1

#11 miker0x

miker0x
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 22:40

Rozkręcając laptopa nie zwróciłem uwagi czy to była pasta czy taśma... pasta chyba nie spełniła roli.

Postanowiłem jeszcze wgrać nowe sterowniki do karty, (ponieważ temp. GPU często przekraczałą 80oC) pomyślałem że to pomoże ale niestety komputer wyłączył się w połowie instalacji i teraz mi się włączyć nie chce. To znaczy sprawa wygląda tak : wciskam start, wentylator mocno pracuje a potem ustaje. Do tej pory wszystko ok, wyświetla się "uruchamianie windows" i nagle znowu wiatraczek mocno przyspiesza i zanim sie windows włączy komputer się wyłącza sam. Próbowałem odrazu wejść do biosa, sytuacja wygląda tak samo chwile chodzi mocno potem spokojniej i znowu się rozpędza żeby na końcu się wyłączyć...
  • 0

#12 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 30 marzec 2013 - 22:47

Jeśli tryb awaryjny działa to spróbuj teraz przywrócić system, jeśli nie zadziała to użyj płyty Windows i opcji Napraw komputer i tam wybierz przywracanie systemu.

A może tu po prostu masz układ chłodzenia popsuty? :blink:
  • 1

#13 miker0x

miker0x
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 31 marzec 2013 - 12:17

płyta windowsa normalnie sie wczytuje i za chwile znowu off. zaraz go rozkręce i porobie zdjęcia.

zamieszczam zdjęcia wrzucone na portal speedyshare.com ponieważ : Użyto 499,68 KB z 500 KB limitu miejsca na załączniki

link : http://www.speedyshare.com/K4fuW/m.rar

zamieszczone są tam zdjęcia płyty głownej i układu chłodzącego, nagrałem również krótki filmik jak komputer zachowuje się podczas włączania.
  • 0

#14 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów

Napisano 31 marzec 2013 - 13:31

Spróbuj zaktualizować BIOS do najnowszego.
  • 1

#15 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 31 marzec 2013 - 13:31

Mi chodziło tylko o to, abyś przywrócił system wtedy przywróci się też sterownik i system będzie działał jak wcześniej z przed reinstalacji sterownika.

Na razie to te zdjęcia jeszcze mi się pobierają.

EDIT: Na filmiku po uruchomienia laptopa masz jakiś błąd, co to jest? Przed tą reinstalacją też był?
  • 1

#16 miker0x

miker0x
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 31 marzec 2013 - 13:43

jest to błąd wynikający z samoistnego wyłączenia komputera, na początku pisze "thermal problem occoured" a potem miałem do wyboru "uruchom system normalnie" bądź "uruchom narzędzie do naprawy systemu (zalecane)" no i wcisnąłem naprawe.

ten błąd (thermal problem occoured) pojawiał się przed reinstalacją sterownikow wtedy gdy komputer sie wyłączył z przegrzania w tej chwili pojawia się co próbuję włączyć komputer.

Chciałem przypomnieć, że przy reinstalacji sterowników do karty graficznej w połowie wyłączył mi się komputer i od tego czasu przestał działać.

a wszystkie te problemy miały swój początek od wymiany pasty lub termopada ( nie potrafie ocenić co to było dokładnie ponieważ 3,5 roku nie było tam nic ruszane) wymieniłem na pastę, na początku pierwszego dnia chodził spoko, drugiego dnia zaczął się wyłączać z "przegrzania" choć sam komputer nie był nawet ciepły. No i w końcu stanęło na tym, że nie chce się włączyć.
  • 0

#17 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów

Napisano 31 marzec 2013 - 13:54

Z tego co czytam HP ma problem z odczytem temperatury w BIOS, stąd wyłącza się nawet gdy grafika nie jest jakoś szczególnie obciążona. Proponuje powrót do ustawień fabrycznych BIOS albo aktualizacje BIOS do najnowszego.

To jest błąd System Temperature (90D)
  • 1

#18 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 31 marzec 2013 - 14:03

Tylko co ma da reset/aktualizacja BIOSu jak on systemu nie może uruchomić? A stało się to przy reinstalacji sterownika.
Więc najpierw przywróciłby system do stanu z przed reinstalacji, tak, aby można było go uruchomić, a później zaktualizował BIOS.
  • 1

#19 miker0x

miker0x
  • Użytkownicy
  • 14 postów

Napisano 31 marzec 2013 - 14:03

prosiłbym o szczegółowe instruckje co dalej robić ponieważ jestem zielony...
  • 0

#20 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 31 marzec 2013 - 14:09

Musisz podać dokładny model laptopa, bo z tego co sprawdzałem to stronie producenta jest instrukcja: http://www8.hp.com/p...rt-drivers.html
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych